Přírodní kosmetika je často jen marketingový trik. Poznáte tu skutečně kvalitní?

Přírodní kosmetika je často jen marketingový trik. Poznáte tu skutečně kvalitní?

7 min. čtení Lucie Jankovská
Už jste někdy navštívili drogerii s cílem koupit nový kvalitní krém nebo jinou kosmetiku? Pravděpodobně ano, a tak si možná vzpomínáte na situaci, kdy jste z celé řady produktů vybrali zrovna ten jeden s jasným nápisem přírodní. Přírodní kosmetika je skvělou volbou, ale pouze tehdy, kdy je opravdu zcela přírodní.

Zásadní problém je ten, že zákon v oblasti kosmetiky nestanovuje žádné konkrétní požadavky na přípravky, které mohou být označovány jako přírodní. Často tedy dochází k tomu, že výrobci označí svůj produkt za přírodní i když je ve skutečnosti plný chemie. Nešťastné je, že kvalitní produkt od toho nekvalitního většinou nemáte na první pohled šanci rozeznat. Nemusíte ale zoufat, protože v tomto článku Vám poradíme, jak vybrat správnou kosmetiku bez škodlivých látek. 

Proč používat přírodní kosmetiku?

Název tak trochu podsouvá, že přírodní kosmetika obsahuje vyšší koncentraci surovin, které jsou k naší pokožce šetrnější. Velkým plusem opravdu přírodní kosmetiky je, že podporuje přirozené funkce kůže a na rozdíl od "chemické" kosmetiky nezpůsobuje agresivní reakce v kůži. V neposlední řadě přírodní kosmetika neobsahuje toxické látky, které mohou mít na pokožku nežádaný dopad a tudíž je bezpečnější. 

Přírodní vs. bio kosmetika

Přírodní a bio kosmetika bývá často zaměňována a mnoho lidí si dokonce myslí, že se jedná o synonyma. Pravda je taková, že každý z termínů označuje jiný druh kosmetiky, ať už po výrobní nebo obsahové stránce. 

Termín přírodní kosmetika označuje produkty, které nezatěžují životní prostředí a jsou vyrobeny zejména z přírodních látek - rostlinné oleje, vosky, extrakty nebo aromata. Přírodní kosmetika je sice z větší části tvořena kvalitními složkami, ale není výjimkou, že se ve zbytku složení objevují i syntetické látky. 

Naproti tomu pojem bio kosmetika nebo také organická kosmetika zahrnuje přípravky, které obsahují pouze suroviny pocházející z ekologického zemědělství. Mezi tyto suroviny patří nejčastěji ovoce, zelenina a byliny, které byly vypěstované bez použití syntetických hnojiv a dalších přípravků z této kategorie.

Jak vybrat kvalitní přírodní kosmetiku?

Vybrat správnou přírodní kosmetiku je celkem oříšek. A když nevíte jak na to, tak nemáte v podstatě šanci odlišit vhodné produkty od těch méně vhodných. Navíc bohužel nemůžete spoléhat jen na přední část etikety, kde Vás upoutá tučný nápis přírodní, ale vždy je třeba věnovat pozornost i ostatním informacím uvedených na produktu.

  • Složení - Kontrola složení je při výběru přírodní kosmetiky naprosto zásadní. Složení najdete nejčastěji na zadní straně etikety a měli byste se zaměřit zejména na látku, která je vypsaná na prvním místě, ta je totiž v produktu zastoupena nejvíce. 
  • Značka kvality - Opravdu přírodní nebo bio produkty bývají označené značkou / certifikátem kvality, který potvrzuje jejich složení. Mezi nejčastěji uváděné certifikáty patří:
    • BDIH - Pokud na Vámi vybraném produktu uvidíte tuto značku, máte v podstatě vyhráno. Toto označení Vám dává najevo, že daný kosmetický produkt nepodporuje ropný průmysl a také dokládá, že neobsahuje syntetické ani vonné látky, není testován na zvířatech a neobsahuje suroviny z mrtvých zvířat. A naopak dokládá, že při výrobě produktu byly použity pouze suroviny pocházející z ekologického zemědělství.
    • EcoCert - Značka, která patří na organický produkt, který nebyl testován na zvířatech . Bonusem je, že obal daného produktu je recyklovatelný. 
  • Další certifikáty: Cosmetique BIO, USDA Organic, ICEA, NaTrue, Demeter
  • Aplikace - Jde Vám ze všech certifikátů a chemických látek hlava kolem? Nezoufejte, naštěstí žijeme v době chytrých telefonů, které dokážou ledacos vyřešit za nás. Jednoduše si stáhněte některou z mnoha zdarma dostupných mobilních aplikací, např. ToxFox nebo GreenScan, které složení kosmetických přípravků vyhodnotí za Vás. 

Chemické látky, na které si v kosmetice dát pozor

Pokud se na etiketě Vámi vybraného produktu objeví některá z níže uvedených látek, vraťte ho raději zpátky do regálu. Tyto látky totiž nemají s přírodou vůbec nic společného! A za případné podráždění pokožky to určitě nestojí.

  • Ropné deriváty - vazelína, parafín
  • Parabeny - methylparaben, propylparaben, …
  • Silikony - názvy s typickou koncovkou -cone (-kon), -ane (-an), -onol (např. Dimenthicone)
  • Syntetické parfemace
  • Ftaláty
  • Nanočástice

Zdroje: wonderful.cz, ceska-biokosmetika.cz, arome.cz

Foto: Shutterstock

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1