Krása pod lupou: Kosmetika s rozumem aneb Správná péče

Krása pod lupou: Kosmetika s rozumem aneb Správná péče

Kosmetika je běžnou součástí života každého člověka. Ženy k ní inklinují daleko více než muži, a tak se mnohdy jejich koupelnové poličky doslova prohýbají pod množstvím krémů, sér, olejů nebo speciálních gelů. Faktem však zůstává, že i v této oblasti všeho moc škodí.

Kosmetické produkty jsou tu proto, aby pleti a tělu dodaly vše potřebné: umí prodloužit mladý a zdravý vzhled, hydratují, vyživují, obnovují, doplňují potřebné látky, pomáhají vyhlazovat vrásky nebo třeba bojovat s akné či růžovkou. Kosmetika umí dělat zázraky. Jen je potřeba najít správný balanc.

Co pleť, to jiný kosmetický prostředek

Jednotlivé kosmetické produkty jsou vyvíjeny tak, aby byly co nejlepší pro daný typ pleti. Podle toho obsahují konkrétní látky jako jsou antioxidanty, minerály, ovocné (AHA) kyseliny a jiné. Při výběru vhodných krémů či jiných prostředků je třeba zvážit více faktorů.

Pravdou totiž je, že nemusí být ani dobré pořídit si luxusní kosmetiku za půlku výplaty, anebo jít ryze „zelenou“ cestou a vsadit jen na bio kvalitu. Není to zárukou, že to zrovna vaše pleť přivítá s nadšením.

Špatně zvolená kosmetika se může rovnat vzniku onemocnění pleti nebo alergickým reakcím.

Mastná a aknózní pleť

Pleť, která má tento charakter, vyžaduje speciální péči ve formě prostředků obsahující čistící a antibakteriální látky, které pleť zbaví přebytečného mazu, uvolňují póry a zabraňují vzniku akné. „Obsahují vyšší obsah povrchově aktivních látek, látek keratolytických, které rozvolňují nadbytek rohové vrstvy kůže, a látky antibakteriální. Tyto prostředky nemohou být aplikovány na kůži suchou či citlivou, pro kterou jsou příliš agresivní, mohou ji dráždit a mohou prohloubit její problémy v podobě vysoušení, úniku vody z pokožky a zvýšené lomivosti,“ vysvětluje MUDr. Dagmar Jírová, CSc., vedoucí Centra toxikologie a zdravotní bezpečnosti, NRL pro experimentální imunotoxikologiia, NRC pro kosmetiku.

 Jakou kosmetiku potřebuje citlivá pleť?

Citlivou pletí se rozumí ta, která trpí na zarudnutí, vysoušení, podráždění, pálení, svědění nebo také bolestivé reakce na změny teplot. Senzitivní pleť nemá dostatečný ochranný kožní film a má nízký obsah tukových látek. Ženy, které mají tento typ pleti, by se měly zaměřit na produkty, které vytvářejí tzv. ochranný lipidický film, obsahující hydratační a regenerační látky, antioxidanty a UV filtry. „Mezi nejčastější hydratační přísady patří glycerin, deriváty lanolinu, urea, AHA kyseliny, silikony, rostlinné extrakty (např. Aloe Vera), minerály a další látky. Regenerační látky stimulují tvorbu bílkovin v kůži, inhibují nežádoucí enzymatické systémy (např. enzym elastáza) a podporují ochranu kůže (např. polysacharidy, lipidy, flavonoidy, minerály apod.). Mezi zklidňující látky, které omezují dráždivost citlivé kůže nebo zpevňují stěnu cévních kapilár, patří přísady jako alantoin, panthenol, bisabolol, rutin, mukopolysacharidy, pektiny, alkaloidy (např. kofein) nebo vitaminy (A, E, C, B). Většina těchto látek se ve svých účincích prolíná a jejich přínos pro kůži, vlasy či nehty je multifaktoriální,“ dodává lékařka.

Jak vybírat vhodný kosmetický produkt?

  • Čtěte příbalové letáky a vždy se řiďte informací, na jakou pleť je produkt určený.
  • Kvalitní výrobky by měly mít na obalu název, vyznačení sídla právnické či fyzické osoby a deklarovanou funkci výrobku. Dále je povinné uvádět ingredience v pořadí dle klesající koncentrace.
  • Řiďte se údajem „Spotřebujte do“. „Pak následuje uvedení měsíce a roku. Znamená to, že do této doby výrobce garantuje nejen bezpečnost výrobku, ale i jeho uváděnou funkci. Po této době výrobek může být bezpečný, ale nemusí již třeba plnit svoji funkci a do určité míry se výrobce zbavuje odpovědnosti i za ostatní vlastnosti smyslové (vůni, vzhled, barvu apod.), včetně s tím související bezpečnosti,“ vysvětluje MUDr. Jírová.
  • Pokud si nejste jistí, jaký produkt je pro vás ten pravý, poraďte se s dermatologem nebo specialistou v prodejně.
  • Základem zdravé pleti je její čistota, a proto nepodceňujte odličování a důkladné dočištění.
  • Nepoužívejte nic, co vás na pleti pálí nebo máte pocit, že pod krémem nemůže vaše pokožka dýchat.
  • Řiďte se datem spotřeby produktů.
  • Do krémů nesahejte prsty, abyste do nich zbytečně nezanesli bakterie.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1