Zásady klidného stěhování

Zásady klidného stěhování

Ne nadarmo se říká, že je lepší vyhořet, než se stěhovat. Kdo zažil zbrklé přesouvání krabic a nábytku, jistě mi dá za pravdu. Jak se vyhnout při stěhování stresu, a jde to vůbec?

Kolem stěhování je vždycky plno zařizování, plánování a příprav. Většinou se ale v průběhu něco pokazí a pak to vypadá jako ve filmu Kulový blesk. Proto přinášíme několik zásad, které vám stěhování pomohou usnadnit.

1. Udělejte si plán. Držte se ho, ale nechte si prostor i na překvapení. Naplánovat byste si vše měli s dostatečným předstihem, abyste kromě myšlenek stihli také přejít k činům a vše zabalit. Ujasněte si, zda si chce najmout firmu nebo to zvládnete sami. Pokud zvolíte svépomoc, je dobré si ujasnit, v jakém pořadí se věci budou stěhovat a čím. Nezapomeňte, že některé kusy nábytku jsou skutečně objemné a některé spotřebiče se musí stěhovat na stojato. Také je třeba věci nějak dostat z bytu (pořiďte si tedy vozíček nebo rudl).

2. Krabice a zase krabice – nezdá se to, ale doma máte spoustu drobností, které bude nejlepší uložit do krabic. Ty shánějte raději dopředu, poptejte se v supermarketech a u menších provozovatelů obchodů, zda nějaké nemají. Dají se koupit i v hobby marketech, ale počítejte s tím, že jedna střední krabice stojí kolem 50 korun. Nezapomeňte ani na pytle, lepicí pásku a další nezbytnosti.

3. Vše detailně popisujte. Název krabice „kuchyňׅ“ většinou nestačí, neboť takových krabic budete mít rázem 15 a najděte v nich hrneček na kafe... Dejte si tu práci a popisujte, co za poklady se v krabicích nachází. Vybalování bude výrazně snadnější.

4. Udělejte si volno – datum stěhování si v diáři poznačte červeně a pokud vám to vychází na všední den, oznamte to v práci včas. I když je váš plán dokonalý, pravděpodobně se nějaká zajímavá zápletka najde. Nechte si tedy rezervu.

5. Nezapomeňte na papírování – to se týká nejen předávacího protokolu k dané nemovitosti, ale například i přepisu trvalého bydliště či energií.

6. Byt či dům pečlivě vykliďte – není nic horšího, než když při stěhování zjistíte, že máte pořád ještě nezabalený vysavač nebo jste zapomněli na jeden nástavec. Vyklízejte systematicky a v den D si venku nechte jen to opravdu nejnutnější.

7. Pozvěte si pomoc – nejen při vyklízení, ale i při stěhování se počítá každá ruka (pokud jste si nenajali firmu). Zkuste to proto pojmout tak, že přes den se stěhuje a večer všechny zvete třeba na dobrou večeři.

8. Firmy si pohlídejte – jestliže jste se rozhodli svěřit vše stěhovací firmě, ani tak nepolevujte v ostražitosti. Stěhováci nebývají vždy jemní k nábytku a věcem a někdy se může stát, že se něco „ztratí“. Proto asistujte alespoň jako dohled.

9. Balíček záchrany – před stěhováním si do batohu připravte hygienické potřeby, svačinu a čisté oblečení. Je totiž dost možné, že po stěhování budete tak unavení, že se vám tyto nezbytné věci nebude chtít po krabicích hledat. A svačina se hodí vždycky!

10. Nejde o život – stále si připomínejte, že o nic nejde. Jen o stěhování, které už třeba bude to úplně poslední. Takže nač ten stres a zbytečné hádky?

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1