Zavařujeme s Dobrou kondicí - díl 1.

Zavařujeme s Dobrou kondicí - díl 1.

Není nad to, když si na podzim či v zimě otevřete sklenici s něčím dobrým a dýchne na vás léto. Nebojte se pustit do zavařování. Uvidíte, že to není žádná věda.

Zavařování: S chutí do toho

Jestliže máte přebytky na zahradě, je právě zavařování tím nejlepším způsobem, jak je uchovat. Můžete zavařovat nejen okurky, ale udělat si i ovocné kompoty, marmelády nebo džemy. A jak na to?

  • Vyberte si ty správné sklenice. Nemusíte si kupovat nové, použít můžete i od různých potravin. Jen pamatujte na to, že uzávěr se nesmí protáčet, musí být šroubovací, případně si pořídíte jen nová omnia víčka (přichytávají se za pomocí zavařovací hlavy), a nepoškozený.

  • Pozornost věnujte čistotě. Pokud se vám pod víčko dostanou nečistoty, může celá práce přijít vniveč, protože víčko nebude těsnit a obsah se začne kazit. Uzávěry i sklenice vymyjte jarem, použijte speciální dlouhý kartáč a pečlivě vypláchněte. Případně lze sklenice sterilizovat.
  • Na řadu přijde obsah. Nyní sklenice plníme. Ovoce či zeleninu myjeme před plněním. Necháme okapat. Ovoce můžeme prosypávat cukrem, zeleninu prokládat bylinkami či kořením. Neplníme až po okraj, mezi víčkem a obsahem by měla být viditelná mezera.

Finále: samotné zavařování

A teď přijde na řadu to hlavní: samotný proces zavařování. A jak na to? Máte na výběr hned několik možností:

  • Zavařovací hrnec – Je klasika, s kterou nešlápnete vedle. Dnes jsou hrnce již velmi moderní. Regulují teplotu, mají časovač a pojmou hodně sklenic najednou. Pokud se vám ale nechce investovat, použít můžete i velký hrnec a zavařovací teploměr. Na dno hrnce dejte složenou utěrku, aby sklenice nestály přímo na samotném dně. Sklenice zalijte vodou a většinou se zavařují při teplotě 80 stupňů Celsia zhruba dvacet minut.
  • Myčka na nádobí – Tento způsob zavařování se hodí především tehdy, když máte hodně sklenic. Do myčky se jich totiž vejde opravdu hodně. Zvolte program s nejvyšší teplotou, alespoň 60 stupňů Celsia. Sklenice do myčky naskládejte víčkem nahoru, měly by pokud možno stát rovně a mezi sebou mít mezery zhruba pět centimetrů. Zvolte nejdelší program s nejvyšší teplotou. Přípravky na mytí nevkládejte, zásobník musí zůstat prázdný.
  • Trouba – Nezáleží na tom, jestli máte horkovzdušnou, plynovou či elektrickou troubu, zavařovat můžete v kterékoli z nich. Obecně platí, že sklenice postavíte na pečící plech a zhruba do dvou centimetrů je zalijete vodou. Délka a teplota se pak liší podle dané trouby, případně i podle zavařovaného obsahu.
  • Mikrovlnka – Sice se říká, že do mikrovlnky nesmí nic kovového, ale víčka na zavařování ji kupodivu nevadí. Jen se doporučují spíše ty šroubovací. Omnio by nemusely vydržet velký tlak. Zavařujte jen malé množství najednou. Sklenice se nesmí dotýkat. Ideální je jeden až tři kusy. Doba zavařování záleží na druhu ovoce či zeleniny. Je to vhodný způsob tehdy, když máte jen pár skleniček k zavaření.

Tip na závěr: Český lid je vynalézavý, a díky tomu tak můžete vyzkoušet fintu, jak například okurky nedrhnout složitě doma ve vaně, ale vězte, že je můžete dát vyprat do pračky. Zní to šíleně? Ale funguje to. Pračku si nejprve pořádně vyčistěte. Ideálně za použití octu místo prášku. Nastavte si co nejkratší program, vypněte ždímání, jinak vám toho z okurek moc nezbyde. Voda musí být studená a do bubnu dejte maximálně 5 kg okurek (nebo dle obsahu pračky).

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1