Strollering: Buďte aktivní i s kočárkem

Strollering: Buďte aktivní i s kočárkem

Přemýšlíte, do jakého cvičení se po porodu pustit, abyste zase byla ve formě? S miminkem není nikdy času nazbyt. Tak co zkusit cvičit při procházkách s kočárkem? Cvičit tak můžete sama nebo se přidat ke skupině maminek s kočárky, a začít pod vedením lektorky s tzv. strolleringem.

Kdy se do toho pustit?

Přemýšlíte, kdy po porodu je možné a vhodné začít se cvičením? Vždy to záleží na vaší fyzické kondici a na tom, jak se zrovna cítíte. Určitě je vhodné dodržet šestinedělí a v případě, že jste rodila císařským řezem, pak alespoň čtyři měsíce vynechte posilovací cviky na břicho. Obecně platí, že začátky by měly být pozvolné.

Kočárek jako sportovní výbava

Co si budeme povídat, na mateřské většině nezbývá příliš času na sebe sama a na to dojít si někam zacvičit. Naštěstí se na to dá vyzrát. Miminka a menší děti bývají v kočárku docela spokojené. Tak proč toho nevyužít. Cviky s kočárkem můžete provádět kdekoliv venku, nebo jimi třeba prokládat procházku. A jaké cviky to jsou?

  • První krok – Ještě před samotným cvičením je vhodné věnovat chvilku protažení. Někdy se stává, že u kočárku chodíme shrbené. Při cvičení tak vždy myslete na správné držení těla, rovná záda a aktivované svaly.
  • Než se pustíte do jednotlivých cviků, je vhodné, abyste si nastavila správně madlo kočárku, které bude vaší oporou. Mělo by být ve stejné výšce, jako je váš střed těla – jednoduše řečeno zhruba tam, kde máte pupík.
  • Běh – Pro zahřátí si můžete chvilku zaběhat, případně prokládat běh rychlou chůzí. Pokud se chcete pouštět do větších běžeckých akcí, doporučuje se pořídit si sportovní kočárek, který má brzdu na madle.
  • Výpady – Můžete je dělat při chůzi, ideálně po rovném a zpevněném povrchu. Místo obyčejného kroku dáte jednu nohu co nejvíce dopředu a pokrčíte v koleni tak, aby stehno bylo vodorovně se zemí. Druhým kolenem se téměř dotýkáte země. A nohy střídáte.

  • Dřepy – Místo výpadů můžete chůzi prokládat dřepy. Pokud máte dítko obrácené k sobě, bude to pro něj jistě i dost velká zábava. Ideální je opakovat tři série cvičení po 10-15 cvicích.
  • Zanožování – Při každém kroku nohu zanožte dozadu. Při tomto pohybu byste měla mít zatnutý zadeček. Opět opakujte alespoň tři série.
  • Podřepy do strany – Kočárek držte jen jednou rukou a otočte se k němu bokem. Jednou nohou vykročte do strany a přitom proveďte podřep. Pak se vraťte do výchozí pozice. Několikrát opakujte a poté si vyměňte strany.

  • Na bříško – Tentokrát už bude potřeba kočárek na chvilku zastavit. Pokud vás po porodu netrápí rozestup břišních svalů, neboli diastáza, můžete si vyndat podložku, lehnout si na břicho, vzepřít se na loktech a na špičkách a snažit se vydržet co nejdéle v této pozici zvané prkno či plank. Jestliže ale máte pochybnosti, doporučí vám vhodné cviky na břicho zkušený fyzioterapeut.

Strollering: cvičení s lektorkou

Nemůžete se do cvičení donutit, nebo se bojíte, že budete něco dělat špatně? Ve většině měst, i těch menších, dnes fungují lektoři takzvaného strolleringu, což je právě cvičení s kočárky. Jsou to vyškolené lektorky, které vám poradí s cviky. A co víc, budete na hodinách i s ostatními maminkami a dětmi.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1