Chrpa je nenápadná květina evropských polí, patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Existuje nepřeberné množství chrp, ale nejznámější z nich je chrpa modrá (Centaurea cyanus). Ve volné přírodě se ale díky intenzivnímu používání pesticidů bohužel vyskytuje čím dál méně. Léčivé vlastnosti chrpy byly hojně využívané ve středověku, její kouzlo znovu objevují všichni, kteří si chtějí zachovat krásnou pokožku a zdravé oči i dnes.
Hydrolát z chrpy je ideální na oteklou, podrážděnou a unavenou pokožku a také oči a jejich okolí. Pomůže vám se zrelaxovat a uvolnit napětí po práci s počítačem. Sníží viditelnost kruhů pod očima a také možné podráždění. Lze velmi dobře aplikovat jako obklad. K jeho efektivnímu působení stačí pouhých pět minut. Hojí se při zánětu spojivek, když vám něco spadne do oka a jako doplněk při pásovém oparu na oku. V pleťové péči bojuje proti projevům zánětu a tonizuje pokožku. Je vhodný pro všechny typy pleti včetně mastné.
Hydrolát z chrpy je nejlepší aplikovat na předem očištěný obličej a krk v rámci tonizace. Osvěží a rozjasní pleť. Působí protizánětlivě, zmírňuje zarudnutí, drobné podráždění a třeba také spáleniny od slunce. Můžete jej aplikovat lokálně vatovým tamponem, nebo použít do přípravy domácích jílových masek. Lze míchat s rhassoulem, zeleným jílem nebo kaolínem. Skvěle revitalizuje, má stahující vlastnosti a je proto vhodný také pro zralou a stárnoucí pleť.
Pokud chcete chrpový hydrolát, určitě musí být stoprocentně čistý, bez konzervantů a dalších ingrediencí (alkoholu, glycerinu) a obsahovat pouze jednu složku: Centaurea cyanus. Hydrolát z chrpy má trvanlivost maximálně rok, je-li neotevřený. Po otevření se musí spotřebovat nejlépe do dvou měsíců a je dobré jej uchovávat v lednici, kde může vydržet až půl roku. Klidně si můžete vybrat hydrolát z českých lokálních zdrojů, je velmi dobře k dostání.
Průměrné pH chrpového hydrolátu je 4,8. Jeho vůně je sladká, květinová, napůl travnatá. Lze jej používat například do pečení. Kávovou lžičku nekonzervovaného chrpového hydrolátu klidně přidejte do cukroví nebo domácího sorbetu. Do těsta můžete vsypat také sušené lístky chrpy, které výsledný výtvor krásně ozvláštní. S chrpovou vodou a jinými nekonzervovanými hydroláty, například neroli nebo růží damašskou můžete připravovat i různé drinky.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com