Madla lásky aneb Zatočte se špeky

Madla lásky aneb Zatočte se špeky

Madla lásky, muffinky nebo lidově „bůčky“ jsou vrstvy tuku, které se ukládají na bocích hned pod pasem. Každému se líbí něco jiného a jsou i ženy, jimž širší boky sluší, protože jim vyvažují postavu. Pár kil navíc nahoře, pár kil dole a výsledkem je vyvážená figura.

Žádná žena si ale nemůže vybrat, kam se jí budou ukládat tukové zásoby a kam ne. Také není nikde psáno, že při cvičení tělo bere energii z největších tukových zásob. Organismus si toto řídí podle sebe. A tak tu máme postavy typu hrušky charakteristické širokými boky a úzkými rameny, jablíčka se širokým hrudníkem a užšími boky a šťastné postavy typu přesýpací hodiny. Jediné, co můžete, je zkorigovat, co se dá a zbytek přijmout.

Je to běh na dlouhou trať

Pokud chcete trochu ubrat v bocích, čeká vás běh na delší trať. Štíhlejší boky nejsou výsledkem pouhého rutinního opakování konkrétních cviků. Kéž by to bylo takto jednoduché! I tak to nevzdávejte. Některými cviky můžete oblast boků a bočního břicha zpevnit a vytvarovat. Tukové zásoby pak bourejte spíše v kuchyni. Zaměřte se na úpravu jídelníčku, zejména na omezení sladkého, alkoholu a uberte pečivo a mouku obecně. Naopak zařaďte více libového masa, kvalitní šunku, tvaroh a kysané mléčné výrobky. Připojte k tomu kombinaci několika typů cvičení a výsledek se dostaví. Možná nebudete vypadat jak modelka, ale budete lepší verzí sebe samotné.

Než se pustíte do samotného cvičení, trochu se zahřejte. Stačí minutka skákání panáků a poskoky přes imaginární (nebo i klidně skutečné) švihadlo. Nakonec zaujměte široký postoj, rozpažte a uklánějte pravou ruku k levé noze a naopak.

Na závěr cvičení se zase nezapomeňte protáhnout. Nejlépe opět přes široký postoj a uklánění do stran. V nejzazším místě se zastavte a vyčkejte až 30 vteřin.

1. cvik na boky

Lehněte si na bok a opřete se o předloktí. Zapřete se o něj, zpevněte celé tělo, zadek i nohy. Volnou ruku založte třeba v bok. Zvedněte se a nahoře zastavte. Země se nyní dotýká jen předloktí a malíková hrana nohy. I když jste doma, je lepší mít boty nebo pevné pantofle. Horní bok se snažte vytlačit tak vysoko, dokud neucítíte, že zabírá boční břicho na dolní straně. Dole nepokládejte spodní bok úplně na zem, jen se mírně opřete, zůstaňte zpevnění a zase se vytáhněte. Ramena by měla být zpevněná a celou dobu přímo nad loktem. Opakujte 10-15x na každou stranu a přejděte ke druhému cviku.

 Tip: Pokud ztrácíte balanc, horní nohu předsuňte malinko dopředu a položte na zem.

2. cvik na boky

Zůstaňte ležet na boku opření o předloktí. Pod spodní kyčel si dejte měkkou podložku nebo polštářek. Volnou ruku dejte před tělo, dlaní nebo prsty se trochu zapřete a zvedněte obě zpevněné nohy pár centimetrů nad zem. Chvíli podržte, srovnejte se a nyní pokrčujte nohy v kolenou a s každým pokrčením zvedněte bok trochu nahoru. Kolena a kotníky by měly být ideálně ve stejné výšce rovnoměrně se zemí. Po celou dobu byste měli cítit, jak zabírá boční břicho. Opakujte 15-20x a přejděte ke třetímu cviku.

Tip: Pokud je pro vás pohyb náročný, zvedejte jen horní nohu a spodní nechte nataženou dole, ale nad zemí.

3. cvik na boky

Zůstaňte ve stejné pozici jako u předchozího cviku. Horní nohu odlepte od spodní a tahem vytáhněte nahoru. Dívejte se na cvičící nohu a kontrolujte, že první nejde nahoru špička, ale celá malíková strana. Boky by měly být nad sebou. Zastavte v té úrovni, abyste se nepřetáčeli. Opakujte 15-20x a přejděte k dalšímu cviku.

 

Tip: Cvik si můžete ztížit gumičkou.

4. cvik na boky

Lehněte si na záda, pokrčte nohy a chodidla opřete o zem k zadku. Zvedněte ramena, lopatky a ruce propněte a srovnejte podél těla. Nyní nejprve vytáhněte jednu ruku jako byste se chtěli dotknout vnitřního kotníku. Vraťte se, vyměňte ruce. Takto kmitejte 10-15x na každou stranu. Ramena a lopatky držte po celou dobu nad zemí. Poté přejděte k 5. cviku.

Tip: Čím budete mít dál paty od zadku, tím je cvik lehčí.

5. cvik na boky

Srovnejte se do prkna na dlaních. Zápěstí, lokty a ramena by měly být nad sebou. Nohy, zadek a tělo mějte zpevněné. Jednu nohu odlepte od země, unožte do strany a zastavte. Teď ji pokrčte a dotkněte se kolenem loktu zvenčí nebo alespoň miřte kolenem tím směrem. Vraťte zpátky. Kromě nohy se nehýbe vůbec nic. Opakujte 10-15x na každou stranu.  Poté přejděte znovu k 1. cviku a celé 3x zopakujte.

Tip: Nohu, která cvičí, zkuste nepokládat vůbec na zem a cvik bude hned těžší.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1