Vyžeňte z domácnosti moly!

Vyžeňte z domácnosti moly!

Potrápí snad každou hospodyňku. Líbí se jim v kuchyni, ve spíži anebo ve vaší skříni. Řeč je o molech potravinových a šatních. Jak se jich efektivně zbavit?

S moly se ve své domácnosti setkal asi každý z nás, byť pravidelně uklízí. Pokud tedy u vás doma občas potkáte poletujícího malého motýlka, zbystřete. Než se s ním pustíte do boje, zjistěte, zda se jedná o moly šatní či potravinové.

Mol šatní

Neboli Tineola bisselliella je malý motýl velký zhruba jen 6 milimetrů. I tak ale představuje nebezpečí pro vaše oblečení a další věci vyrobené především z vlny a bavlny (potahové látky, koberce, přehozy apod.). Do těchto látek kladou samičky vajíčka, z nichž se vylíhnou larvy, které se živí keratinem obsaženým ve výše zmiňovaných materiálech. Líbí se jim především tmavá, teplá a vlhká místa. Ideální tedy je nevětraná skříň či šatna. Proti molům vám nepomohou ani papírové krabice či igelitové obaly na šaty. Moli se totiž dokážou prokousat opravdu vším.

A jak se jich zbavit? Než sáhnete po chemických přípravcích, zkuste babské rady, které opravdu fungují.

  • Levandule – dejte si čerstvé snítky do skříně, moli je nesnášejí a navíc budete mít krásně provoněné šaty 
  • Mýdlo – už naše babičky věděly, proč dávají do skříní mýdlo. Nejen, že hezky voní, ale odpuzuje právě i moly.
  • Utopte je – do skříně či šatny vložte mističku s vínem, nebo octem. Moly tyto tekutiny velmi lákají.
  • Pepř – nasypte ho buď vcelku anebo drcený do skříně.
  • Mráz a zima – moli zimu nesnášejí, takže zkuste občas skříň nechat pořádně „proluftovat“.

Pokud se u vás moli ještě neobjevili a vy byste tomu rádi zamezili, nezapomínejte na oblečení, které je ve skříních mnohdy uloženo celý rok. Skříně pravidelně větrejte, nikdy do nich nedávejte vlhké oblečení a to déle uložené občas vyperte. To se týká i závěsů, čištění koberců či potahů.

Mol potravinový

Jedná se rovněž o malého motýlka, pravým jménem zavíječe moučného, který je však větší, než jeho šatní příbuzný (zhruba 12 milimetrů). Objevuje se tam, kde jsou potraviny. Nejvíce mu chutnají: mouka, obiloviny, strouhanka, luštěniny, cukr, ale najít ho můžete takřka ve všech potravinách a mnohdy i tam, kde byste ho nejspíš nečekali (například v sáčcích s čajem, v koření). Boj s ním bývá vzhledem k tomu, kolik potravin míváme doma uschovaných, celkem těžký. Jak na něj tedy vyzrát?

  • Potraviny, které moli napadli, vyhoďte – objevují se v nich pavučinky či malé tmavé kuličky (trus).
  • Spíž důkladně vyčistěte – vysajte veškeré rohy a koutky, vše vytřete vodou s mýdlem (mohou se tu totiž vyskytovat nakladená vajíčka).
  • Opatřete si lapač na moly, funguje na bázi feromonů a je zdravotně nezávadný.
  • Ani potravinoví moli nemají v lásce levanduli, hřebíček či třeba citronovou kůru a pepř.

Jestliže nechcete, aby se u vás moli znovu objevili, skladujte potraviny ve skleněných či plastových dobře uzavíratelných dózách. I tak se ale občas nějaký mol může objevit, přiletí třeba oknem, ventilací či si ho přinesete domů spolu s nákupem.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1