Kdo nemá face roller a gua shu, jako by nežil

Kdo nemá face roller a gua shu, jako by nežil

Gua sha a face roller jsou hvězdy kosmetického nebe, které září v mnoha domácnostech. Co na nich je tak výjimečného? Je dobré do nich investovat nebo jsou to jenom další tahače peněz? Nejlepší je vyzkoušet jejich působení na vlastní kůži a čím větší skeptik jste, tím líp pro vás i pro masážní pomůcky.

Boom, kterému se nevyhnete

Na poli přírodní kosmetiky a aromaterapie se pohybuji šest let. Baví mě mít přehled o všem podstatném, co se týká těchto dvou oborů. Takže jsem zkoušela všechno možné od no poo, včetně kartáče z kančích štětin, až po biodynamickou kosmetiku. Snažím se vždy k těmto věcem přistupovat co nejvíc racionálně. Jak k postupům výroby kosmetiky, tak k aromaterapii. Samozřejmě na mě začaly všude vyskakovat dvě naprosté nezbytnosti dnešních žen, které jsem dlouhou dobu úspěšně ignorovala. Gua sha a face roller

A prakticky je, až na světlé výjimky, ignorovalo i moje okolí, včetně člověka, který má ve své sbírce každou dostupnou protivráskovou kosmetickou vychytávku na trhu. Takže jsem neměla potřebu přemýšlet nad jejich účinností. Prostě jsem gua shu a face roller zařadila do přihrádky „další zbytečná věc do domácnosti a vyhozené peníze“. Ale postupně mi to začalo vrtat hlavou a říkala jsem si, že bych je mohla tak pro legraci zkusit, protože aspoň budu vědět, jestli na tom opravdu něco je. Anebo si někdo vymyslel další zdroj rychlých peněz, protože ženy si koupí vše, co zavání pramenem nesmrtelnosti.

Koupit nebo nekoupit gua shu a face roller?

Takže mám doma obojí, gua shu i face roller, konkrétně z růženínu. Nastudovala jsem si dostupné zdroje, abych věděla, co od toho očekávat, naučila jsem se, jak s obojím zacházet. Propagované účinky jednotlivých minerálů jsem neřešila, zajímal mě primárně masážní efekt a uvolnění možných blokád v obličeji a na těle. Protože při sedavém zaměstnání jich má člověk víc než dost. Většinou se dočtete takové ty obecné věci, jako že gua sha a face roller napomáhají podpořit prokrvení pokožky a dokáží snížit otoky.

A že je lepší začít s face rollerem, protože gua sha jde víc do hloubky, plus popisy masážní techniky a toho, z čeho se gua sha a face rollery dělají. Po týdnu od koupě sady mi přistála doma ještě velká gua sha z obsidiánu, kterou používám na tělo a má jiné tvarování než ta růženínová, která je pro mě ideální na krční oblast, protože velmi dobře sedí na obratle a dokáže pěkně rozmasírovat svaly na týlu.

Jak to funguje na vlastní kůži

To, co vám ale nikdo neřekne, protože se na to nedá připravit a vše je naprosto individuální, je to, jak bude vaše tělo reagovat těsně po použití face rolleru nebo gua shi a co s vámi udělá efektivní rozproudění lymfy. U mě to bylo docela překvapivé a přišel mírný šok. První tři použití byla poměrně dost zajímavá, co se týče fyzických projevů, které se dostavily po masáži. Úplně nejdřív přišla celková únava, která trvala dvě hodiny, druhý den pak moje tělo překvapilo nevolností, ta byla celodenní.

Třetí den mě mírně bolely spánky a pociťovala jsem tlaky v hlavě (kamarádce, která je celkem zvyklá na lymfodrenáž obličeje, se spustila bolest hlavy). Čtvrtý den už bylo všechno naprosto normální. Blokády svalů na obličeji jsou velmi individuální, u mě byla dost bolestivá oblast pod očním okolím, respektive očnicová část kruhového svalu, ta bolela opravdu hodně, uvolnila se tak po týdnu masáže.

V každém návodu na použití gua shy najdete zmínku o tom, že se vám můžou vytvořit na těle modřiny a patří to k ozdravnému procesu. U mě se v prvním týdnu neobjevily vůbec. Začaly se objevovat na rukou a nohou až v druhém a třetím týdnu při doporučené frekvenci používání (2-3 krát týdně). Osobně jsem neměla blokády na klíčních kostech, které jsou uváděny jako poměrně časté. Značně mě bolely ruce, které nejsou uvolněné ještě ani po měsíci používání. Velmi dobře se ale rozmasírovaly svaly v křížové oblasti a na krku.

Jaké jsou výsledky?

Spolu s face rollerem používám buď přírodní krémy nebo směs rostlinných olejů, které si rozumí i s gua shou. Napomáhají její dobré klouzavosti a snižují riziko poranění kůže. Určitě je zajímavý fakt, že první viditelné výsledky se dostavují už po prvním použití. Pokožka je hladší, jemnější a rozzářenější. Zmenší se otok obličeje a oblasti pod očima. Stáhnou se póry, pleť vypadá zdravější. Větší výsledek je vidět tak po týdnu až čtrnácti dnech používání, u mě osobně to bylo viditelné zmenšení očních vrásek.

Gua shu jsem začala používat na tělo a docela mě zajímalo, jak bude probíhat reakce na ni. Nevím, jestli si už organismus zvykl na váleček, ale žádné vedlejší nepříznivé efekty se nedostavily. Tedy kromě již zmíněných modřin, ale nevyskytla se únava, ani nevolnost nebo bolestivé projevy. Musíte počítat se zčervenáním pokožky, ale to patří k věci a poměrně rychle mizne. Je to znak jejího prokrvení, což je účelem použití destičky gua sha.

Pokud jste také skeptické k těmto dvěma masážním pomůckám, tak, jako jsem byla já, určitě neváhejte je vyzkoušet. Nejde o vyhozené peníze, naopak, je to poměrně dobrá investice. Určitě můžete, na rozdíl ode mě jít i do hloubky terapeutických účinků minerálů. A existuje poměrně velká šance, že vám bude gua shu krást i partner. Protože uvolnění svalových blokád potřebují i muži. Nakonec je dobré zmínit, že je potřeba po masáži zvýšit příjem tekutin.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1