Základ šatníku: Kousky, které by měla vlastnit každá žena

Základ šatníku: Kousky, které by měla vlastnit každá žena

Stejně, jako když stavíte dům, i vašemu šatníku musíte dát pevný a dobře padnoucí základ. Díky tomu nebudete muset každé ráno stát dlouhé minuty před šatní skříní a říkat si: „Zase nemám co na sebe.“ Toto jsou kousky, které by měla vlastnit každá žena.

Módní návrhářka Miucia Prada jednou řekla, že móda je instantní jazyk a její slova byla naprosto trefná. Víte, proč? Je to jednoduché – během prvních pár vteřin, kdy se seznamujete s jiným člověkem, nemáte čas mu dokázat, jak skvělé jste uvnitř. Mluví za vás váš vzhled (a teprve pak můžete dotyčnému dokázat, jak úžasné jste).

Pořekadlo „šaty dělají člověka“ je zkrátka a dobře holý fakt. To, jak se oblékáte, má opravdu velký vliv na to, jak se cítíte, jak působíte na okolí a od toho se většinou odvíjí téměř vše.

Ten správný a pevný základ

Co je to základ šatníku? Jedná se o kousky, které vám vydrží dlouhá léta. Nepodléhají sezónním módním trendům, změnám nálad ani ročnímu období. Jsou to věci, na něž se můžete stoprocentně spolehnout a obstojí i přísným dress-codům ve velkých firmách.

1. Malé černé (little black dress)

Jako první se v nich poprvé předvedla Coco Chanel v roce 1926 a od té doby jsou tyto šaty v délce ke kolenům (popř. midi) a jednoduchého střihu nadčasové a tolik všestranné. Vždy z vás udělají skutečnou dámu.

2. Bílá košile

Klasická, bavlněná a vypasovaná.

3. Kašmírový svetr

Kašmír je geniální materiál, který nepohlcuje pachy, dokonale hřeje a zahalit se do něj rovná se objetí. Svetr z tohoto materiálu vypadá luxusně a investice do něj se rozhodně vyplatí.

4. Elegantní kalhoty

Nejlépe černé s puky, v 7/8 délce a pánského střihu.

5. Trenčkot

Trenčkot (trench coat) spatřil světlo světa v roce 1901, kdy ho návrhář Thomas Burberry navrhnul velitelům a dalším příslušníkům britské armády jako kabát proti dešti, v němž leželi během války v zákopech. Později ho po válce začaly nosit i ženy. Pro jeho funkčnost a dobrý střih. Když se pak objevil na Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho, bylo jasné, že se z něj stane nadčasový kousek, který ve své skříni musíte mít také. Unosíte ho nejen do práce ke kostýmku, ale sluší i otrhaným džínům a teniskám.

6. Sako

Černé, do pasu a perfektně padnoucí.

7. Džíny

Levi Strauss představil džíny v roce 1873 a byly výsadou amerických dělníků. Později si je zamiloval nejeden kovboj, vyznavač hippies, ale i světový vývojář jako byl Steve Jobs. Denim je tak skvělý a nadčasový materiál, že se dokonce módní návrhář Yves Saint Lauren nechal kdysi slyšet: „Lituji jen toho, že jsem nevynalezl džíny.“ 

8. Bílé tričko

Bez potisku, rovný střih, kvalitní bavlna, krátký rukáv a výstřih do V.

9. Kabelka

V dámském šatníku nesmí chybět pořádná pracovní kabelka – kožená, nadčasová a taková, do níž ráno nacpete desky A4 a večer nákup.

10. Boty

Přestože se říká, že bot není nikdy dost, tyto jsou „must-have“: černé a nude lodičky, balerínky nebo mokasíny, bílé tenisky, černé kotníčkové boty.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1