Vzpomeňte si na dětství a objevte kouzlo švihadla

Vzpomeňte si na dětství a objevte kouzlo švihadla

Dříve patřilo švihadlo mezi základní výbavu každého dítěte. Holky venku mezi paneláky soutěžily, která zvládne déle skákat snožmo, po jedné noze i na přeskáčku. Ty nejšikovnější zvládaly trojitá vajíčka. Švihadlo není jen zábavná hra z dětství, ale i cvičení pomůcka, se kterou získáte skvělou fyzičku.

Skákání přes švihadlo je výborná cesta, jak se dostat do kondice. Možná vás překvapí, že zatímco v dětství jste zvládali skoro cirkusové kousky, teď se do švihadla po chvíli zamotáte. Na koordinaci jemného pohybu v zápěstí a výskoku si opět budete muset zvyknout, ale nevzdávejte to.

Lepší kondička a koordinace

Skákání je aerobní aktivita, při které se po velice krátké době zahřejete a vyskočí vám tep. Zpočátku to sice bude nepříjemné, ale postupem času zjistíte, že se cítíte lehčí a dýchá se vám daleko snadněji, a to nejen při skákání, ale třeba i při chůzi do schodů. Pokud neuděláte hned zkraje pár typických chyb, můžete se velmi účinně zbavit i přebytečných kil. Díky švihadlu se naučíte jemnosti a síle odrazu, souhře práce dolních a horních končetin (a co si budeme povídat, to je občas dřina) a tzv. ekonomice pohybu. Kromě spalování budete stimulovat činnost vylučovací soustavy a lymfatického systému a prohloubíte práci s dechem.

Plastové a jutové švihadlo pro začátečníky

Prvním předpokladem úspěchu je odpovídající švihadlo. Je jich několik typu a vždy záleží, co od něj vlastně očekáváte. Plastová švihadla s měkkými rukojeťmi jsou lehká a abyste docílili rychlých skoků, musíte poměrně kmitat zápěstím. Totéž platí pro jutová švihadla s dřevěnými rukojeťmi. Tato klasická švihadla ze školních tělocvičen jsou stejně jako plastová vhodná spíše pro začátečníky, kteří cvičí v pomalejším tempu.

Švihadla pro zkušenější sportovce

Zlatý střed jsou švihadla s polypropylenovým lanem. Je těžší než juta, což vás donutí skákat rychleji, aniž byste časem chytli křeč do zápěstí a předloktí. Nejrychlejší jsou pak ta s ocelovým lankem potažená plastem, abyste se nezranili, která vás přimějí docela makat. Nákup dobrého švihadla je důležitý, pokud chcete dosáhnout určitých cílů a neodpískat to hned na začátku.

Zahřejte se předem

V první řadě se trochu prohřejte, protáhněte si nohy a připravte si kotníky.  Protože budete dalších patnáct minut skákat na místě, začněte pár minut klasickou atletickou abecedou. Začněte liftinkem, kdy prakticky jen prošlapáváte kotníky a špičky se téměř neodlepí od země, přejděte do skipinku (vysoká kolena) a zakopávání. Nezapomeňte na skákání po jedné a po druhé noze. Možné jsou i cvaly stranou a různé poskoky, ale to záleží, jestli cvičíte venku nebo doma v obýváků, kde není tolik prostoru. Závěrem nezapomeňte rozkroužit kotníky, kolena, kyčle, i zápěstí, lokty a ramena. Cílem je aktivovat svalstvo, připravit ho na zátěž a předejít zranění.

Nepřepalte začátek

Rozšířenou chybou všech začátečníků je, že přepálí start. Motivovaní představou, že s každou minutou se rozpustí gram tělesného tuku, skáčou jak o život. Netrénované srdce, ale nezvládne tak rychle pumpovat do těla krev a kyslík. Při nedostatku kyslíku po chvíli zpozorujete nesnesitelný tlak na hrudi a skončíte. Někteří zatvrzelci trochu zmírní, ale i tak skáčou do padnutí. Hormony štěstí, o kterých všichni kolem básní, že přichází po fyzické námaze, se nedostaví. Jediné, co můžete čekat je pocit na zvracení a únava, protože jste si z krevního oběhu vytáhli veškeré zásoby cukru. Zpomalte, není kam se hnát.

Připravte si playlist na míru

Jakmile začnete cvičit, velmi záhy si všimnete, že skáčete do rytmu hudby. Muzika dokáže ovlivnit sportovní výkony. Pokud se snadno zadýcháte, volte klidnější až středně rychlé písničky. Začněte něčím mírnějším na rozehřátí, další songy si dejte svižnější a když to nepůjde, zkrátka vypněte zvuk a doskákejte si těch pár minut podle sebe. Sérií písní si navolte předem, pauzy vás vyhodí z tempa a zbytečně ztratíte tepovou frekvenci.

Střídejte styly přeskoků

Skákat dvacet minut jedním stylem je nuda a nikam vás to neposune. Pokud je vaším cílem zhubnout, střídejte to. Na telefonu si můžete stáhnout i jednoduché aplikace. Jsou sice dělané pro kruhové tréninky, ale docela dobře je můžete využít i při skákání přes švihadlo. Minutu budete skákat střídavě jedna druhá noha, dáte si pět až deset vteřin pauzu a přejdete plynule na minutu do skoku snožmo. Variant je mnoho a hlavní je nezůstat monotónně u jednoho stylu. Časem zjistíte, jaké intervaly jsou pro vás nejlepší a jaké kombinace stylů vám pasují.

Tipy na techniku

  1. Stoupněte si doprostřed švihadla. Rukojeti by měly dosahovat do úrovně podpaží.
  2. Odrážejte se i dopadejte na bříška, ne na celá chodidla.
  3. Lokty jsou u těla, zápěstí i ramena jsou volná.
  4. Střed těla je pevný, ale ne v křeči, kolena mírně pokrčte.
  5. Čím tvrdší povrch, tím pružnější podrážka.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1