Podlehněte kouzlu trendy zimních sportů současnosti

Podlehněte kouzlu trendy zimních sportů současnosti

Letošní zima klasickým a oblíbeným sportům nepřeje. To ale neznamená, že byste měli strávit toto krásné období plné sněhu doma. Existují totiž sporty, které jsou nové, anebo se vrací do módy. Díky nim se zapotíte, dáte si do těla, zapracujete na své fyzičce a dokonale si vyčistíte hlavu.

Zima je pro mnoho lidí obdobím, kdy se ven za sportem nevydávají. A to je velká chyba. Jen si vzpomeňte a pořekadlo: Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. „V zimě potřebujeme nejen neztratit motivaci do tréninku, ale také být připraveni na změnu počasí. Nízké teploty mohou zpomalovat účinné zahřátí vašich svalů, stáhnout pojivové tkáně do křečí a tím zvýšit riziko zranění. Ideální ochranou proti chladu a pro větší svalové zahřátí je účinná stupňující komprese s vykartáčovanou vnitřní vrstvou, a teplo-aktivační příze reagující na pohyb na horní části těla, které vás udrží v teple a suchu,“ radí brand manažer Vojtěch Ruso sportovní značky 2XU.

Kardio cvičení v nízkých teplotách má mnoho výhod. Jediné, co je třeba hned v úvodu změnit, je outfit a přemoci nechuť k tomu, že je venku chladno.

Proč cvičit v zimě?

  • Posílíme svou obranyschopnost.
  • Naučíte své tělo spalovat výrazně rychleji.
  • Ranní výklus vás dokonale probere na celý den.
  • Díky chladnému počasí podáte větší výkon.
  • Budete plní energie a zbavíte se zimních chmur.
  • Dopřejete si přirozenou kryoterapii a pobytem v mrazivém počasí uvolníte namožené svaly.

A do jakých kardio sportů se pustit?

Zamilujte si (opět) běžky

Běžky hlásí velký boom. Kdo na nich stál naposledy na základní škole, se na ně vrací, rodiny vyrážejí do stopy s dětmi, zkoušejí je zarytí sjezdaři i milovníci snowboardu. Běžky jsou totiž skvělý a komplexní sport, u něhož zapojíte každý sval svého těla.

Ať už si zvolíte klasický styl nebo tzv. skejt neboli bruslení, těšit se můžete na skvělou posilovačku, formování těla, zlepšení dechu, naučíte se koordinaci a nebudete zatěžovat klouby.

Klasický styl - Je o něco pomalejší než volný styl a vyžaduje opravdu důkladnou průpravu. Koordinace pohybů je tu prakticky alfou a omegou toho, abyste se během výletu na lyžích nestrhli a zbytečně nepřetěžovali horní nebo dolní část těla.

Skejt – Rychlý, dynamický a fyzicky náročný běžkařský styl. Oceníte u něj protažení vnitřní strany stehen a posílení paží. Ucítíte ale také prsní svaly a břicho. Velkým plusem je absence vosků, takže vám stačí jen nazout lyže a vyrazit do (upraveného) terénu.

Trendy skialpy

Vleky nejedou, a tak je třeba nazout speciální lyže a na kopec se dostat po svých. Skialpy jsou lyže, na které se přilepují speciální protiskluzové pásy, do vázání se připíná pouze špička lyžáků, aby se s každým krokem mohla odlepovat pata a šlo se maximálně pohodlně. Na skialpech se dostanete do míst, kam vám lanovka nedoveze, můžete si užít následný sjezd mimo sjezdovku, projít se lesem a spatřit krásnou zasněženou krajinu bez náporu turistů. A co víc, cestou vzhůru budete spalovat a posilovat celé tělo.

Novinka jménem splitboarding

Tento sport je ještě v plenkách a mnoho lidí o něm slyší tuto sezonu poprvé. Jedná se o podobný princip jako u skialp. Nahoru vyšlapete po dvou lyžích, dolů ale už sjedete na snowboardu. Díky speciálnímu vázání na vrcholku kopce jen obě lyže spojíte k sobě a prkno je rázem na světě. Perfektní alternativa pro milovníky snowboardingu, kteří se ani v době pandemie nechtějí své oblíbené aktivity vzdát.

Zdroj fotografií v tomnto článku. Shutterstock.ocm

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1