Uvažujete o pořízení klimatizace do bytu?

Uvažujete o pořízení klimatizace do bytu?

Když se řekne klimatizace, většinou si představíme parné léto. Co bychom v té chvíli dali za trochu studeného vzduchu. Věděli jste ale, že klimatizace toho umí daleko víc? Třeba i topit.

Přišli jsme jí na chuť?

Klimatizaci si pořizuje stále víc lidí. V některých místech už jí bereme jako naprostou samozřejmost. Řeč je například o obchodech, nebo kancelářích. Je to taková úleva, když člověk vejde z rozpálených ulic do chladného vzduchu. Chtěli byste jí mít i doma? Pak zvažte všechna pro a proti.

Výhody klimatizace

  • reguluje teplotu v místnosti
  • snižuje vlhkost vzduchu
  • čistí vzduch od nečistot a prachu
  • v zimě lze použít jako efektivní vytápění

Nevýhody klimatizace

  • příliš nízká teplota způsobuje teplotní šok
  • neudržovaná a pravidelně nečištěná klimatizace je naopak šiřitelem prachu a nečistot (někdy i nemocí)
  • dochází k vysoušení sliznic a kůže
  • některé klimatizace jsou velmi hlučné

Ve výsledku jde tedy spíše o to, jestli je klimatizace používána s rozumem či nikoliv. Teplota by se vždy nastavovat jen o zhruba 6 stupňů nižší, než je venku. Jinak hrozí nebezpečí nachlazení. Pokud je navíc klimatizace pravidelně dezinfikována, zbavuje vzduch škodlivin. Některé klimatizace mají i regulaci hlasitosti. Je tak jen na vás, jestli se rozhodnete si tohoto pomocníka domů pořídit.

Jakou vybrat?

Klimatizací, stejně jako jejích výrobců existuje celá řada. Rozdělit je lze v základu na tři typy. Mobilní, okenní a nástěnné. Mobilní, jak už z názvu vypovídá, se dají různě přenášet. Jsou rozměrově menší a nevyžadují žádné stavební úpravy. Od toho se odvíjí i jejich menší finanční náročnost (počítejte kolem deseti tisíc korun), ale také menší výkon.

Okenní klimatizace se instalují do otvoru ve zdi. Jedna část klimatizační jednotky směřuje ven, druhá dovnitř. Jak je patrné z jejího fungování, je u tohoto typu již nutný stavební zásah. Pořizovací ceny začínají zhruba na dvanácti tisících korun.

Třetím typem, nejdražším, ale také nejefektivnějším, jsou klimatizace nástěnné. Ty jsou složené ze dvou jednotek, jedna se nachází uvnitř na stěně a druhá jednotka je vně domu, například na střeše. Vyžadují tak více úprav, ale právě s těmito druhy lze dům či byt i vytápět. V tomto případě počítejte s investicí zhruba dvacet tisíc korun. Najdou se však i výrazně dražší exempláře.

Na příští topnou sezonu

Zaujalo vás, že klimatizací se dá i vytápět? Výrobci klimatizací tento způsob vytápění jednoznačně doporučují. Argumentují tím, že vytápění je velmi rychlé a poměrně i levné. Jen není možné počítat s tím, že s jednou mobilní klimatizací vytopím celý byt, ale nechat si vše pečlivě rozvrhnout a naplánovat podle velikosti bytu/domu a výkonu dané klimatizace.

Topit, nebo chladit, toť otázka!

vlivu klimatizace na naše zdraví si můžete také přečíst v našem předchozím článku.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1