Pitný režim: Základ každého sportu

Pitný režim: Základ každého sportu

Při sportu se obvykle dost zapotíme. Tělo se tak brání riziku přehřátí. Při aktivním pohybu můžeme ztratit i několik litrů vody, přičemž současně ubývá také minerálů v těle. Takže dostatečný přísun tekutin je opravdu důležitý. A jaký by tedy měl být správný pitný režim?

Co hrozí, když sportovec nedodržuje pitný režim? „Snížení objemu tělesné vody vede ke změnám v prokrvení tělesných orgánů – přednost v zásobení mají životně důležité orgány, tedy mozek, srdce, plíce, svaly a nadledviny. Naopak vnitřní orgány, jako jsou trávicí trakt či ledviny, jsou prokrvovány méně a při déle trvající dehydrataci bývají poškozeny jako první,“ vysvětluje docent Pavel Těšínský, vedoucí lékař Jednotky intenzivní metabolické péče pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Bez vody klesá výkon

Tělesná hydratace přímo souvisí s fyzickým i psychickým výkonem. „Sportovec, který ztratí pocením více než 2 procenta své tělesné hmotnosti, ztrácí chuť do tréninku a jeho celková aktivita se zhoršuje až o 20 procent. Pro optimální tělesný výkon je důležité, aby bylo tělo hydratováno již před samotným fyzickým výdejem. Klíčové je samozřejmě pít i během pohybu, kdy doplňujeme ztráty tekutin, a také po sportovním výkonu,“ říká Tomáš Ulč, nutriční terapeut EUC Kliniky Plzeň. Nejvýznamnější ztráty pak podle něj nastávají při vytrvalostních aktivitách, které jsou delší než jednu hodinu.

Důležité minerální látky

Sportovci by tedy měli důkladně sledovat své tělo a při zvýšené potřebě tekutiny včas dodávat. Znamená to určitě nečekat na pocit žízně. Právě kvůli současným ztrátám minerálních látek se do pitného režimu sportujících hodí přírodní minerální vody, které jsou velmi kvalitní, čisté a neupravené, bez obsahu chemických přídatných látek. Ke snížení míry únavy a  vyčerpání pomáhá především hořčík, který ve vyšší míře obsahu třeba minerální voda Magnesia. Hořčík je vhodný také k podpoře relaxace svalů zatížených únavou a křečemi.

Bublinky a alkohol vynechte

Příjem tekutin si sportovci mohou obohatit ředěnými ovocnými či zeleninovými šťávami či neslazenými slabými čaji. Při nejvyšší fyzické zátěži je také možné využít takzvaných sportovních nápojů, jež jsou ale vhodné pro vytrvalostní sportovce.  Nelze jimi nahrazovat denní pitný režim. Naproti tomu k nevhodným tekutinám patří sycené slazené nápoje a nápoje s obsahem alkoholu, který sám o sobě vede ke zvýšenému vylučování moče.

Kolik toho vypít?

Kolik tekutin během sportu přijímat je velmi individuální – záleží na věku, pohlaví, tělesné hmotnosti, fyzické aktivitě, na zdravotním stavu, zavodnění organismu či na venkovní teplotě. „U zdravého jedince doporučuji denní příjem tekutin v objemu zhruba 30 ml na kilogram tělesné hmotnosti, v letních měsících nebo při větší fyzické zátěži tento objem navyšte až na 40-50 ml,“ radí nutriční terapeut.

Doporučený denní příjem tekutin pro sportovce při vyšší zátěži

Tělesná váha          Příjem tekutin

50 kg                       2 - 2,5 l

60 kg                       2,4 - 3 l

70 kg                       2,8 - 3,5 l

80 kg                       3,2 - 4 l

90 kg                       3,6 - 4,5 l

100 kg                     4 - 5 l

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1