Chcete zachránit vztah?

Chcete zachránit vztah?

Důvodů, proč se rozhodneme krachující vztah zachránit, je mnoho. Nejen, že partnera milujeme, ale do vztahu jsme během let nemálo investovali. Nejen lásku, ale také energii, čas a peníze. Někdy bohužel vztah vyhoří nebo jím otřese nevěra a my stojíme před otázkou, jakým způsobem o lásku bojovat. Tipy na záchranu vztahu vám přinášíme.

Na vztahu pracujte

Každodenní práce na vztahu je to, co ho udržuje „naživu“. Fungující vztah vyžaduje jak práci na sobě samém a na svých pocitech, tak na sdílení společných pocitů. Možná namítnete, že v záplavě běžných povinností na něco takového nemáte čas. Zkuste si však vyhradit jeden den v týdnu jen na svého partnera či partnerku. Mluvte s ním/ní a opravdu mu/jí naslouchejte. Ať už jde o návštěvu restaurace nebo společně strávený čas kdekoliv jinde, budete mít tak dostatek prostoru mluvit o jiných tématech, než jsou běžné provozní záležitosti, jako kdo vyzvedne děti ze školky a co bude k večeři.

Nuda je normální

Je pochopitelné, že po letech není žádný vztah denně nabitý vzrušujícími zážitky a dobrodružstvím. A ačkoliv se poměrně často zdůrazňuje, jak je důležité bránit ve vztahu nudě a stereotypu, věřte, že i na takové manželské nudě bychom našli určitá pozitiva. Manželský či partnerský stereotyp totiž na druhou stranu znamená, že víme, co od druhého můžeme čekat. Známe jeho zvyky, tajné „libůstky“, víme, jaké má silné a slabé stránky a tušíme, čím ho potěšit. A řekněte sami, vy byste každodenní příliv adrenalinu vydrželi? Dlouhodobý vztah je pro mnohé spíš klidný přístav, kde člověk může zakotvit a cítit se bezpečně.

Bez důvěry to půjde jen velmi těžko

Základem každého fungujícího vztahu je vzájemná důvěra. Dojde-li ke ztrátě důvěry, nejčastěji po nevěře, trvá měsíce, někdy roky, ztracenou důvěru opět obnovit. A protože důvěra je křehká a získat ji zpět je opravdu velmi těžké, připravte se, že je to běh na dlouhou trať. Někdy se dokonce nemusí povést vůbec.

Fyzický kontakt

Už si ani nepamatujete, kdy jste druhého objali či políbili? Každý vztah prochází vývojem, a to i po stránce sexuální. Ve vztahu je i po letech důležitá vzájemná fyzická přitažlivost, kterou lze dávat najevo třeba i pouhým objetím. Záchrana vztahu spočívá i v opětovném sexuálním sblížení. A i když nejspíš nepůjde o divokou a nespoutanou vášeň, jakou jste prožívali na počátku vztahu, můžete společně najít lásku v podobě harmonie a porozumění. Inspirací, jak oživit vztah, vám může být i článek Vraťte do vztahu vášeň!

Umění naslouchat

Pro šťastný vztah je důležitá nejen schopnost komunikace, ale také schopnost naslouchat. Jste-li schopni druhému naslouchat, dáváte mu signál, že vám na něm záleží a je pro vás důležitý. Bez této schopnosti lze jen těžko budovat společné cíle a plány. Nenasloucháme-li druhému, nevíme, co očekává nejen od nás, ale také od našeho společného života.

Osobní prostor

Respekt, úcta a důvěra jsou ve vztahu stejně důležité jako osobní prostor. I když jste manželé, není nutné dělat naprosto všechno společně. Každý má právo na své vlastní koníčky, zájmy, ale i přátele. Potřeba soukromí je naprosto normální a věřte, že nikdo nemusí ani o svém partnerovi vědět absolutně všechno.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1