Umíte pracovat s rodinným rozpočtem?

Umíte pracovat s rodinným rozpočtem?

Proč se zabývat rodinným rozpočtem, když se to zdá tak jednoduché? Vždyť přeci něco vydělám, něco utratím a možná něco zbude a nebo ne. Carpe diem. Zejména mladí lidé se touto tématikou paradoxně moc nezabývají. Mají pocit, že je na to dost času. Jenže peníze jsou jen jiná forma energie. Jsou oceněním našeho úsilí, hmotným vyjádřením naší snahy. Spolu s rozpočtem vlastně umožňujeme realizovat naše sny. Přináší naše snaha to, co od života čekáme?

Rodinný rozpočet se tvoří písemně (nikoli jen rámcově v hlavě) na celý rok, i když jsou některé výdaje sezónní. Budete mít lepší přehled, kolik skutečně potřebujete měsíčně vydělat. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že ne všechno lze naplánovat a život přináší řadu nečekaných (a to i pozitivně) událostí. Nechte si prostor na zvědavost a vězte, že budete častokrát překvapeni. Pokud zjistíte, že vaše výdaje (odhad) jsou výrazně vyšší než možnosti příjmů, je třeba se zamyslet, zda potřebuji vydělat víc a nebo změnit svůj přístup k výdajům (třeba počkat na zboží v akčních cenách).

Nemíchejte krátkodobé a dlouhodobé peníze

Při tvorbě rodinného (a jiného rozpočtu) je třeba zohlednit základní rozdíl mezi vašimi financemi. Říká se jim krátkodobé a dlouhodobé. Zatímco krátkodobé slouží zejména k uspokojení momentálních potřeb a splacení všech finančních povinností v danou chvíli (nájem, jídlo...), ty dlouhodobé se nazývají investicí (nákup nemovitostí). Mají jinou funkci a nelze je míchat dohromady. Krátkodobé peníze (cash-flow) potřebujete denně, peníze na investice (např. hypotéka) mají za cíl dlouhodobý horizont uspokojení. Pokud splatíte z krátkodobých peněz hypotéku, může se ve finále stát, že vaše úroveň života klesne. Najednou totiž nebudete mít prostředky na okamžitou spotřebu (třeba jít s kamarády do restaurace). Na druhou stranu, příliš krátkodobých peněz na účtu nevydělává, můžete je investovat dle své povahy a možností.

Co by v rodinném rozpočtu nemělo chybět?

Krátkodobé peníze (opravdu je vždy musíte zaplatit - zpravidla měsíčně)

  • náklady na jídlo: pravidelné nákupy i jídlo mimo domov
  • náklady na domácnost: nájemné (fond oprav), plyn, voda, elektřina, popelnice, splátky hypotéky, komunikační náklady (telefon, televize, internet), mycí prostředky, kosmetika
  • oblečení a obuv (zejména u dětí je položka často vysoká)
  • dopravné (městská doprava, cestování autem - pohonné látky, myčka)
  • pojištění (auto, domácnost, život, zdraví)
  • náklady na léky (proti kašli, rýmě, antibiotika, na bolest, náplasti, imunita, na klouby...)
  • náklady na školu (stravné, družina, školka, školní pomůcky)

Peníze s puncem investice

  • náklady na dovolenou (rodinná i např. škola v přírodě, dětské tábory)
  • dětské kroužky vč. výbavy
  • plánované investice - např. zimní pneumatiky, nová pračka, televize, telefon...
  • rezervy na opravy a údržbu (žehlička, oprava instalatér...)
  • rezervy + spoření - neočekávané výlohy v případě nemoci, nových zájmů

Zahrňte své sny

Rodinný rozpočet by měl obsahovat i položku, která vám umožní časem splnit si své sny. Někdo tomu říká spoření. Stačí pár korun měsíčně, ale důležitá je na tom pravidelnost. Zaveďte trvalý příkaz a každý měsíc nějakou část odveďte na spořící účet. Pokud vám v měsíci zbude více prostředků (například získáte odměny v zaměstnání), můžete jednorázově poslat více. Váš život totiž není „jen“ o povinnostech. Důležité je vědět svůj cíl a tím směrem se vydat. Najít svůj sen a cíl je jedním z předpokladů šťastného života. Když nemáte cíl, zpravidla jen krátkodobě uspokojujete své potřeby, ale k hlubšímu naplnění nedochází.

Zapojte děti do finanční zodpovědnosti

Finanční povědomí začíná mnohem dříve než se nám zdá. Děti nás pozorují od dětství, jak s penězi zacházíme, jak se k nim chováme a hlavně jak k nim přistupujeme. Nechte je rozhodnout o tom, jaké výdaje budou mít ony se svým kapesným. Vysvětlete jim principy, ale zkušenost je nechte prožít. Vězte, že je lepší utratit za „blbosti“ menší než větší peníze. Pokud je o tento zážitek ochudíte, vynahradí si to s první vážnější výplatou. Ano, je to občas bič i na vás, protože je těžké vidět, když dítě učiní špatné finanční rozhodnutí. Například v otázce měsíčních nákladů na telefon či mlsání. Jak na to, se inspirujte v článku „Naučte děti hospodařit s penězi.“

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1