Vytvořte si na zahradě zdravé letní bydlení

Vytvořte si na zahradě zdravé letní bydlení

2 min. čtení Vendula Jelínková
Místo, které je dokonalou ukázkou rovnováhy mezi interiérem a exteriérem. Rostoucí trend vítá i k nám – inspirujte se s námi a smažte hranice mezi zahradou a domem. Je čas vytvořit perfektní zázemí nejen pro odpočinek!

Doma už nemáte prostor, ale hodila by se vám kancelář, posilovna, pokoj pro hosty nebo relaxační koutek? Tak přesně tenhle problém s nedostatkem místa můžete vyřešit – seznamte se se zahradním pokojem. Jde o jednoduchý způsob, jak prodloužit obytný prostor. Vkusně, a dokonce na zahradě. Seznamte se s benefity a možnostmi, jak si takový zahradní pokoj pořídit.

 

Jaké máte možnosti?

Možná vás nápad obytného prvku ve vaší zahradě zaujal. Jak ale pokračovat? Inspirujte se možnostmi. Internet je plný inspirace, můžete se tedy podívat, jak tyto stavby vypadají. Jako zahradní pokoj poslouží nejen zahradní domky, ale i kontejner, kůlna, stodola nebo stylové oranžérie. Místností se může stát také zimní zahrada, maringotka či karavan. Fantazii se totiž při tvorbě prostoru meze nekladou – jde o váš vkus, potřeby a nápaditost. Klíčový je přírůstek plochy, kterou můžete využít dle své libosti.

K čemu zahradní pokoj může sloužit?

K čemu prostor využijete (nebo potřebujete využít)? I tady máte zcela volnou ruku. Zatímco někomu vyhovuje jako posilovna, praktická knihovna, zahradní kuchyň, domácí spa, krytá odpočívárna k sauně, ze zahradního pokoje může být rovněž dětská herna, pánská klubovna, bar, pracovna, meditárna nebo dokonce příjemné zázemí pro hosty v soukromí. Jakmile se rozhodnete, nezbývá, než se pustit do zařizování, které může být až překvapivě snadné.

 

Jak plánovat vlastní zahradní pokoj?

Máte chuť pustit se do něčeho nového? Hurá do projektu zahradního pokoje! Určete si výši rozpočtu a pusťte se do prvních plánů. Je třeba věnovat se detailům v podobě užitné plochy, ale i plochy celkové stavby. Za zmínku stojí i otázka připojení k síti, izolace, a nakonec rozložení prostor. Zvažte také dosah internetového připojení, možnost (nebo nutnost) vytápění a využití okolí. Prostě a jednoduše – kreslete, pište, myslete na všechny prvky a detaily a nezapomeňte na vizualizaci. Brainstorming dokáže divy.

 

A jak je to se stavebním povolením? Tady platí, že na velikosti záleží. Stavbu, která nepřesáhne zastavěnou plochu 25 m2 a výšku 5 m, nemusíte hlásit stavebnímu úřadu a k její realizaci ani realizaci nepotřebujete stavební povolení. Tuto informaci můžete zohlednit v plánování a ušetřit si tak minimálně jednu starost. Je-li plánovaná stavba větší, běhání po úřadech se nevyhnete.

 

Jak vybrat ideální umístění?

V hlavě máte perfektní vizi, ale co s ní? Kromě technikálií je dobré hrát si se zmíněným umístěním zahradního pokoje v zahradě. Nevíte si rady? Pomůže zahradní architekt. Chcete domek umístit na přímé slunce, nebo dáte přednost stínu? Záleží na orientaci, využití prostoru a potřebách. Myslete i na přístup strojů či materiálů, pokud budou nutné stavební úpravy.

 

Zařízení interiéru zahradního pokoje

Nakonec zbývá to pro mnohé z nás nejpříjemnější. Zařizování. V jakém duchu bude prostor zařízený? Styl může navazovat na osobitost a materiály vašeho domova, ale pokud vám naopak doma něco chybí, směle si to vykouzlete v zahradním pokoji. Vaše snové zázemí čeká, čím začnete?

 

Zdroj: www.countryliving.com

Foto: Pixabay.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1