Jaký vybrat zimní sport svým dětem?

Jaký vybrat zimní sport svým dětem?

I když se zdá, že je sněhu ve volné přírodě rok od roku čím dál méně, popularita zimních sportů naštěstí neklesá. Většina dětí se ještě v předškolním věku nejprve seznámí se sáňkami, boby a sáňkovacími talíři či lopatami. Právě nekonečná zábava při sjíždění z kopce a válení ve sněhu je tím, co v nich probudí nadšení pro zimní sporty. Jak toho využít a jak děti správně motivovat, aby jim chuť k zimnímu sportování vydržela? A jak ten pravý sport vlastně vybrat?

Všeho moc škodí

Vůbec není od věci, když se dítě naučí jezdit dobře na bruslích, lyžích, snowboardu i běžkách. Pokud však chcete, aby se nějakému sportu věnovalo v budoucnu aktivněji a na špičkové úrovni, pak mu vyberte jen jeden. Třeba takový, který ho baví nejvíce.

Vysoká cena za sporty

Kromě mnoha víkendů, které trávíte s dětmi na trénincích a turnajích, platíte ještě nezanedbatelné částky za klubová členství, drahé vybavení, cesty na turnaje, soustředění a podobně. I finanční zatížení rodinného rozpočtu je jedním z důvodů, proč nakonec vyberete vašemu dítěti jen lyžování, přestože ho baví i hokej.

Vzhůru na vrchol

Mnoho rodičů očekává od svých dětí výsledky a dokonce se i domnívají, že na ně mají díky investicím času a peněz nějaký nárok. Děti jim samozřejmě jejich podmíněnou lásku oplácejí zoufalou snahou vyniknout, která však pro jejich zdravý psychický vývoj rozhodně není optimální. Nenechte se strhnout na tuto temnou stranu rodičovské podpory – dítě má v sobě přirozenou touhu vyniknout a není třeba ho nijak zvlášť motivovat k výhrám. Když jej zvolený sport přestane bavit, nenuťte ho hrát dál.

Co naučit dítě na sněhu?

Pokud se rozhodnete pro snowboard, běžky, sjezdové lyžování, slalom nebo boby, naučte své dítě ještě v předškolním věku poznávat různé druhy sněhu. Klidně se inspirujte u eskymáků a vymyslete si pro každý typ sněhové pokrývky nový název. Nejenže se jim bude v budoucnu lehce rozhodovat, čím navoskovat lyže, ale na první pohled ihned poznají, jak dobře a rychle se jim pojede po sněhu, který vidí před sebou.

Co musí dítě naučit na ledu nejdříve?

Ať už budete chtít mít ze svého chlapce hokejistu nebo z holčičky krasobruslařku, vždy je musíte už odmalička naučit důležitou zásadu, že padat je normální. Navlékněte dítě do trojitých oteplovaček ještě v batolecím věku a pusťte na led. Naučí se během pár minut o stabilitě víc, než za celý dosavadní život. A bude už navždy vědět, že po pádu stačí jen vstát a pokračovat dál – takové nastavení mysli se mu bude koneckonců hodit i v běžném životě, nejen na ledu.

Sólo, nebo týmově?

Při výběru sportu si položte ještě jednu důležitou, leč často opomíjenou otázku. Je vaše dítko týmovým hráčem, nebo hraje raději sám za sebe? Sólisté se nebudou dobře cítit při kolektivních sportech, jako je hokej, zatímco týmové hráče může přespříliš stresovat důraz na individuální výkon například ve skoku na lyžích nebo sjezdu. Většina dětí má v sobě namíchánu zdravou kombinaci smyslu pro kolektiv a sebeuplatnění. Pokud je ale váš potomek více vyhraněn jedním směrem, vyberte pro něj sport tak, aby se v něm necítil nešťastně.

Vybrat správný zimní sport pro děti není vždy snadné. Někteří rodiče jsou často neobjektivní a snaží se potomky nadchnout právě pro ten sport, který mají sami nejraději. Až vaše děti trochu blíže poznají více zimních sportů, nechte si před závažnou volbou poradit. Naslouchejte nejen trenérům, ale i svým dětem. Ať dělají to, co je baví. V dospělosti se to každému nepodaří, tak ať aspoň v dětství nemusí dělat něco z povinnosti, ale jen pro radost.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1