Co můžeme udělat proti strachu z budoucnosti?

Co můžeme udělat proti strachu z budoucnosti?

Koronavirová infekce v mnohých z nás zcela logicky vzbuzuje strach z budoucnosti. Není divu, nouzový stav mnohé připravil o pravidelný příjem. Přirozená obava z budoucnosti je normální, ale extrémní strach ne, protože ti, kteří jsou ve svých činech poháněni strachem, se mnohdy ženou ještě do většího nebezpečí, než které jim opravdu hrozí. Co proti strachu z událostí budoucích dnů a měsíců můžeme udělat?

Budoucnost je vždy nejistá

Strach z budoucnosti, odborně futurofobie, je definován jako subjektivní pocit úzkosti ohledně dalších životních událostí. Budoucnost v souvislosti s koronavirovou infekcí tak řešíme víc než obvykle. Stach z budoucnosti představuje signál narušení psychické homeostázy, kterou v mnohých nouzový stav vyvolal. Ale… Budoucnost byla, je a bude vždy nejistá, ať s koronavirem nebo bez něj. Pokud patříte mezi ty, kteří v noci nemohou spát, protože si představují katastrofické scénáře, budoucnost tím neovlivníte. Lidé se většinou obávají věcí nových, cizích a těch, které nemají pod kontrolou. Takové události v nás mohou vzbuzovat úzkost a obavy. A budoucnost pod kontrolou nemůžeme mít zkrátka nikdy.

Tady a teď

Přirozené obavy jsou normální a má je každý z nás. Tyto obavy nás ale nesmí paralyzovat na úkor právě prožívaného. Pokud se chceme zbavit nadměrného strachu z budoucnosti, je třeba naučit se prožívat přítomnost, což je také hlavní myšlenka oblíbené meditační techniky zvané „mindfulness“. Mindfulness neboli všímavost je stav naší pozornosti nasměrované na současnost, kdy sledujeme své myšlenky a pocity, aniž bychom je nějak hodnotili. Mindfulness nás učí žít tady a teď, v přítomném okamžiku.

Nepřemýšlíme příliš?

Neustálým přemýšlením vynakládáme spoustu energie a času, abychom řešili často zcela zbytečné obavy. Podle psychologů totiž většina našich obav nikdy nedojde k naplnění. Proto někteří odborníci doporučují si své strachy definovat a zapsat si je. Pokud to, čeho se bojíme jasně uvidíme na papíře, můžeme buď najít vhodné řešení nebo zjistíme, že nejde o nic, co by nás mělo trápit. Přemýšlet o věcech budoucích je jistě správné, nicméně je třeba je vidět ve více odstínech. Pokud si budeme malovat budoucnost na černo, naše pozornost bude upnuta jen na tuto variantu a my nespatříme ostatní.

Relaxujte, meditujte a dělejte to, co máte rádi

Relaxujte, meditujte a dělejte v rámci možností vše, co ve vás probouzí radost. Relaxace a meditace zmírňují stres, navozují pocit klidu, harmonie a vnitřní rovnováhy. Zklidňují mysl i tělo a pomáhají obnovit psychickou rovnováhu.

Další inspiraci můžete najít v článcích

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1