Hudba jako povolený doping při sportu

Hudba jako povolený doping při sportu

Existují dopingy povolené a zakázané. Seznam těch, za které pošlou sportovce z olympiád s ostudou domů, je rozsáhlý, a průběžně se mění. Nikdy na něm však nebude figurovat hudba. Muzika je velice účinný doping při sportu a dokáže vaše výkony a radost z pohybu umocnit a povznést na zcela jinou úroveň.

Stačí si vybrat správnou muziku a oblíbený trénink jde najednou snáz. Při sportu není podstatné, jaký styl posloucháte, ale jaký rytmus má série vybraných skladeb. Srdce se totiž po nějaké době naladí na rytmus hudby a od toho by se měl odvíjet i výběr, aby vás mohla správně nadopovat.

Chcete-li zmírnit a vnímat vlastní tělo a dech, vyloženě dynamická muzika, kde to „jede“, není nejvhodnější například u klasické jógy. Hudba, která má fungovat jako doping při sportu, by tu působila spíše jako brzda. Po hodině cvičení byste odcházeli rozladění, protože hlava, srdce a muzika nebyly ve vzájemné harmonii. Vaše srdce by tepalo do rytmu a hlava by se snažila zklidnit. Taková kombinace jde dohromady jen stěží a pozitivní účinky, jež by na vás cvičení mohlo mít, se nedostaví. Je přitom zcela lhostejné, jestli v pozadí hraje relaxační hudba s jemnými vokály, jak bývá pro jógu typické. Pozice stejně dobře můžete procítit za uklidňujících zvuků klavírních koncertů Fréderica Chopina nebo popových balad.

Oproti tomu dynamická hudba funguje jako skvělý „nakopávač“ na skupinových lekcích, kde se kombinuje kardio a silové cvičení. Když se zamyslíte, zpravidla něco takového z reprobeden hraje. Může jít o sérii trenérovo oblíbených skladeb bez nějakého hlubšího významu. Pravděpodobně ale hudba na trénincích hraje tak, aby vám rozproudila krev, snáz jste se dostali do varu a na konci lekce jste odcházeli příjemně vybití a zaplavení endorfiny. Hudba jako povolený doping splnila svůj účel. Cvičili jste tak rychle, jak zvládalo tlouci srdce a to tepalo tak, jak hrála muzika. 

Dobrá hudba, lepší výsledky

Tento soulad je pro přirozenou radost z pohybu a zlepšení výkonů velmi důležitý. Zkuste jít běhat se záměrem zlepšit si výsledky a pusťte si pomalou rozvážnou hudbu. Uběhnete vzdálenost rychleji? Patrně ne. Případně vyzkoušejte opačný extrém a do sluchátek si dejte něco až příliš rychlého. Pravděpodobně po pár stech metrech či kilometrech s funěním skončíte, protože vaše srdce nestíhalo tlouci tak, jak velela hudba. Přitom stačilo zvolit něco o trochu klidnějšího a mohli jste uběhnout další kilometry a domů přijít s vítězným pocitem, jak vám to dnes šlo.

Sestavit si playlist dobrých písniček na běhání nebo na cvičení není jednoduché. Jestli plánujete jen tak si vyběhnout a víte, že na trase vás nečekají žádné kopce, poslouchejte něco pro vás příjemně svižného, co vám zvedne náladu. Ve výrazně kopcovitém terénu ale běžíte chvíli pomalu, chvíli rychle a přibližně tak by se měla měnit i songy, co vám jdou do uší.

Hudba podpoří, nestrhává pozornost

Říká se, že nejlepší filmová hudba je ta, na kterou si po skončení filmu nevzpomenete. Jejím smyslem je podpořit scénu, ale nestrhnout na sebe pozornost. Stejně tak může zafungovat dobrý výběr hudby při sportu. Podpoří vás, podnítí k lepším výsledkům, ale tak, abyste nemuseli přemýšlet, co zrovna hraje, a mohli se soustředit jen sami na sebe.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1