Chronická únava není lenost, ale nemoc

Chronická únava není lenost, ale nemoc

Neustálá únava a pocity psychického i fyzického vyčerpání, které ovšem s leností nemají co dělat, trápí až 40 000 Čechů. Chronický únavový syndrom je poměrně obtížné diagnostikovat, ačkoliv je spojen s mnoha psychickými a neurologickými symptomy. Přestože jde o onemocnění, mnozí chronickou únavu stále podceňují.

Chronický únavový syndrom

Pokud trpíte chronickou únavou, která trvá déle než půl roku, je vhodné se zamyslet, zda právě vy nepatříte mezi případné nemocné. Kromě dlouhodobé celodenní únavy jsou s tímto onemocněním spojeny také další symptomy jako je zhoršení paměti, napětí, neklid, bolesti hlavy, bolesti svalů a kloubů, bolesti v krku a bolestivé lymfatické uzliny, nekvalitní spánek a řada dalších, převážně neurologických a psychických obtíží. Chronický únavový syndrom je sice klasifikován jako onemocnění, nicméně respekt si u některých lékařů stále nezískal. Často je laiky, ale někdy také odborníky, mylně spojován s přecitlivělostí, hypochondrií a bohužel mnohdy i s leností. Není proto divu, že ti, kteří tímto onemocněním trpí, s návštěvou lékaře otálejí. Chronickou únavu se ovšem nevyplatí podceňovat, protože velmi výrazně snižuje kvalitu života nemocného a může skončit dokonce invaliditou, kdy nemocný není schopen vůbec fungovat v každodenním životě.

 

Unavený je někdy každý, ale …

Únava po fyzické a psychické, zátěži je naprosto normální a není třeba s ní hned běžet k lékaři. Únava se ale někdy vyskytuje také jako průvodní jev některých onemocnění jako jsou např. infekční, onkologická, autoimunitní a psychiatrická onemocnění, a proto je v případě dlouhodobé únavy žádoucí konzultovat zdravotní stav s lékařem, který vyloučí možná onemocnění. V současné době je za významný rizikový faktor považován nadměrný stres. Pokud k tomu lidé trpí workoholismem a neumí relaxovat, chronický únavový syndrom na sebe nenechá dlouho čekat.

Ženy v ohrožení

Chronickou únavou jsou nejvíce ohroženy ženy v produktivním věku. Není divu, protože ženy musí zvládat nejen zaměstnání, ale také péči o děti a jejich výchovu, domácnost a někdy je nutné pečovat také o staré, či nemohoucí rodiče. Je zcela pochopitelné, že ženy chtějí, stejně jako muži, být v zaměstnání úspěšné, což se sice děje, ale mnohdy na úkor jejich zdraví. Důležité tedy je zapojit do péče o děti a domácnost také muže. Není od věci, má-li rodina dostatek financí, využít také služby hlídacích agentur a úklidových služeb, které ženě život velmi usnadní a jí tak zbyde čas na tolik potřebný odpočinek.

 

Léčba a prevence existuje

U některých pacientů dojde ke spontánní úzdravě poté, co nadměrná fyzická a psychická zátěž pominula. U jiných pacientů však pocity neustálé únavy přetrvávají, a proto je nutné včas zahájit léčbu, která záleží mimo jiné také na tom, zda je pacient, a často i jeho rodina, ochotný přijmout skutečnost, že je opravdu nemocný. Úspěšná léčba spočívá zejména ve změně životního stylu a vhodné medikace. Na chronickou únavu má významný vliv spánek, a proto je nutné dodržovat pravidla spánkové hygieny a dopřát organismu potřebnou dobu, kterou organismus potřebuje k regenerace. Léčba chronického únavového syndromu je nejčastěji složena z psychoterapie v kombinaci s antidepresivy. Důležitou součástí léčby je také dodržování zásad zdravého životního stylu s důrazem na odpočinek a relaxaci.

Zdroj: 

https://zdravi.euro.cz/leky/chronicky-unavovy-syndrom/

https://www.solen.cz/pdfs/med/2008/04/06.pdf

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1