Námořnický styl létu sluší

Námořnický styl létu sluší

Přemýšlíte nad tím, jaký vzor je nadčasový, slušivý, vhodný do každého počasí, ale i ročního období a navíc se hodí nejen na dovolenou, ale i do práce? Přece proužky! Podlehněte kouzlu námořnického oblečení.

Proužkované tričko by mělo být základem šatníku každé ženy. To s krátkým, ale i s dlouhým rukávem. To, co si obléknete u moře k bílým šortkám, ale také ke kalhotovému kostýmku. Proužky nejsou jen výsadou mořeplavců. Jsou důležitým módním pojmem. Seznamte se s Breton stripes, takový je totiž jejich ctěný název.

Po vzoru námořníků

Název Breton stripes byl odvozen podle francouzského území Bretaň. Úplně původně se jednalo o modro-bílou námořnickou uniformu, která vznikla už v roce 1858 a dříve byla známá jako tzv. „matelot“ nebo „mariniére“. Barvy byly zvoleny jako signální, pro případ, že by nějaký námořník spadl přes palubu. A proužků bylo přesně 21, každý za jedno Napoleonovo vítězství.

O několik let později, přesně v roce 1917, se tímto „pracovním“ úborem nechala inspirovat samotná Coco Chanel a tento, dnes už tolik oblíbený vzor, použila pro tvorbu jedné z jejích kolekcí.

Proužky na dovolenou

Proužkované tričko by vám na dovolené u moře rozhodně nemělo chybět. Zkrátka a dobře do takového prostředí sedí. Hodit se bude k vaší opálené kůži, k bílé sukni nebo bermudám. Na projížďku na lodi si nebojte na hlavu nasadit kšiltovku a nazout bílé tenisky. Na večerní procházku do vlasů zamotejte červený šátek a kecky vyměňte za lehké sandálky.

Proužky v pracovním prostředí

Že se pruhovaný vzor do práce nehodí? Ale ano! Stačí, když budete mít trochu citu a kapku odvahy vyzkoušet to. Pokud pracujete ve firmě, kde se dodržuje přísný dress-code, oblékněte proužky v kombinaci s kostýmkem a lodičkami. Jestli si můžete módně trochu pohrát s mixováním stylů, máte vyhráno. Oblékněte si pruhované tričko pod saténové šaty se špagetovými ramínky, vezměte si jej ke klasické pouzdrové sukni v midi délce a ležérně na tričku v pase uvažte uzel. Malý detail, ale mnoho parády. A navíc, budete se cítit jako opravdová Francouzka!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1