Tři způsoby jak si začít spořit už od 20 Kč!

Tři způsoby jak si začít spořit už od 20 Kč!

5 min. čtení Lucie Jankovská
V poslední době jste jistě zaznamenali zdražování, které se dotklo mnoha oblastí, ať už potravin, energií, bydlení nebo dopravy a takhle by se dalo pokračovat dál. Vyšší ceny, ale bohužel nejdou ruku v ruce se zvyšováním příjmů, a tak přichází ideální čas na to si začít spořit.

Začít spořit může opravdu každý, někdo má možnost ukládat vyšší částky, někdo zase nižší. Na začátek si s výší spořené částky nedělejte hlavu, nejdůležitější je začít. Výsledky sice pravděpodobně přijdou později, ale věřte, že jakákoliv naspořená částka Vám může, v určitých situacích, vytrhnout trn z paty. 

Proč začít spořit?

  • Budete méně pociťovat podvědomý finanční stres
  • Předejdete situacím typu "nevím, jak to zaplatím" 
  • Zaměříte se na to, které věci jsou důležité a které ne
  • Náhlé a nečekané výdaje už Vás tolik nezaskočí
  • Uvidíte své peníze růst

1. Zaveďte si kasičku

Ano, je to trochu úsměvné, ale kasičku vlastnil v dětství nejeden z nás, tak proč se k ní nevrátit? Čas od času se ve Vaší peněžence jistě objeví drobné kovové mince, takže až se to stane příště, zkuste si je odložit do kasičky. I kdyby to mělo být jen 20 Kč, příště to může být 50 Kč a časem se nestačíte divit, kolik peněz v kasičce najdete.

Další trochu hravější možností je ukládat do kasičky všechny mince stejné hodnoty, které získáte (například všechny dvacetikoruny). Ať už Vám to přijde jakkoliv absurdní, věřte, že se Vám to rychle dostane pod kůži. A výsledná nasbíraná částka Vás jistě nakonec také potěší nejen ve chvíli, kdy byste museli sáhnout do rezerv.

2. Sbírka mincí

Investování do drahých kovů a zejména pak do zlatých nebo stříbrných mincí je čím dál tím populárnější. Kvůli rostoucí inflaci se lidé snaží ukládat volné peníze někam, kde nebudou ztrácet svou hodnotu. A jednou z možností je právě investice do různých mincí. 

Za jistou a stabilní investici se desetiletí považuje prověřené zlato. I přes cenové výkyvy jde dlouhodobě o oblíbený uchovatel hodnoty. Nelekejte se, už dávno neplatí, že zlato je jen pro opravdové boháče. Například Česká mincovna, která je dodavatelem oběžných mincí pro Českou republiku, nabízí pravidelné měsíční spoření už od 500 Kč. Po nějaké době Vám naspořené peníze vymění za zlaté / stříbrné mince nebo cihly, které si můžete nechat, nebo je rovnou nabídnout mincovně k odkoupení.  

3. Obálková metoda 

Obálková metoda představuje další skvělý způsob spoření. A v čem tedy spočívá? Zavedení obálkové metody je opravdu jednoduché, zkrátka vezmete obálku, na kterou napíšete předmět / zážitek, který si chcete v budoucnu pořídit nebo splnit. Následně si v závislosti na Vašich příjmech zvolíte částku, kterou budete do obálky každý měsíc odkládat. 

Jak správně určit výši odkládané částky?

  1. Spočítejte si své měsíční náklady na život. Do této kategorie patří pravidelné platby (bydlení, telefon, hypotéka, …), běžné živobytí (jídlo, drogerie, doprava, oblečení, …) a další drobnosti, tedy věci, které se do předchozích kategorií zařazují těžko, ale na seznamu výdajů nesmí chybět. 
  2. Měsíční náklady by měly tvořit ideálně 50 % Vašich příjmů, u někoho je to více, u někoho méně. Další postup je ale pokaždé stejný. Částku, která odpovídá Vašim nezbytným měsíčním nákladům si necháte na běžném účtě, tyto peníze budete mít následující měsíc k dispozici. A co se zbytkem peněz? Chybu rozhodně neuděláte, když si část peněz odložíte na spořící účet nebo jiný instrument zhodnocující Váš vklad. Tak můžete šetřit třeba na důchod nebo na studium Vašich dětí. Tato odkládaná částka by ideálně měla představovat nejlépe 20 % Vašich příjmů.
  3. Nyní jste v situaci, kdy máte část peněz na běžném účtě a část na spořícím účtě. Ideální stav by byl takový, že Vám stále zbývá 30 % příjmů. A tady se konečně dostává na řadu obálková metoda. Zbývající peníze můžete vložit do jedné nebo více obálek na Vaše vysněné věci. 

Využívat obálkovou metodu nutně neznamená, že se musíte držet klasických papírových obálek a skladovat je společně s penězi doma ve skříni. Mnoho bank nabízí bankovní účty, kde je možné zakládat tzv. "virtuální" obálky, které poslouží úplně stejně. Samozřejmě se nedá přesně určit, jak dlouho budete na vybranou věc šetřit, záleží na mnoha faktorech. Zejména na tom, kolik peněz máte možnost pravidelně odkládat a také na tom, kolik peněz na danou věc / zážitek potřebujete. 

Zdroje: papirovestesti.cz, bydlimeutulne.cz, ceskamincovna.cz

Foto: Shutterstock

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1