Nezapomínejte na strečink. Odměnou vám bude zdravé tělo

Nezapomínejte na strečink. Odměnou vám bude zdravé tělo

Strečink je ta část cvičení, kterou většina lidí velmi často a pravidelně odkládá. Je to ale velká chyba. Právě důkladné protažení by mělo být součástí každého sportovního výkonu.

Po probuzení je běžné zvednout ruce nad hlavu a pořádně protáhnout záda. Tím by ale strečink končit neměl. Je to ta aktivita, která je alfou a omegou zdravého a fit těla. Udržuje svaly v kondici, nebudou vás díky němu bolet záda a bez problému se předkloníte k zemi a neskončíte s rukama pouze u kolen. Strečink je také tím nejlepším kompenzačním cvičením k dynamickým a silovým sportům. Neobejdou se bez něj vrcholoví sportovci jako jsou běžci, cyklisti, anebo například milovníci fitness. Protažení těla je cesta, jak si zajistit dlouhé svaly bez pocitu zkrácení. A čím dříve začnete protahovat celé své já, tím déle vám bude fyzicky dobře. Vyzkoušeno na vlastní kůži.

Strečink před cvičením

Každý, kdo sportuje pravidelně, ví, že je důležité protahovat se nejen po cvičení, ale také před ním. Díky lehkému a krátkému strečinku důkladně zahřejete svaly a dobře rozhýbáte klouby. Vymezte si před sportem pět minut a pusťte se do toho:

  • Postavte se do vzpřímené polohy a uvolněte kotníky tak, že položíte chodidlo na špičku a začnete vytvářet krouživý pohyb na jednu a následně na druhou stranu.
  • Poté uvolněte kolenní klouby. Zapřete se klidně jednou rukou o zeď, pokrčte si koleno a začtěte kroužit nohou od kolena dolů.
  • V poslední fázi nechte opět koleno pokrčené a uvolněte kyčle tak, že budete kroužit celou nohou.
  • Nezapomínejte ani na záda. Sepněte si ruce a s výdechem pomalu zakulacujte páteř a klesejte do hlubokého předklonu. Zůstaňte dole a s nádechem odlepte ruce od zad a pomyslně je zkuste „přehodit“ přes hlavu. Poté vraťte ruce zpět do výchozí pozice a přes kulatá záda se vracejte zpět do stoje.
  • V pozici ve stoje si před samotným cvičením ještě zarotujte trupem. Dejte si nohy na šířku ramen, rozpažte ruce a začněte se hýbat zprava do leva.

A teď už se můžete s chutí pustit do cvičení. Co třeba Kruhový trénink aneb Dejte si do těla v pohodlí domova nebo Běhání od nuly aneb Jak si tento sport navždy zamilovat?

Strečink po cvičení

Jakmile doběhnete, doposilujete nebo třeba dohrajete tenis, protáhněte všechny svaly. Druhý den vás díky tomu nebude bolet tělo, nebude hrozit svalová horečka a vy bez problému uzvednete ranní hrnek s kávou.

  • Zůstaňte ve stoje, zpevněte střed těla a pokrčte si jedno koleno tak, že si chytnete nárt pod hýžděmi. Stojná noha je pevná. Tímto cvikem skvěle uvolníte stehenní svalstvo.
  • Posaďte se na zem, natáhněte si nohy a flexujte chodidla. S nádechem se s rovnými zády začněte uklánět směrem k nohám. Jakmile se dostanete do svého maxima, záda zakulaťte, chytněte se za palce nebo paty a s výdechem se bez kmitání zkoušejte dostat tělem co nejníže.
  • Osmička je skvělým cvikem na strečink namožených paží. Spojte si ruce za zády tak, aby pravý (a poté i levý) loket směřovat ke stropu, levý do podložky. Zkuste si ruce za zády spojit. Pokud vám to nepůjde, využijte pás nebo například ručník. Vytvoří se tak pomyslná osmička. 
  • Na závěr si lehněte na podložku a přitáhněte si pravé koleno k hrudníku. S nádechem začněte rotovat na levou stranu, hlavu otočte doprava. Hlídejte si, aby byly lopatky stále položené na podložce. Nechoďte přes pozici. Poté nohy vyměňte.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1