Zahrada po celý rok: Září. Co nás ještě čeká za práci?

Zahrada po celý rok: Září. Co nás ještě čeká za práci?

Léto je sice téměř definitivně za námi, ale i to babí nabízí krásné dny, které si můžeme na zahradě užít. Nehledě na to, že teď v září nás čeká ještě hodně práce, která nepočká. Pečovat budeme nejen o trávník, ale nesmíme zapomenout na jarní cibuloviny a především pak na sklizeň a uskladnění podzimního ovoce.

Nejen jablka a hrušky, sklízíme i ořechy

Nadcházející podzim nám dává své plody. Postupně sklízíme pozdní broskve, jablka, hrušky, švestky, vinnou révu, ale také ostružiny či podruhé plodící jahody. Ovoce, které se rozhodnete uchovat na zimu, je nutné dobře uskladnit. Vyberte proto jen zcela zdravé kusy bez známek natlučení, hniloby či napadení hmyzem a uložte v bedýnkách na tmavém chladném místě (sklepě), který jste předtím důkladně vyčistili, vybílili či vysířili. Ideálně v nočních hodinách ještě pravidelně větrejte. Ovoce, které se na uskladnění nehodí, zpracujte. Můžete ho zavařit do marmelád, nasušit nebo zamrazit. Pár tipů najdete i v těchto článcích:  Které potraviny zamrazit, Jak správně zamrazovat nebo Užijte si letní dávku zdraví a uchovejte si ji na zimu! Z jablek si pak navíc můžete vyrobit mošt či víno, případně upéct báječný koláč.

Začínají dozrávat a padat ořechy, jak ty vlašské, tak lískové. Tak je nezapomínejte sbírat, protože jsou doslova zásobárnou zdraví. Ne nadarmo svým tvarem připomínají vlašské ořechy mozek. Krom toho na pečení vánočního cukroví se budou určitě hodit.

I milovníci zeleniny si přijdou na své

V měsíci září sklízíme květák, brokolici, zelí či řapíkatý celer. Stále ještě dozrávají rajčata a papriky. Pokud by koncem měsíce hrozily přízemní mrazíky, rostlinky přikryjte bílou netkanou textilií, abyste je ochránili. Nebo plody otrhejte a nechte dozrát v teple.

Dozrávají také tykve, které jsou ale velmi citlivé na mrazíky. Pokud by předpověď nebyla v tomto směru příznivá, raději je včas skliďte. Dýně by měly mít při sklizni zaschlé stopky. V případě, že nemají, nechte je po utržení na sluníčku nějaký den zaschnout. Jen takovéto plody se zaschlými stopkami mají šanci vydržet klidně až do jara. Uložte dýně na suché místo, v teplotě kolem 10-15 stupňů. Výrazně vadit by neměla ani teplota ke 20 stupňům. Dýně, které se vám podaří utrhnout bez stopek, neuskladňujte, ale raději spotřebujte. Jsou totiž více náchylné ke hnilobě.

Prázdné zeleninové záhony vyplejte, důkladně zryjte a pohnojte, například dávkou kompostu nebo kravského hnoje. Zasít můžete také takzvané zelené hnojení (tj. hořčici, pelušku, svazenku, řepku), které koncem října posekejte a zaryjte do půdy. Některé druhy můžete do půdy zapravit až na jaře.

Pokud byste si rádi ještě něco zaseli a na podzim sklidili, pak vsaďte na raný salát či rané ředkvičky. Pro jarní sklizeň pak můžete vysít špenát, kopr nebo polníček.

Na co nezapomenout na okrasné zahradě?

Trávník stále ještě vyžaduje péči, i když ho již nesečeme tak často a ani zálivka není tak nutná, pouze pokud by v některých oblastech opravdu delší dobu hrozilo sucho. Koncem září je vhodné trávník posekat naposledy. Zkrátíme ho přibližně na 3 cm, trávu sbíráme do koše nebo pečlivě vyhrabeme, už ji v trávníku nenecháváme. Poté přichází řada na vertikutaci. Dejte přitom pozor na nastavení nožů, aby půdu prořezávaly maximálně do hloubky 2-4 mm. Trávník se takto provzdušní a zbaví mechu. Vhodné je také dosít případná holá místa. Na takto připravený trávník aplikujte hnojivo s vyšším obsahem draslíku, který podpoří vyzrávání pletiv a tedy i odolnost trávníku v zimním období.

Potěšte oko na podzim i na jaře

Na okrasné zahradě je právě září ideálním časem na výsadbu cibulovin. Zryjte, nakypřete a obohaťte záhony kompostem a vysaďte cibulky – tulipánů, krokusů, sněženek, bledulí, narcisů, modřenců, ladoněk. Cibulky by měly přijít do hloubky přibližně dvoj- až trojnásobku své velikosti, tulipány o něco hlouběji. Dobře budou vypadat zasazené po skupinkách třeba 10 rostlinek.

Některé letničky nás ještě obdařují svými krásnými květy, ale i s těmi bude za chvilku konec. Nezapomeňte sbírat semínka těch letniček a také trvalek, jejichž krásou se chcete kochat i příští rok. Stále kvetou, a ještě nějakou dobu budou, i růže. Pokračujte proto v pravidelném odstraňování odkvetlých květů. Nicméně nejvíce nám v tuto dobu okrasné záhony zdobí podzimní kytičky, jako jsou astry, jiřinky, hvězdnice, chryzantémy, zápleváky či rozchodníky. Z některých květů se budete radovat až do zámrazu.

Chcete-li si nasušit nejrůznější traviny, slaměnky a další květiny, je právě září tou nejlepší dobou na jejich sklizeň. Z usušených si pak můžete vytvořit nejrůznější dekorace jako věnce či jiné vazby, kterými si zkrášlíte domácnost.

Končí doba letnění pokojových květin na zahradě. Všechny důkladně zkontrolujte, abyste si s nimi domů nepřinesli i nežádoucí návštěvníky v podobě škůdců, nebo choroby. Ty druhy, které vyžadují chladnější prostředí pro své přezimování, tedy například oleandry či agáve, přesuňte do chodby nebo sklepa, v němž by ovšem měl být dostatek světla.

Rada na závěr: Užívejte si hřejivých slunečních paprsků, dokud to jen jde. Protože jak říká pranostika: „Po svatém Matouši (21. 9.) dej čepici na uši“, podzim se nezadržitelně blíží. 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1