Co jsou hydroláty a jak je využít?

Co jsou hydroláty a jak je využít?

Hydroláty je souhrnný název, který se používá pro vody, vznikající při parovodní destilaci esenciálních olejů. Mohou pocházet z květů nebo jiného rostlinného materiálu. Jsou výbornými pomocníky v kosmetickém ošetření pleti a mají také nemalé zdravotní výhody.

Co jsou hydroláty

Hydroláty vznikají při parovodní destilaci rostlinného materiálu, nejčastěji jako vedlejší produkt při získávání esenciálního oleje. Těsně po vydestilování jsou až na výjimky (třeba heřmánek římský, heřmánek německý nebo řebříček lékařský) mléčně zbarvené, následně průhlední. Obsahují 1 % ve vodě rozpustných aromatických molekul z esenciálních olejů. Jsou mnohem jemnější než éterické oleje, protože aktivní aromatické molekuly jsou velmi zředěné.

Používá se pro ně také synonymní název hydrosoly. Ve francouzském prostředí se ale kdysi rozdělovaly podle toho, z čeho byly získány, a používalo se označení dvojího typu: „eaux florales“, květové vody, získávané parovodní destilací květů, a „hydrosols“, které pocházely ze dřeva, jehličí, plodů nebo kořene rostliny. Dnes se pro všechny produkty používá jednotný název a původ se nerozlišuje.

Hydroláty v kosmetice

V kosmetické péči se hydroláty využívají hlavně pro tonizaci pleti a ošetření vlasů. Jsou k dostání v konzervované formě, kde je konzervantem alkohol, nebo v nekonzervované formě. Ty se ale musí uchovávat v lednici a velmi rychle spotřebovat, aby se nezkazily. Proto je lepší mít po ruce menší balení, které využijete do doporučovaných dvou měsíců od otevření. Hydroláty v kosmetice pomáhají ošetřit kožní potíže jako akné, plísňová onemocnění, hojí zanícení a podporují dobré zajizvení poškozené kůže.

Hydroláty v kuchyni

Nekonzervované hydroláty z růže bílé nebo damašské, z levandule lékařské, chrpy, máty peprné, citrónu, sladkého pomeranče nebo neroli můžete bez obav používat v kuchyni. Hodí se do sorbetů, nepečených dezertů, dortových těst nebo cukroví. Typickým cukrovím s růžovým nebo nerolovým hydrolátem jsou řecké kourabiedes. Hydroláty jsou v kuchyni hojně využívané ve Francii, Itálii, Turecku nebo Řecku. Hodí se také do různých koktejlů nebo smoothie.

Hydroláty v lékárničce

Hydroláty jsou velmi dobrým pomocníkem při domácím léčení. Na rozdíl od esenciálních olejů jsou až na výjimky vhodné pro miminka, těhotné ženy a lidi se specifickými zdravotními potížemi. Můžete je používat, aniž byste museli složitě řešit kontraindikace. Jsou hodné pro omývání ran, ošetření zánětlivých reakcí pokožky, na kožní plísně. V případě sezónních onemocnění nebo ženských kandidóz se mohou užívat vnitřně, smíchané s vodou. Nepředstavují riziko pro zvířata, jsou vhodné třeba na omývání zanesených očí (chrpa, heřmánky).

Hydroláty v aromaterapii

V aromaterapii se hydroláty využívají jako bezpečná alternativa k esenciálním olejům u dětí, citlivých lidí a těhotných žen (například při nevolnostech) a kojících matek. Růže bílá nebo damašská je ideální pro odbourání strachu z porodu, a také u malých dětí. Mohou se dávkovat do difuzéru nebo aromalampy pro podporu emoční pohody nebo při respiračních onemocněních. Maminkám poslouží k ošetření dětské kůže při přebalování a prevenci jejího zarudnutí.

Chcete-li se o aromaterapii a možnostech využití esenciálních olejů dozvědět více, přečtěte si i následující články:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1