Hormonální jóga. Nastavte tělo do rovnováhy

Hormonální jóga. Nastavte tělo do rovnováhy

Toužíte po dokonalé tělesné harmonii? Pravidelné menstruaci? Nebo po miminku? Vsaďte na hormonální jógu. Přírodní cestu k lepšímu a zdravějšímu já.

Hormonální jóga je styl cvičení, jehož cílem je harmonizovat a vyrovnat hormonální hladiny v těle. Obecně o tomto druhu jógy lze říct, že je souhrnem vybraných tradičních jógových ásan, specifických forem dýchání, koncentrace i relaxace, ale také meditačních technik. Stejně jako u jiných druhů cvičení, může hormonální jóga zlepšit zdravotní stav, pružnost a ohebnost těla a pohyblivost kloubů. Kromě toho dokáže detoxikovat organismus, zrychlit metabolismus, zlepšit držení těla a tvar těla, a to i v případě, že je cvičení náročné na organismus. Na rozdíl od jiných druhů jógy, například vinyasy nebo hatha jógy, je hormonální jóga zaměřená na aktivaci a správné fungování hormonů pohlavního ústrojí. A proto je tou pravou cestou a stylem cvičení pro ženy řešící:

Hormonální jógová terapie

Autorkou hormonální jógy je Brazilka Dinah Rodrigues. Principem cvičení je ucelená sestava, kterou je vhodné cvičit každý den zhruba 30 minut a je třeba zachovat stále stejný postup a cviky neměnit. Terapie je rozdělená na část prohřívací a denní. Asány neboli pozice vycházejí z hatha jógy a tibetské techniky pracující s energií a jsou primárně zaměřené právě na hormonální systém žen. Cílem dlouhodobého cvičení hormonální jógy je zvýšení hladiny estrogenu v těle, to vše přírodní terapeutickou cestou.

35 let a víc. Ideální čas na hormonální jógu

Hladina zmiňovaného estrogenu začíná okolo 35. roku v ženském těle klesat. A to je také ideální čas, kdy s hormonální jógou začít. Zejména v případě, pokud trpíte na bolestivou menstruaci, PMS nebo se doposud neúspěšně snažíte otěhotnět.

Základní techniky hormonální jógy

  •  Bhastrika – řízený dech. Nádech i výdech jsou pouze nosem. Provedení by mělo být energické a dynamické. Při nádechu se břicho uvolňuje (jako balónek), při výdechu se břicho vtahuje dovnitř a stahuje se pánevní dno.
  • Asány – dynamické a pracující nejen s pánví, ale s celým tělem
  • Tibetská technika – technika cílená na soustředění pozornosti do žláz s vnitřní sekrecí podporuje celkový účinek cvičení. 

Ukázky lekcí hormonální jógy

Chcete-li se podívat a vyzkoušet si, jak taková lekce vypadá a probíhá, videa pro inspiraci najdete například zde:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1