Jak používat samoopalovací přípravky? Tipy na bronzovou pokožku bez fleků!

Jak používat samoopalovací přípravky? Tipy na bronzovou pokožku bez fleků!

3 min. čtení Denisa Salvová
Mít opálenou pokožku dnes můžete mít během pár hodin, aniž byste vytáhli paty z domu. Vykouzlit bronzovou pokožku jako od moře umí samoopalovací krémy, ovšem za předpokladu, že víte, jak na to. Samoopalování je totiž tak trochu věda, což nám dají za pravdu ti, kteří tento způsob opálení již zkoušeli. Pokud nechcete mít kůži plnou nevzhledných „map a fleků“ řiďte se našimi tipy!

Jak vzniká samoopálení?

Možná vás překvapí, že za zbarvením pokožky stojí látka zvaná DHA neboli dihydroxyaceton, která na vrchní vrstvě pokožky reaguje s odumřelými kožními buňkami a způsobuje změnu barevného odstínu pleti. Obecně platí, že čím větší množství látky DHA v samoopalovacím krému je, tím bude opálení intenzivnější. Kromě syntetické DHA mohou samoopalovací přípravky obsahovat také aminokyselinu tyrosine, která stimuluje a zvyšuje produkci melaninu v pokožce, a tím dochází k urychlení procesu opálení.

 

První krok k přirozenému opálení? Peeling!

Důležitým krokem před samotným nanesením samoopalovacího přípravku je příprava pokožky, protože jedině tak se na kůži nevytvoří nevzhledné mapy, a opálení bude vypadat přirozeně. Základem dokonalého opálení je peeling, který odstraní suchou kůži a nečistoty. Peeling pokožku vyhladí a nanášení přípravku tak bude mnohem jednodušší. Peeling je vhodné aplikovat na celé tělo včetně obličeje. Nemáte-li doma peeling, nemusíte zoufat, protože doma určitě najdete ingredience, díky kterým výroba peelingu nebude problém. Zkuste třeba jahodový nebo kávový peeling. Jahodový peeling vyrobíte tak, že jahody rozmačkáte, přidáte cukr, med a olivový olej. Směs rozmícháte a vmasírujete do pokožky. Cca 3 minuty necháte působit a poté důkladně smyjete. Pleť bude dokonale hydratovaná a hebká. Pokud patříte mezi milovníky kávy, máme pro vás recept na kávový peeling. Stačí mletá káva, kterou smícháte s kokosovým nebo olivovým olejem. Nanesete na pokožku a krouživými pohyby vmasírujete. Po krátkém působení důkladně peeling omyjte. Po peelingu je nutné pokožku hydratovat vhodným pleťovým mlékem nebo krémem. Hydratace je zásadní, aby opálení mělo po celém těle jednotný odstín. Na místech, na kterých by byla pokožka suchá, by samoopálení mělo tmavší odstín, protože suchá místa absorbují větší množství samoopalovacího krému.

Jak správně zvolit samoopalovací přípravek?

Na trhu je dostupná opravdu široká nabídka samoopalovacích produktů. K dostání jsou samoopalovací krémy, mléka, gely a spreje. Záleží tak jen na vás, kterému produktu dáte přednost, i když nejoblíbenější jsou samoopalovací mléka. Ta, na rozdíl od krémů a gelů nemají tak výrazné zbarvení, a díky své konzistenci se mnohem lépe na pokožku nanáší. Pro přirozený vzhled je nutné zvolit optimální odstín produktu, který vychází z vašeho přirozeného odstínu pleti. V nabídce samoopalovacích přípravků najdete obvykle odstín světlý, střední a tmavý. Zdá-li se vám i přesto odstín příliš tmavý, můžete ho smíchat s hydratačním krémem či mlékem, kterým výsledný odstín zjemníte.

 

Jak na aplikaci?

Ideální způsob nanášení samoopalovací přípravku je za pomoci speciálních rukavic, které zakoupíte v mnoha drogériích. Při nanášení začněte u kotníků a postupujte směrem nahoru, obličej tedy přijde na řadu jako poslední. Aplikujte vždy jen malé množství přípravku a důkladně vmasírujte do pokožky. Samoopalovací krém je vhodné aplikovat na tělo před spaním a během následujících 8 hodin se vyhnout sprchování. Další den uvidíte výsledek a v případě příliš světlého odstínu můžete proces zopakovat. Vhodné je zafixovat přípravek po nanesené dětským pudrem. Opálení si během dalších dnů udržíte tak, že do obyčejného hydratačního krému přidáte malé množství samoopalovacího přípravku. Opálení tak vydrží 5 až 7 dní.

 

Netroufáte si na samoopalování? Zkuste bronzer!

Pokud se i přes naše tipy obáváte nepřirozeného vzhledu, zkuste raději použít bronzer, jehož výsledek se dostaví okamžitě po nanesení. Nebudete-li spokojeni, bronzové pokožky se snadno zbavíte odličovacím mlékem nebo micelární vodou.

 

Foto: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1