Krása pod lupou: Péče o jizvy

Krása pod lupou: Péče o jizvy

Čím dříve začneme, tím lépe. Ať už se jedná o jizvy po operaci nebo jizvy po akné, šance na jejich zahojení se zvyšuje, pokud péči zbytečně neodkládáme. Ale více než jinde tu platí, že jizvy nejsou konec světa! I když už ta vaše nezmizí, není důvod se tím zbytečně trápit.

Čas hraje v řešení jizev hlavní roli

Každé poranění pokožky (tedy i pupínek, škrábanec či puchýř) má daný průběh. V počátku se aktivují buňky našeho těla, které mají za úkol ránu čistit a zamezit zánětu. Strup je jakýsi přirozený obvaz, proto ho nikdy nestrhávejte – tím přerušíte a prodloužíte hojení. Strup chrání ránu před vniknutím nečistot a bakterií. Postupně dochází k tvorbě samotné jizvy, a i to má více fází. Podle velikosti a typu poranění se tvoří jizvy 3-6 měsíců, a čím dříve přijde péče o jizvy, tím větší je šance na jejich minimální viditelnost. Jizvy starší než 1 rok už se řeší podstatně hůře. Už během hojení rány je dobré aplikovat gel nebo mast na jizvy, které působí dezinfekčně a zároveň podporují hojení. Po sloupnutí strupu je z části můžeme nahradit i vepřovým sádlem.

Vepřové sádlo na jizvy

Zjistilo se, že je svou strukturou nejbližší naší vlastní tkáni, proto se pro hojení jizev skvěle hodí. Jestliže vás tento tip příliš nezaujal, zvolte v podstatě cokoli mastného. Měsíčková mast na jizvy je další osvědčený přírodní prostředek. Co je ještě důležitější, je masáž. Zejména tlaková masáž jizvy. Tím se tkáň uvolní a stává se pružnější. Postupovat můžeme tak, že jizvu stiskneme alespoň na 30 sekund a opakujeme to několikrát po sobě. Masáž jizvy může probíhat i jemným štípáním, nebo pohybem do tvaru písmene C nebo S. Je vhodné provádět masáž 2x denně, po dobu několika týdnů.

Na jizvy sluníčko nepatří

Čerstvé jizvy mají sklon k pigmentaci, pokud je vystavíme slunci. Poměrně rychle a nevratně ztmavnou. Pokud je jizva na takovém místě, které nejde zakrýt oblečením, ošetřete ji pokaždé opalovacím krémem s vysokým UV faktorem. Pozor, pigmentace jizvy může přijít až po roce od poranění. Nejčastěji nás takto trápí jizvy po akné na obličeji. K prevenci se dají používat krémy, které pigmentaci zabraňují, a tmavší místa zesvětlují. Dostupné jsou i metody kosmetického ošetření, zejména laser je na jizvy po akné skvělý. I potom bychom se slunci měli vyhýbat, protože ošetření zasáhne pokožku do hloubky a ta se stává náchylnější.

Keloidní jizva

Představuje nejhůře řešitelnou formu jizvy. Tvoří ji nadměrný růst tkáně v oblasti původního, už zahojeného zranění. Jizva roste až nad povrch pokožky a je vystouplá. Může být světlá i tmavá, časem může změnit tvar. Keloidní jizva bohužel i často působí bolest, nebo nepříjemné pnutí. Potíž je v tom, že ačkoli lze keloidní jizvy řešit laserem nebo jiným typem odstranění, vracejí se. Někdy až v 50 % případů. Keloidní jizva se objevuje nejen v místě většího zranění, ale i po akné, v místě bodnutí hmyzem nebo po popálenině.

I s jizvami jste krásní!

Ano, některé jizvy, zejména ty keloidní, bohužel nemá smysl řešit. Jakkoliv to zní krutě, občas se zkrátka se svými znameními na kráse musíme smířit. Věříte, že i jizvy můžeme mít rádi? Často je totiž pravé jádro pudla skryté v naší hlavě. Pochyby, zda se ještě budeme líbit. Utkvělá myšlenka, že od teď už budeme navždy odporní. Pokuste se na sebe pohlédnout zvenčí – to, co tvoří vaši osobnost i váš zevnějšek, rozhodně není nějaká jizva! Pomysleli jste si snad o člověku s jizvou něco zlého jen proto, že ji má? Člověk je sám k sobě mnohem kritičtější, než jak ho vnímá okolí. Vy na sobě vidíte jen „tu jizvu“. Ostatní na vás vidí krásné hluboké oči, laskavé srdce, nebo třeba smysl pro humor. A navíc, jizvy jsou pro nás samé důkazem toho, jak stateční jsme byli!

Jaké další vady na kráse občas řešíme? Čtěte zde: Krása pod lupou: Kosmetické vady na kráse.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1