Jak zachránit svou hřívu po létě?

Jak zachránit svou hřívu po létě?

Prudkého letního slunce letos sice nebylo zdaleka tolik, jako v předchozích letech, na vlasech ale mohly jeho paprsky přesto napáchat škody. Jak své kštici navrátit lesk a sílu poradí odbornice z kadeřnictví i z lékárny.

 „Sluneční záření rozkládá vlasové pigmenty, právě proto během letních měsíců barvené, ale i přírodní vlasy šisují. UV záření také narušuje bílkovinné struktury, což ve výsledku vede k poškození vlasové kutikuly,“ vysvětluje kadeřnice Barbora Bajerová, zakladatelka pražského studia Spell. Dobrou ochranu vlasům zajistí pokrývky hlavy, ale pokud jste je nenosili, asi máte po létě hřívu dost vysušenou.

Pozor na chlor i sůl

Kromě sluníčka útočí v létě na vlasy také voda, přesněji časté namáčení při koupání. A je jedno, jestli jde o slanou mořskou vodu nebo o tu chlorovanou z bazénu. „Chlor z vlasů odstraňuje tuky, takže vlasy ztrácí lesk a pružnost, to způsobí mechanické narušení a také roztřepení konečků. Vlasy jsou matné a hrubé na dotek. Slaná voda zase vlasy vysouší. Všichni známe ten pocit slané vody na kůži, to samé se děje i u vlasů, jen to necítíme. Sůl vytahuje z vlasů hydratační složky, takže se vlas stává porézní a suchý a zacuchává se,“ objasňuje důvod poškození vlasů Barbora Bajerová. Doporučuje proto nenechávat ve vlasech působit chlór, či sůl déle, než je nutné.

Speciální vlasová očista

Veškeré hříchy, které na našich vlasech napáchalo slunce, voda i vítr, je třeba s příchodem podzimu napravit. Proto kadeřnice doporučuje zajít si do salonu na čištění vlasů: od nánosů krémů, od soli a chlóru, od stylingu, či tvrdé vody. V nabídce kadeřnictví bývají i speciální produktové řady na detox pokožky, které si lze koupit na doma.

Dejte si bílkoviny

O vlasy se každopádně musíme starat nejen zvenku, ale i zevnitř – správnou životosprávou. Základním stavebním kamenem vlasů je keratin, který ovlivňuje jejich kvalitu, hustotu, lesk a celkový vzhled. Pokud v těle keratin chybí, nastávají problémy, vlasy se oslabují, lámou se a vypadávají. Aby keratin fungoval tak, jak má, je nutné ho živit bílkovinami. „Potraviny bohaté na bílkoviny jsou maso, vejce, sójové výrobky či luštěniny. Ideální množství bílkovin, které bychom měli denně přijmout, se pohybuje mezi 0,8 a 1,5 g na kilogram hmotnosti,“ vysvětluje odborná konzultantka lékáren BENU PharmDr. Ivana Lánová.

Bez „béčka“ se neobejdete

Kromě bílkovin vlasy potřebují dostatek vitaminů a minerálů. Jejich stav příznivě ovlivňuje především vitamin B7. Nazývá se též vitamin H či biotin. Přirozeně se vyskytuje v pivovarských kvasnicích, mléku, vaječném žloutku a játrech. Častou příčinou slábnoucích a padajících vlasů bývá nedostatek vitaminu B12, který obsahují pouze potraviny živočišného původu, třeba mase či vejce. „Alergici, vegetariáni a vegani, kteří živočišné produkty omezují nebo úplně vynechávají, ho proto musí denně doplňovat. Vitaminy skupiny B, ať už jednotlivě nebo v komplexu, je možné jednoduše zakoupit v každé lékárně,“ radí Ivana Lánová.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1