Krása pod lupou: 7 rad, jak se starat o oční okolí

Krása pod lupou: 7 rad, jak se starat o oční okolí

Kůže kolem očí je nejjemnější na celém obličeji. Nevhodnou péčí o oční okolí můžete urychlit vznik vrásek, správnou naopak zmírnit projevy přirozeného stárnutí. S trochou snahy můžete i úspěšně zabojovat proti ranním váčkům pod očima. A cesta k úspěchu nemusí být nutně dlážděná drahými přípravky.

Málokdo spí potřebný počet hodin, a tak ráno často vstáváme místo vyspaní do růžova s opuchlýma očima. Ranní káva a jiné „životabudiče“ možná nastartují organismus, s otoky toho ale moc nezmůžou. Jestli na ně spoléháte, sázíte na špatného koně. Spoustu toho můžete pokazit i večer, zejména špatným odličováním. Přinášíme sedm rad, jak na péči o oční okolí. Nezaberou tolik času a rozzáří vám oči.

1. rada: Studená voda po ránu

Pro někoho zcela automatická věc. Ráno vstane, odskočí si na toaletu a opláchne si obličej studenou vodou. Pořádný chlad vás trochu probere a smyje ospalky a nečistoty, které se během noci na pleti vytvořily. Opláchnutím obličeje a oblasti kolem očí byste měli ráno začít.

2. rada: Ranní péče proti otokům

Hned poté by měla následovat „masáž“ oblasti pod očima. Pro začátek si vystačíte i se dvěma nachlazenými čajovými lžičkami. Princip je jednoduchý – dáte je na noc do lednice a ráno po omytí obličeje jimi „roztíráte“ okolí očí. Začnete kousek pod slznými kanálky a končíte pod vnějším koutkem oka. V drogeriích si můžete koupit i různé mini válečky určené pro tyto účely nebo aplikátory s kuličkovým kovovým koncem (roll on). Obsahují chladivá a hydratační séra a dají se pořídit již i kolem sto korun.

3. rada: Uvolněte tekutinu

Válečkování je jen přípravná fáze. Hlavní proces začíná nyní. Nejprve si bříšky prstů pár vteřin jemně tlačte na slzné kanálky. Poté proveďte totéž pod okem, ve vnějším koutku oka, pokračujte tímtéž nad okem, až se dostanete zpátky k slzným kanálkům. Opakujte celé kolo klidně vícekrát. Cílem je šetrně vytlačit tekutinu způsobující nechtěné váčky, aby se uvolnila, a oko „vyslzelo“ v pohodlí domova. Bude působit svěží a lépe ho připravíte na líčení.

4. rada: Odličte se! Pleť jinak neregeneruje  

Pravidlo na večer tak důležité, že je potřeba ho opakovaně zmiňovat. V noci se spouští regenerace pleti. Když na ní zůstanou líčidla, pleť nemá moc šancí si odpočinout. Mladé dívky to příliš nepociťují, v pokročilejším věku se ale tento pravidelný prohřešek projeví. Při odličování začněte přípravky na bázi oleje. Make up, řasenku a jiná kosmetická zkrášlovadla je třeba odstranit šetrně, nikoli je z obličeje a obzvlášť z oblasti kolem očí sedřít. Micelární vodu si tedy šetřete až na okamžik, kdy budete mít obličej zbavený líčidel a budete jen potřebovat doladit zbytky.

5. rada: Oční krém večer není zbytečnost

Oční okolí je tak citlivé, že potřebuje i jiné krémy, než běžný noční. Oční krémy a séra jsou daleko jemnější a pro oblast kolem očí výživnější. Jaký zvolíte, jestli jen hydratační nebo proti vráskám, záleží na vás. Dermatologové ale tvrdí, že po čtyřicítce je jeho používání hotová nutnost. V rámci prevence je samozřejmě nejlepší začít roky předtím.

6. rada: Hydratujte zvenčí i zevnitř

Na kvalitu pleti, a to platí i na oblast očního okolí, má obrovský vliv i jídelníček. Jak kvalitně jíte, co a kolik toho vypijete. To vše se projeví na tom, zda bude vaše pleť zářivá a jasná nebo naopak unavená. Denní doporučené množství vypitých tekutin se liší v závislosti na hmotnosti a fyzické aktivitě. Pokud sportujete nebo venku panují letní teploty, je potřeba více zavodňovat vlastní tělo zevnitř. Na hydrataci zvenčí používejte kvalitní hydratační krémy na pleť a zvlášť na oči.

7. rada: Spěte do růžova

Pokud si to můžete dovolit, choďte večer dříve spát. Kvalitní spánek je jedním z nejpřirozenějších způsobů, jak se ráno probudit bez opuchlých očí. Pokud máte se spánkem problémy, zkuste naše Desatero pro lepší spánek. A asi nemusíme dodávat, že spánek do jisté míry ovlivníte i vhodnou stravou a pitím. Ostatně i o tom si zanedlouho budete moci přečíst článek Co jíst a pít, aby se nám lépe spalo?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1