5 kroků, jak vychovat sebevědomé dítě

5 kroků, jak vychovat sebevědomé dítě

Zásadní roli při utváření sebevědomí dítěte hraje výchova. To, zda vychováme sebevědomé dítě, které umí zvládnout neúspěch a je schopné bez obav vyjádřit své emoce, tak závisí především na nás.

1. Sebevědomé dítě je odrazem sebevědomého rodiče

A právě z tohoto důvodu to první, co můžeme pro naše dítě udělat, je zaměřit se na naše vlastní sebevědomí. Zejména pak na to, jak my sami sebe vnímáme, jak jsme schopni vyjadřovat a zvládat své emoce, jakým způsobem se sebou rozmlouváme. Posílení vlastního sebevědomí přinese ovoce nejen nám, ale i našim dětem.

2. Učte dítě zodpovědnosti za svá rozhodnutí

Někdy máme potřebu naše děti příliš chránit a kontrolovat či za ně spoustu věcí dokončovat, protože je to jednoduší a rychlejší. K vybudování zdravého sebevědomí je ale potřeba přesný opak. Dejte svému dítěti prostor pro vlastní rozhodování, a tedy i pro poučení ze svých vlastních chyb.

3. Méně se zaměřujte na výsledky

Naopak oceňte úsilí, které dítě do určité činnosti nebo úkolu vložilo. Pokud dítě samo uvidí, že postupně dělá pokroky a že se vyplatí věnovat něčemu energii, bude si více důvěřovat.

Ale pozor. Přehnaná a neustálá chvála dítěte a jeho vyzdvihování nad ostatní není ideální cestou ke zdravému sebevědomí dítěte. To v něm může posilovat pocit, že je perfektní (nebo musí být neustále perfektní) a že je lepší než ostatní.

4. Pomozte dítěti objevit svoji jedinečnost

Každé dítě má nadání na něco jiného. Některé je výborné v matematice, jiné ve sportu nebo malování. Koneckonců ani my nemáme talent na vše. Podporujte rozvíjení silných stránek a schopností vašeho dítěte.

5. Přijímejte vaše dítě takové, jaké je

Dejte Vašemu dítěti najevo, že je milováno a akceptováno takové, jaké je. Tedy i se svými slabými stránkami a nedokonalostmi. A to i v případě, že udělá chybné rozhodnutí či v něčem neuspěje.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1