Plavání je ideální sport pro každého

Plavání je ideální sport pro každého

Přemýšlíte-li nad tím, který pohyb by pro vás byl ten pravý, určitě si jděte zaplavat. Tím totiž nikdy nic nezkazíte. Tento sport se hodí pro všechny věkové kategorie i pro méně fyzicky zdatné jedince.

Šetříte nejen klouby

Plavání posiluje především hluboké svaly našeho těla, pomáhá formovat postavu a nezatěžuje klouby ani jinou část těla. Voda nejen nadlehčuje, ale díky odporu, který při plavání vytváří, navíc každý pohyb zintenzivňuje. Plavání se řadí mezi takzvané aerobní sporty, jako je například i běhání nebo jízda na kole, pro tělo je ale mnohem šetrnější.

Shodíte lehčeji

Vhodné je i v případě, kdy vás trápí nějaké zdravotní neduhy, jako je například cukrovka, vysoký krevní tlak, křečové žíly nebo onemocnění srdce. Pomáhá i v boji s obezitou, za hodinu plavání totiž můžete spálit až 2000 Kj. Bazénu se vyhněte jen v případě, kdy máte nějaké otevřené rány, jako může být například diabetická noha.  

Pozor na zatěžování krční páteře

Pokud opravdu chcete, aby vám plavání přinášelo jen radost, je nutné si osvojit jeho správnou techniku. Oblíbeným stylem “na paní radovou”, kdy plavete prsa s hlavou nad vodou, si můžete spíš uškodit. Dochází totiž k neúměrnému namáhání krční páteře. To se pak může projevit nejen bolestí, ale například i točením hlavy a nevolností.

Vyberte si svůj styl

Prsa se ve správném provedení ukážou jako náročný plavecký styl, který vám dá zabrat jinak, než paní radové. Pokud si ale neradi potápíte hlavu, můžete plavat například znak. Zajímavou alternativou jsou také hodiny cvičení s různými pěnovými destičkami a jinými pomůckami. Dnes je již nabízejí skoro v každém plaveckém bazénu, běžte si je vyzkoušet.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1