7 důvodů, proč chodit denně alespoň 30 minut

7 důvodů, proč chodit denně alespoň 30 minut

Chůze je nejpřirozenější pohyb a jen těžko byste hledali někoho, pro koho není vhodná. Bez ohledu na věk, pohlaví a váhu, ujít denně pár kilometrů, je ideálním krokem pro to, abyste si zlepšili krevní oběh, posílili svalstvo a možná i shodili pár kil. Chůze je také výborná jako prevence proti vzniku a rozvoji metliček a křečových žil.

Pro začátek je třeba říci, že chůzí tráví 30 minut denně téměř každý. Je ale rozdíl, jestli jdete na půlhodinovou procházku, nebo zda je to součet za celý den. Také vycházkové tempo ke zdraví nejspíš nepřispěje tak výrazně, jako když vyjdete trochu svižněji. „Čím vyšší rychlost, tím lépe pro nás. Podle odborných studií má pomalá chůze rychlostí 3,2 km/h na naše zdraví zanedbatelný efekt. Ovšem pravidelná každodenní procházka rychlostí nad 4,8 km/h už naše zdraví pozitivně ovlivnit může,“ říká fyzioterapeutka Martina Karasová, odborná garantka projektu Vím, co jím a piju.

Posílíte srdce a zbavíte se odpadních látek

Postupným zrychlováním posilujete srdce a snižujete si tepovou frekvenci. Svižnou chůzí si prokrvíte celé tělo, což velmi pomáhá při odplavování odpadních látek z tkání. Dá se říci, že pravidelná půlhodinová chůze v ostřejším tempu je výborný detox pro organismus.

Chůze je balzám na žíly

Chůze má pozitivní vliv na cévy, které chrání proti ateroskleróze, a také na žíly. Krev, která se vrací žilami od nohou zpět k srdci, teče proti směru gravitace. Pokud žilní chlopně, jež krev pohání nahoru, nepracují dobře, krev protéká dolů, hromadí se v nohách a tlačí na žilní stěny. Nohy začnou časem otékat, přidají se metličky a křečové žíly. V okamžiku, kdy sval pracuje (při chůzi), stimuluje žílu, a pomáhá tak návratu krve zpět do srdce. Právě proto je důležité nohami stále nějak pohybovat a nesedět nebo nestát celý den na jednom místě. Více informací naleznete na webových stránkách Žilní poradny.

Spálíte tuky a posílíte kondici

Kolik energie spálíte právě při chůzi, záleží na hmotnosti, pohlaví, rychlosti a trénovanosti. Obecně platí, že těžší člověk spálí více, zejména pokud jde o muže. Dalším ovlivňujícím faktorem je trénovanost. Čím má člověk lepší kondici, tím méně energie vydá. Je to logické. Pro sportovkyni bude půlhodinová chůze rychlostí 5 km/h úplné nic. Pro nesportující ženu to bude výkon, a to i kdyby obě ženy vážily stejně. Tato skutečnost nahrává začátečníkům v hubnutí. Pokud budete tedy chodit poctivě a pravidelně, měli byste po čase zpozorovat, že se cítíte lépe a je vám volnější oblečení.

Podíváte se na nová místa

Až si zvyknete na pravidelné procházky, záhy zjistíte, kam všude se dá dostat pěšky do půl hodiny. Představte si, kolik peněz a benzínu ušetříte. Túra na 10 km pro vás nebude celodenní výlet, ale něco, co zmáknete za 3 hodinky i s pauzou na svačinu a focením přírody. Naopak během celodenního výletu zvládnete ujít delší trasu a dostat se na místa, kam byste jinak nedošli nebo jen s obtížemi.

Jak si zvyknout na pravidelnou chůzí? Nechte se inspirovat výzvami a tipy v mobilní aplikaci Léto aktivně a zdravě. Aplikace je průvodce zdravým životním stylem. Díky ní poznáte, že i malé změny v životním stylu mají vliv na zdraví a lze je zařadit snadno a zábavnou formou.  V aplikaci na vás čekají výzvy z kategorii sport, výživa a relax, ale i řada inspirací a informací od odborníků. Dostatečný pohyb, správná výživa a psychická pohoda – to je základ pro zdraví i pro dobrou kondici. Celý obsah připravili zkušení odborníci. Aplikace je určena pro všechny bez rozdílu věku. Prožijte léto aktivně a zdravě! www.aktivneazdrave.cz/aplikace

Ohromíte svět svými nápady

Při chůzi si kromě těla prokrvíte i mozek, který je poté pěkně okysličený a rychleji vám to myslí. I proto se nejtěžší školní předměty obvykle dávají za hodiny tělocviku. Pokud vás čeká důležitá práce a hlava ne a ne naskočit, běžte se projít.

Zvednete si dlouhodobě náladu

Chůze působí pozitivně i na duševní zdraví. Pravidelná chůze je totiž výborná jako prevence proti projevům úzkosti a sklíčenosti. Zbaví vás okamžitých špatných nálad, vzteku a napětí. Lidový pojem „rozchodit to“, nevznikl náhodou.

Posílíte zádové svalstvo

Mnoho lidí má problémy se spodní částí zad, protože je špatným držením těla přetěžuje. Pomoci s tím může právě chůze, při níž aktivujete zádové svalstvo, čímž si zlepšujete postoj těla. Musíte mít ale pohodlné boty a našlapovat rázně přes patu. Také je dobré držet správné postavení pánve.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1