Zahrada po celý rok: Srpen

Zahrada po celý rok: Srpen

Prázdniny se přehouply do své druhé poloviny, léto je v plném proudu. Nicméně svatá Anna je za námi, rána jsou již chladnější a také dny se krátí. Srpen je především měsícem sklizně a uchovávání úrody, ale pozdě není ani na výsevy a výsadbu.

Srpen v ovocné zahradě

Tento měsíc pokračujeme v započaté sklizni, zejména bobulovitého ovoce. Dozrávají nám poslední maliny, průběžně stále sbíráme zahradní borůvky, pozdní rybízy a o slovo se hlásí ostružiny. Odplozené a také slabé výhony maliníku odstraňte řezem hned u země. To samé proveďte i s ostružinami, jakmile doplodí. Prořezat můžete rovněž keře rybízu a angreštu, abyste je zmladili.

Pokud jste tak neučinili v červenci, pusťte se do výsadby nových sazenic jahodníků nyní. Čas máte do začátku září. V případě, že to nestihnete, nechejte pak výsadbu až na jaro, protože hrozí, že by sazenice již dobře nezakořenily. Vybírejte pouze pěkně vypadající sazenice s dobře vyvinutým kořenovým systémem, každé dopřejte dávku kompostu. Nikdy nevysazujte jahody do čerstvě vyhnojené půdy, kořínky by se mohly spálit. Jahodníky, které nebudete měnit, zbavte poškozených a napadených listů.

Sklizeň meruněk je za námi, na řadu přichází broskve. U těchto teplomilných peckovin je vhodné následně provést letní řez. Zbavte stromy dlouhých výhonů, upravte korunu tak, abyste ji prosvětlili. Rány se v tuto dobu ještě dobře hojí. Proklestit můžete v tento měsíc i ořešáky.

Věnujte pozornost vinné révě. Protože budou ranější odrůdy brzy dozrávat, včas je přikryjte síťovinou (záclonou), která je ochrání před nálety nezvaných hostů. Jinak by se mohlo stát, že za vás úrodu sklidí vosy či ptáci.

Rajčata, okurky, cukety a spol.

I milovníci zeleniny si nyní přicházejí na své. Ve velkém dozrávají rajčata. Průběžně sbírejte zralé plody, sledujte, zda se na rostlinách neobjevuje plíseň a v případě, že zaznamenáte jakékoli zárodky, včas zakročte. Odstraňte napadené listy, případně i plody a není-li vyhnutí, proveďte postřik ochrannými prostředky. Nejpozději v polovině měsíce zastřihněte horní výhony (vršek) rajčat, aby se netvořily nové květy, které by beztak neměly šanci dozrát. Rostlinka díky tomu může veškerou energii věnovat dozrání všech stávajících plodů. Podobně se doporučuje seříznout i vrchol růžičkové kapusty.

Jistě i vy máte neustálý přísun cuket. Cuketa je bezvadná záležitost, ale co si budeme povídat, málokdo je stačí upotřebit sám, protože i jediná rostlina poskytne poměrně značné množství plodů.  Pokud vám došly nápady, co s nimi, inspirujte se v našem článku Jak zpracovat cuketovou úrodu. Naslano i nasladko. Dále sklízejte okurky, jak salátové, tak nakládačky, patisony, lilky a papriky. Zavařujte! V zimě budete za letní poklady více než rádi.

Ale aby to nebylo jen o sklizni. Do volných záhonů můžete ještě nyní zasít zeleninu s krátkým vegetačním obdobím, například špenát, ředkvičky či hlávkový salát a polníček pro podzimní sklizeň. Vysadit je možné i předpěstované sazenice raných kedluben, brokolice nebo pekingského a čínského zelí.

Kvetoucí okrasná zahrada

Zahrada je v jednom květu díky typickým letním květinám, jakými jsou slunečnice, vlčí boby, mečíky, jiřinky, různé druhy kopretin, floxy, lilie a jiné. Abyste dobu kvetení své zahrádky prodloužili, odstraňujte odkvetlé květy a staré výhony. Je vhodná doba i na sběr semen těch letniček a květin, které se vám natolik zalíbily, že byste si je rádi vyseli i příští rok. Nechte semena na květinách zcela dozrát a poté je seberte, dosušte a uchovejte v papírovém sáčku na další sezónu.

Nezapomínejte pravidelně zalévat a přihnojovat balkónové květiny, aby vás ještě dlouhou dobu obšťastňovaly záplavou květů. Přichází čas na řízkování muškátů pro další sezónu. I když si užíváte léta, myslete už teď na příští jaro a sázejte cibulky hyacintů, krokusů, sněženek či bledulí do záhonů, anebo v trsech do trávníku, který se tím krásně oživí. Dokončete výsev dvouletých rostlin, macešek, sedmikrásek či konikleců, a vysaďte na záhony sazenice těch dvouletek, které jste vyseli začátkem léta.

V obchodech se objevují květiny jako astry, chryzantémy, ocúny či vřesy. Tak hurá pro ně, ať máte i na podzim zahradu v jednom květu.

Ani tento měsíc se nevyhnete péči o trávník. Pravidelně ho sečte, v případě velkých veder ponechte výšku sečení o něco výš, aby trávník zbytečně nevysychal a nežloutl. Pokud delší dobu neprší a máte možnost, trávník zavlažujte.

Na co ještě nezapomenout?

  • Zalévejte! Je-li počasí skoupé na srážky, musíte se toho ujmout sami. Nejen zelenina, ale i květinové záhony, ovocné stromy a trávník potřebují dostatek vláhy.
  • Sbírejte spadané ovoce! Všechny ze stromu spadané hnijící plody pravidelně sbírejte a ze zahrady odstraňujte, abyste zabránili šíření houbových chorob.
  • Bojujte se škůdci! Velmi aktivní jsou v tuto dobu mšice, housenky bělásků, svilušky, obaleči jableční a další. Pokud kvůli nim nechcete přijít o úrodu, nezbývá, než se s nimi pustit do boje.

Rada na závěr: Myslete na sebe! Je přece čas dovolených a vy si trochu toho odpočinku a relaxace určitě zasloužíte. Už jen proto, abyste nabrali síly do dalšího zahradničení.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1