Pět zvířecích cviků podle taoistů

Pět zvířecích cviků podle taoistů

Není náhoda, že se lidé v Číně scházejí po ránu v parcích, aby si vychutnali svou pravidelnou lekci tai-chi, prastarého taoistické cvičení, které má člověka pomocí dechu a práce s vnitřní energií navrátit zpět k jeho středu, z něhož se dnes drtivá většina z nás vzdálila, ať už kvůli chronickému stresu či různým zdravotním problémům. Nahlédněme do tajů pradávné tradice prostřednictvím pěti zvířecích cviků.

V čínštině slovo tao znamená „cesta“. Rozumí se jí cesta přirozenosti, která je pro člověka tou jedinou pravou, chce-li dosáhnout tělesného i duševního zdraví a vnitřní harmonie. Teprve pak může usilovat o něco tak úžasného, jako je soulad s okolním světem a vesmírem. A zdravé tělo je oním prvním nezbytným krokem.

Dejte tělu šanci uzdravit se

Sestavu těchto pěti vnitřních cviků vytvořili taoisté poté, co důkladně prozkoumali a v praxi vyzkoušeli přírodní zákony a z nich plynoucí zásady, které člověku pomáhají k celkovému uzdravení. Jak jistě víte, příroda má neuvěřitelnou schopnost obnovovat své síly i za těch nejméně příznivých okolností. A stejně tak lidské tělo má možnost navrátit se vždy znovu a zas do stavu rovnováhy a uzdravit nemocné orgány a tkáně, pokud mu k tomu dáme příležitost. A právě s tím vám mohou téměř zázračně pomoct taoistické zvířecí cviky, zvlášť budete-li je provádět denně.

A proč se staří Číňané inspirovali zrovna zvířaty? Uvědomili si zkrátka, že některé zvířecí pohyby jsou účinnými prostředky k uzdravení a že jejich napodobením je možné zmírnit nebo vyléčit jakoukoli tělesnou či duševní poruchu. Pohyby každého živočicha stimulují určitý orgán, který je spojen s jedním z pěti elementů (dřevo, kov, voda, oheň, země). Zvířecí cviky tedy můžete provádět kdykoli, když pocítíte potřebu zachovat či obnovit tělesnou a duševní rovnováhu. Jsou velmi snadné a nevyžadují žádné speciální dovednosti. Jediné, co budete potřebovat, je velká obrazotvornost.

Pozice draka

Symbolika zvířete: dynamická energie, vnitřní síla, schopnost sebeovládání, hluboká moudrost

Účinky: posílení ducha, překonání úzkostí a depresí, ale také hněvu a nenávisti, podpora srdeční činnosti a cévního systému, stimulace tenkého střeva

Jak na to: Postavte se a několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Přitom si představujte, že jste drak, a to do všech podrobností (žhnoucí oči, velké ostré zuby, tělo pokryté smaragdově zelenými šupinami atd.). Pak pokrčte jednu nohu a napodobte postoj draka. Představujte si, že máte ruce zakončené ostrými drápy a jednu ruku pozvedněte, drápy schovejte v zavřené pěsti, druhou ruku mějte nataženou. V pozici setrvejte tak dlouho, dokud budete schopni vnímat sami sebe „v dračí kůži“.

Pozice tygra

Symbolika zvířete: velké ambice, schopnost vést ostatní, výborná fyzická zdatnost

Účinky: překonání neschopnosti prosadit se, posílení nervového systému, podpora činnosti jater a žlučníku, celková detoxikace, zmírnění úzkostných stavů

Jak na to: Začněte vestoje. Několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte a představujte si, že jste tygr. Potom se mírně pokrčte v kolenou, postavte se na špičky a předpažte, „drápy“ mějte zatažené, jako kdybyste se právě chystali polapit svou kořist. Zůstaňte v této poloze opět tak dlouho, dokud vaše fantazie nepoleví.

Pozice medvěda

Symbolika zvířete: hravost, síla, požitkářství, sebejistota, stabilita

Účinky: stimulace myšlenkových pochodů, lepší chápání, schopnost rozhodování, úleva při zažívacích poruchách, zvýšené či snížené hladině krevního cukru a při diabetu

Jak na to: Vestoje se několikrát zhluboka nadechněte a vydechněte a pokuste si představit, že jste medvěd. Nohy držte strnulé, vystrčte břicho, paže nechte volně viset mírně před tělem a potom zvolna vykročte. Pokračujte v chůzi tak dlouho, dokud stále budete myšlenkami v těle kráčejícího medvěda.

Pozice orla

Symbolika zvířete: vznešený duch, klid a mír, lehkost, inteligence, bdělost

Účinky: zvládání melancholických stavů, pocitu beznaděje a depresí, posílení činnosti plic (zejména při rozedmě či astmatu), pomoc při kožních onemocněních, podpora tlustého střeva

Jak na to: Začněte opět vestoje několika hlubokými nádechy a výdechy a představujte si sami sebe v orlím těle. Potom pomalu vykročte a držte přitom natažené paže mírně od těla, případně si lehce spojte ruce za zády. Tělo mějte uvolněné, mysl a zrak však zůstávají bdělé. Provádějte cvik, dokud bude vaše mysl soustředěná.

Pozice opice

Symbolika zvířete: aktivita, zvědavost, uvolněnost, nesvázanost konvencemi

Účinky: pomoc pro ty, kteří se cítí nesvobodní nebo omezovaní okolnostmi, stimulace ledvin a močového měchýře

Jak na to: Cvičení zahajte vestoje, nebo vsedě. Několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte a snažte se přitom vžít do těla opice. Jakmile se vám to podaří, zujte se, odhoďte oděv a začněte se chovat jako veselá hravá opička. Sedněte si na bobek, poskakujte po podlaze, drbejte se na hlavě, vyskakujte ke stropu, zavěste se za něco atd. atd. Cokoli vás právě napadne. A hlavně – užijte si to!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1