Móda umělých vylepšení a její rizika

Móda umělých vylepšení a její rizika

Vypadat mladistvě a přitažlivě, a to bez ohledu na biologický věk, je jedním z hlavních trendů současné doby, kterému podléhá stále více žen, ale také mužů. Není divu, že anti-aging medicína v posledních letech vzkvétá jako žádné jiné odvětví. Není také výjimkou, že někteří z vyznavačů těchto zkrášlujících metod vyžadují leckdy po plastických chirurzích takřka nemožné, a pokud to přece jen dostanou, často jim zůstanou jen oči pro pláč.

V otázce vzhledu navíc hraje rozhodující roli psychika. Zatímco některé ženy mohou být naprosto spokojené se svými „dvojkami“, pro jiné tak „nemožně malá prsa“ představují doslova noční můru. Cítí se pak méněcenné, užírají se a trpí. Umělá prsa se v takových případech jeví jako vítané řešení. Otázkou však zůstává, zda si dotyčné dámy – byť i po zdařilém zákroku – na sobě nenajdou další „nedostatek“, který je nutné vylepšit. Pošramocené sebevědomí ale nespraví žádná plastická operace, na to vemte jed. Maximálně problém na nějaký čas odsune do pozadí. Stejně jako je bláhové doufat, že vylepšením zevnějšku zachráníte partnerský vztah… Jste i nadále přesvědčená o tom, že plastika je pro vás to pravé? Pak ale počítejte také s případnými riziky. Nemusí totiž dopadnout vždy všechno tak, jak byste si představovala.

Botox: Kam se poděly emoce?

Mnoho žen si dnes například oblíbilo „botox“. Botulotoxin je injekčně aplikovaná látka, která svým působením relaxuje svaly – dočasně přeruší nervové signály a sval se v důsledku toho přestává smršťovat a uvolňuje se. Tím dojde k vyhlazení již existujících mimických vrásek. Tuto metodu však stále častěji využívají i velmi mladé ženy jako prevenci, aniž by tušily, že nadměrná aplikace botoxu v mladém věku může způsobit ztrátu mimiky a nepřirozený vzhled obličeje (podle posledních průzkumů může přehnaná aplikace botulotoxinu a s tím související nehybný obličej způsobit dokonce ztrátu empatie). A ruku na srdce, chtěla byste vypadat jako vosková figurína?

Ústa à la kačer Donald

Spousta žen také touží po plných smyslných rtech. Což samo o sobě nepředstavuje nijak riskantní zákrok, ale platí zde totéž, co u botoxu – problém nastává ve chvíli, kdy dámy docházejí na úpravu až příliš často nebo požadují aplikaci velkého množství výplňového materiálu. Tkáň rtů totiž dokáže pojmout jen určitý podíl výplně, a když překročíte únosnou hranici, dostane se výplň vizuálně přes linii rtů. Výsledkem je vizáž à la kačer Donald. V tomhle případě však naštěstí není nic ztraceno, protože výplně lze rozpustit.

Plastická operace: Trápení s velkými ňadry

Jedním z nejoblíbenějších a nejčastějších zákroků je zvětšení poprsí pomocí silikonových implantátů. Ani v tomto směru mnohé ženy neznají rozumnou míru. Nadměrně velké implantáty pak způsobují svým nositelkám značné utrpení včetně výrazné deformace a prověšení prsou, kdy nezbývá nic jiného, než implantáty vyndat, prsa remodelovat, odstranit přebytečnou povolenou kůži a zavést implantáty menší, avšak za cenu další operace.

Nebezpečí keloidních jizev

Dokonce ani tak „nevinný“ zákrok jako liposukce se vždy neobejde bez komplikací. Hlavně liposukce vnitřní strany stehen s sebou nese riziko vzniku nerovností a hrbolků na kůži.

V neposlední řadě záleží také na schopnosti pokožky hojit se a regenerovat. Například lidé, kteří mají sklony k tvorbě tzv. keloidních jizev (vystouplé neforemné jizvy, způsobené nadměrným růstem jizevnaté tkáně v okolí rány) by se měli plastickým zákrokům zdaleka vyhýbat.

Jde to i bez skalpelu

  • Zařaďte do jídelníčku potraviny s vysokým obsahem antioxidantů (čerstvé ovoce a zelenina, zelený čaj, luštěniny, surové kakaové boby, spirulina, ale také koření jako šalvěj, kurkuma, hřebíček, tymián či oregano).
  • Konzumujte dostatek bílkovin a zdravých tuků (bílé maso, ryby, nízkotučný tvaroh, jogurty a sýry, rostlinné oleje lisované za studena, ořechy).

  • Cvičte obličejovou jógu –  uvolňuje napětí nejen v obličeji, ale zároveň i v celém těle, což následně vede ke zmírnění stresu, takže vám kromě mladšího vzhledu přinese celkovou úlevu.
  • Choďte spát před půlnocí – kráse svědčí také vydatný spánek a pravidelný odpočinek, v noci totiž začíná mozek vyplavovat hormon melatonin, který umožňuje tělu, aby se příjemně zrelaxovalo, načerpalo nové síly a opravilo všechny škody, které jsme mu způsobili přes den.
  • Vyhýbejte se nadměrnému slunění, nekuřte a omezte alkohol.
  • Pravidelně se hýbejte a vyzkoušejte mohendžodáro – zkrášlující a omlazující cvičení, které vychází z indického tantrického rituálu pro ženy a má celou řadu blahodárných účinků: harmonizuje hormonální systém, posiluje oslabené pánevní dno a ženské orgány, podporuje dráhu ledvin, zlepšuje intimní život atd.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1