Jednoduché cviky jako rychlá pomoc při bolesti hlavy

Jednoduché cviky jako rychlá pomoc při bolesti hlavy

Hlava jako střep! Taky to znáte? Bolest hlavy dokáže pořádně potrápit. Než sáhnete do lékárničky, zkuste nejprve pár cviků. Jemné a nenásilné uvolnění hlavy a krční páteře vám může pomoci ve chvílích, kdy prášek na bolest nebude k dispozici.

Důvodů, proč vás třeští hlava, se nabízí hned několik. Může jít o příznak dehydratace, stresu, zatuhlého krku nebo migrény. V případě dehydratace pomůže, když řádně doplníte tekutiny, nejlépe poslouží čaj či voda, a necháte na sebe proudit trochu čerstvého vzduchu. Příznaky migrény zaženete jedině klidem, tmou a spánkem. Pokud je ale příčinou vaší bolesti hlavy krční páteř nebo psychické napětí, zkuste pár cviků. Pomohou s uvolněním svalstva a navrátí vás do pohody.

Zklidněte mysl!

Bolesti se nezbavíte, pokud budete mít plnou hlavu myšlenek. Než se pustíte do cviků, v klidu se posaďte na židli nebo na zem do tureckého sedu. Důležité je, aby vám byl posed pohodlný. Nejprve se vytáhněte za temenem hlavy a jemně vtáhněte bradu. Poté se nadechněte a vydechněte nosem. Soustřeďte se na to, aby nádech byl klidný, jemný a nadechujte se s pocitem, že natahujete vzduch do hlavy. Opakujte, dokud na sobě nepocítíte klidnější tep i dech.

Při bolesti hlavy zkuste střídavý dech

Ukazováček a prostředníček pravé ruky si položte na kořen nosu. Nadechněte se nosem, palcem zakryjte pravou nosní dírku a vydechněte levou. Nadechněte se levou dírkou, odkryjte pravou dírku, zacpěte levou malíčkem a pravou vydechněte. Opakujte ve vlastním rytmu 1 minutu. Dech vám pomůže harmonizovat mysl a pomáhá také od bolesti hlavy.

Úklony s rotací uvolní krční páteř

Opět zasuňte bradu a vytáhněte se za temenem. Nadechněte se a s výdechem stáhněte pravé ucho směrem k pravému rameni. Chvíli zde zůstaňte a dýchejte. Nyní se nadechněte a s výdechem stočte  bradu k pravému rameni. Opět v klidu dýchejte a stejnou cestou se vraťte do původní pozice. Stejně pokračujte i na druhou stranu. Opakujte 3 – 5x na každou.

Úklon s dotykem pod klíční kostí

Položte si prsty levé ruky pod pravou klíční kost a trochu zatlačte. Hlavou přejděte do úklonu na opačnou stranu jako byste chtěli vytvořit mezi čelistí a klíční kostí co největší vzdálenost. V nejzazší pozici, která ale není bolestivá, se zastavte a půl minuty dýchejte. Vraťte se a vyměňte strany. Opakujte, dokud vám to bude příjemné.

Otáčení hlavy

Levou ruku dejte za hlavu. Loket namiřte nahoru a dlaň si položte na záda hned vedle páteře. Druhou rukou se chytněte za temeno hlavy, nadechněte se a s výdechem otočte ji doprava. Všechny kroky byste měli dělat velmi jemně a pomalu. Rychlými škubnutími byste si spíše ublížili. V této pozici zůstaňte a půl minuty v klidu prodýchávejte. Poté se vraťte do výchozí pozice a vyměňte strany. Opakujte dle libosti. 

Propletené ruce

Postavte se a propleťte prsty za zády. Ruce propněte, ramena stáhněte dolů a lopatky k sobě. Zakloňte hlavu. Dostanete se do lehkého hrudního protažení. Zůstaňte tak a volně dýchejte. Poté hlavu naopak předkloňte a bradu si položte na hrudník.

Protáhněte se jako kočka

Přejděte do pozice kočky. Srovnejte se, aby dlaně byly pod rameny a kolena pod kyčlemi. Nadechněte, vyhrbte se a volně vyvěste hlavu. Zůstaňte v této pozici alespoň 1 minutu a volně dýchejte. Myslete na to, jak se svaly kolem páteře protahují a hlava těžkne.

Přenášení váhy

Zůstaňte v pozici kočky, jen přejděte rukama na předloktí. Tam, kde dřív byly dlaně, budou teď lokty. Dlaně  položte vedle sebe a vytvořte pomyslný trojúhelník. Doprostřed si položte temeno hlavy, jako byste chtěli udělat stojku. Nyní pomalu ve vlastním tempu přenášejte váhu do ramen a hlavy a do pat. Vytrvejte tak dlouho, dokud vám to bude příjemné.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1