Jak zhubnout? Začněte cvičit i očima

Jak zhubnout? Začněte cvičit i očima

Téma hubnutí je aktuální v jakýkoli čas roku. Je zajímavé, že většina z nás tuší, co proces hubnutí obnáší, ale málokdo z nás to opravdu dodrží. Tajně podvádíme sami sebe a doufáme, že „se to nějak“ zamaskuje. Nezamaskuje. Základem hubnutí je pravidelný příjem potravy ve vhodném složení i kvalitě. Hned poté je to pravidelný pohyb. Jak cvičení udělat intenzivnější? Vezměte si do procesu hubnutí na pomoc naše oči a třeba malíčky.

Oči jako součást cvičení na hubnutí

Pokud jste někdy cvičili jógu, asi vás tato informace nepřekvapí. Součástí původních ásan (pozic) je totiž nejen postavení těla, ale také určitý typ dechu a směr pohledu (i pod zavřenými víčky). Jsou to právě oči a pro úplnost na druhé straně těla naše chodidla, které určují, jak moc intenzivní cvik bude. Toto pojetí vychází z předpokladu, že naše tělo se neskládá z oddělených jednotek, ale naopak je celkem, kde vše ovlivňuje vše. Pokud jste ještě na vážkách, zkuste si vybavit jízdu na kole (anebo i v autě). Tam, kam směřuje náš pohled, otáčí se naše tělo a s ním i řídítka nebo volant. Nejeden karambol vznikl právě z důvodů, že jsme koukali, kde co lítá a ne na cestu, kam míříme.

Jak zhubnout? Spojte svaly pomocí pohledu očí

Zkuste někdy pozorovat malé děti. Během prvního roku života jejich svět sestává z toho, co vidí. A když něco chtějí, koukají na to. Každý jejich pohyb začíná očima. Upřeně na věc zírají a svaly těla se připraví na konkrétní pohyb s jasným cílem věc uchvátit. Zkuste i vy pohyb začínat pohledem očí. Připravte své tělo a vnímejte, jak se zapínají určité svaly, mění se postavení páteře či lopatek. Pokud „běžíte“, dívejte se kam (nezvedejte u toho například bradu), pokud děláte rotaci, dívejte se, kam se chcete dostat. Zkuste pohled očí měnit a vnímat i změny, které ve vašem těle probíhají.

Pokud oči vědomě zařadíte do svého procesu cvičení, můžete zjistit, že máte v těle řadu svalových skupin, o které jste zatím „nezavadili“. I když je třeba znáte a cíleně posilujete/zpevňujete, může se při zapojení očí cvičení stát mnohem intenzivnější.

Vědomé cvičení na hubnutí

Možná znáte scénu z posiloven, kdy cvičenec běží na ekliptice či jiném zahřívacím stroji a čte časopis nebo povídá se sousedem. Jistě, posilovna je i společenským setkáním, ale především by měla být cestou k vysněné dobré kondici a postavě. Čím víc vnímáte své tělo, tím víc je cvičení intenzivnější. Nejde o kvílení nad pálením zapojeného svalstva nebo usilovné vzdechy, ale spíš o pozorování procesu, soustředění se na dech a jasný pohled očí k určitému cíli. Tím, že posilovaným partiím věnujete svoji pozornost „zevnitř“ (nikoli jen pohledem do zrcadla), se zde také podpoří činnost svalů. A efekt je mnohem větší i s menším fyzickým úsilím.

Pohled očí i jako psychická podpora

Není náhodou, že nejen naše tělo, ale i naše psychika je pohybem očí ovlivňována. Podle řady pozorování existuje zjednodušený návod, co o nás pohled očí vypovídá, resp. kde přesně se naše vědomí nachází. Směřuje-li pohled dolů, nacházíme se například v emoční sféře. Pokud se tedy topíte v nějaké emoci a váš pohled zvednete k nebesům, můžete se rychleji zklidnit a případně objevit i do té doby neviditelné řešení. Pohled vedený vodorovně s horizontem podporuje vnímání přítomnosti, pohled nahoru myšlenky a analytické pojetí světa.

Oční perlička na závěr: Podpořte mozek

Bezesporu nejzajímavější záležitostí, která se pohybu a postavení očí týká, je jejich vliv na naše myšlení. Tím, kam náš zrak zamíříme, aktivujeme určitou část mozku. Pokud zapojíte ještě zdravý sed a dýchání, vězte, že se stanete nejen krásnějšími a výkonnějšími, ale i kreativnějšími!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1