No poo a low poo pro krásné vlasy

No poo a low poo pro krásné vlasy

Chcete mít krásné vlasy a zároveň nezatěžovat přírodu? No poo a low poo není jen o nepoužívání šamponů s obsahem silikonů, syntetických vůní a dalších látek. Je to životní styl. A nejen pro ty, kteří žijí co nejvíc ekologicky. Výhody obou druhů starostí o vlasy si čím dál víc užívají i ti, kteří donedávna dávali přednost klasickým šamponům.

Hnutí pro krásné a zdravé vlasy

Fenomén no poo a low poo si získává čím dál více stoupenců. Oslovuje také mnohé kadeřníky, kteří se přizpůsobují vzrůstající poptávce po co nejvíce šetrném ošetření vlasů a vlasové pokožky. Proč vlastně ženy, ale i muži začínají s no poo? Důvody mohou být různé. Problémy se svěděním a lupy, přílišné vysoušení nebo naopak maštění vlasů, touha po detoxu vlasů a také zvědavost. Dalším důvodem je snaha o omezení používání parabenů, silikonů a syntetických vůní v kosmetice.

Mnozí z těch, kteří se seznamují s no poo narazí nejdříve na mytí vlasů sodou bikarbonou. Soda ale není ideální pro dlouhodobé použití, protože ničí vlasové vlákno. Další poněkud nestandardní řešení  je vlasy nemýt po dobu jednoho měsíce. Vlasy se upravují pouze pomocí hřebenů a suchých bylinných šamponů nebo škrobů. Ne každý má ale na takový experiment žaludek. Cílem mnoha těch, kteří začínají s no poo je hlavně prodloužení doby mezi mytím, snížení maštění nebo vysoušení a ozdravení vlasové pokožky.

Je no poo pro každého?

Co je poměrně důležité zmínit je to, že praktikování no poo chce nejen čas na seznámení s ingrediencemi. Ale také trvá déle než mytí klasickým šamponem. Je potřeba si nachystat více surovin. A počítat s tím, že ne všechno, co se doporučuje, je vhodné pro vaše vlasy v závislosti nejen na jejich kvalitě, stavu, ale také barvě, protože některé suroviny nemohou používat světlovlásky.

Co se používá?

V no poo se používá mnoho surovin, ať už rostlinného nebo živočišného původu. Vlasy si můžete mýt například vejci, mydlicí lékařskou, reethou (prášek z mýdlových ořechů), jíly, žitnou moukou nebo žitným kváskem. Můžete si také uvařit domácí šampon z kaštanů. Někdo ale vynechává všechny tyto prostředky a myje vlasy pouze vodou. Jako oplachy a kondicionéry jsou vhodné ovocné octy jako malinový, kokosový, jablečný, smíchané s vodou nebo podle barvy vlasů také bylinné oplachy jako heřmánkový, ibiškový, kávový.

Výhody a nevýhody no-poo

Asi největší nevýhoda je čas přechodu, který potřebují vaše vlasy. Prostě se musí přeorientovat na úplně jiný způsob péče. U někoho to trvá 14 dní, u jiného měsíc. Záleží na zátěži, které jste své vlasy vystavovali. Musíte si osvojit techniku mytí a také najít správný mycí prostředek. Což může chvíli trvat. Výhodami je více lesku a lepší růst vlasů, větší prodlevy mezi mytím, dobrá dostupnost mycích prostředků a jejich ekologická šetrnost. Navíc si můžete kupovat byliny a jiný mycí materiál v bezobalových obchodech do vlastních krabiček či sklenek.

Low poo šampony

Low poo šampony jsou jemnější k pokožce, vlasům i životnímu prostředí. Obsahují mycí tenzidy, vyrobené derivací z rostlinných olejů nebo cukrů. Parfemaci zajišťují hlavně éterické oleje. Mohou být v tekuté formě nebo je lze koupit jako šampuky. Tyto tuhé šampony častokrát představují dvoukombinaci šamponu a kondicionéru. Jsou velmi oblíbené v zero waste kruzích. Šampuky jsou skladné a perfektní například na cestování, protože nezabírají mnoho místa v kufru či batohu. Poskytují dobrou pěnivost a účinně myjí bez zbytečného zatěžování vlasů a vlasové pokožky.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1