Připravte své tělo nejen na lyžování

Připravte své tělo nejen na lyžování

Cítíte se po lyžování jako přejetí parní válcem či se o vás pokouší rýma? Možná jste své tělo dostatečně nepřipravili. Podívejte se s námi na pár triků, která vám zaručí, že zimní sezóna pro vás bude rozhodně snadnější. Na svahu se budete cítit příjemně.

Pevné zdraví je základ

Posilte svou imunitu. Nejenže máte větší šanci ubránit se bacilům, i vaše tělo si lépe poradí s únavou způsobenou „netypickým“ sportem. Určitě pomůže čaj se zázvorem (pozor, ten čerstvý by se měl vařit minimálně 10 min, nestačí jej „jen“ zalít horkou vodou, případně použijte sušený, tam zalití stačí). Do jídelníčku zapojte zeleninu vhodnou na zimu např. brokolici, česnek, celer, mrkev, červenou řepu či pórek. Vařte ji jen lehce, aby si zachovala většinu vitamínů. Můžete ji restovat i grilovat. Blahodárné jsou i kysané výrobky. S imunitou umí zázraky i Omega 3 mastné kyseliny. Ty je vhodné zvýšit i preventivně. Vhodné jsou k tomu kvalitné potravinové doplňky, které zajistí funkční denní dávku (zkontrolujte, aby měly vysoký obsah účinných látek EPA a DHA).

Kromě zdravé stravy, začněte s otužováním. V ideálním případě několik týdnů před odjezdem na hory si dávejte párkrát denně rychlou studenou sprchu. Zvykejte tělo postupně, prvně z teplé na vlažnou a potom na studenou. Pro tělo by to jinak mohl být velký šok a vy si více ublížit než podpořit.

Posilte svaly

Nasvalit potřebujete především nohy. Ty totiž odvedou většinu práce. Nezapomeňte však ani na pánevní dno, které vás uchrání od bolestí v bedrech či kyčlích. Svaly a klouby však lze opět podpořit vhodnou výživou v kombinaci s potravinovým doplňkem. Zde se zaměřte na ty, kde je vápník z mořských zdrojů, neboť se v těle snáze vstřebává. Proti křečím a od únavy pomůže i hořčík (luštěniny, mandle, banány či datle) či vitamín C (viz zmíněná brokolice, zelí, kapusta či rakytník). Pokud sportujete celoročně, máte vystaráno. Jestli však patříte k línější části populace, zbystřete.

  • Začněte jednoduchými, ale všemocnými dřepy. Postavte se do stoje rozkročmo s chodidly na úrovni ramen. Narovnejte záda a jděte pomalu dolů. Nohy jsou pořád na svém místě, chodidla se neodlepují od země a pokračujete do polohy, kdy máte koleno ohlé do pravého úhlu. K dobrým dřepům vám pomůže, když se postavíte čelem blízko ke zdi a dřepy cvičíte výše popsaným způsobem.

  • Dalším skvělým cvikem jsou výpady. Začněte těmi dopředu. Střídejte pravou a levou nohu po 10 opakováních. Následně přejděte na ty do boku. Jedna noha stojí vždy na stejném místě a druhá udělá úkrok na požadovanou stranu. Mírně ve výpadu přičapněte.

  • Lehký na provedení, ale těžký na výdrž je cvik, při kterém držíte tělo opřené o zeď (nebo jinou pevnou opěrku). Nohy máte v koleni opět do pravého úhlu. Představte si, že sedíte na židli, ale tu vám někdo oddělá a vy musíte vydržet. Snažte se o co nejdelší trvání.

  • Kromě svalů je potřeba zapracovat i na kondičce. Tu posílíte například vybíháním schodů nebo ještě lépe kopců. Můžete si tak nasimulovat stav, kdy jedete na běžkách do kopce a musíte pořádně zabrat.

  • Na posílení rukou vám pomůže jednoduché zvedání činek s nataženýma rukama. Kliky jsou pak také výborný cvik na nabrání svalů na správných místech.

S posilováním začněte ideálně už měsíc před odjezdem na lyže. Tělo tak bude mít čas si zvyknout a nebude vás všechno bolet ještě před tím, než vůbec půjdete na svah. Pokud vám do odjezdu však zbývá jen pár dní, nezoufejte, i tak příprava pomůže.

Relaxace je potřeba

Po příchodu ze svahu si svaly protáhněte, poté relaxujte a odpočívejte. Ideálně si zajděte do sauny a prohřejte svaly. Nesmíte to však přehánět. Buďte tam jen chvíli, méně než obvykle. Námaha celého těla by se jinak mohla zhoršit. Dávejte také pozor na „ještě jednu“ jízdu. Tělo nám únavu včas hlásí, proto je lepší jej poslechnout a předejít tak nepříjemným úrazům.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1