Tipy, jak účinně vyčistit ucpaný odpad

Tipy, jak účinně vyčistit ucpaný odpad

Ucpaný odpad je standardní nepříjemnost, která se příležitostně stává v každé domácnosti. Odtoková trubka se zaplní zbytky jídla, vlasy, nehty a jinými drobnostmi, které záměrně nebo omylem projdou výlevkou a problém je na světě. Voda odtéká velmi pomalu nebo vůbec. Než zavoláte instalatéra, zkuste pár jednoduchých rad a triků.

Jaký způsob čištění odpadu zvolit, záleží na tom, kde se ucpal. V kuchyni? Potom jde patrně o zbytky jídla a zde situaci vyřešíte poměrně snadno. V koupelně? To už bude oříšek, protože zde nás nejčastěji potrápí žmolky z oblečení, chuchvalce vlasů, kousky odumřelé kůže, nehtů, písek a občas omylem spláchnutý prstýnek. Největší problém jsou právě vlasy a chlupy, do nichž se ostatní věci zamotají a společně vytvoří jakousi hroudu, která odpad ucpe. I přes veškerou snahu vlasy a nehty totiž nikdy nerozpustíte.

Prevence ucpaného odpadu? Obyčejné sítko

Nejjednodušší způsob, jak předejít ucpání odpadu, je používat sítko. V kuchyňském dřezu, v umyvadle a zejména ve sprše či vaně. To je obecně známá věc, ale kdyby to všichni dělali, nebudou potřeba metody a přípravky na prošťouchnutí odpadu. Další prevence je také poměrně jednoduchá. Než vhodíte nádobí do dřezu, stáhněte zbytky jídla do koše. I nehty nemusíte stříhat nad vanou, protože odstřižky se beztak těžko loví i ze sítka a část se jich spláchne.

Mechanický zvon do kuchyní

Mechanické čištění odpadu obyčejným zvonem je asi nejrychlejší metoda. Gumový zvon má každý doma (pokud ne, kupte si ho!) a párkrát s ním zapumpovat může být skvělá první volba. Vzhledem k tomu, že funguje na principu tlaku, je lepší využít ho v kuchyni na zbytky jídla. Zde je chemická cesta zbytečná, protože ony zbytky už jsou stejně propláchnuté všelijakými saponáty. V koupelně použijte zvon jen tehdy, pokud je odpad ucpaný jenom trochu nebo na závěr po chemickém čištění.

Soda a ocet na průměrné ucpání

Jestli máte ucpaný odpad v koupelně a víte, že zodpovědně používáte sítko, pomoc najdete v kuchyni. Vezměte si velký sáček jedlé sody, nasypte do odpadu a přelijte velkou sklenkou octa. Než tento po domácku vyrobený koktejl zapůsobí, uvařte si plnou konvici vody, kterou prolijete výlevku. Raději se přitom nad ní moc nenahýbejte, kombinace sody, octa a teplé vody umí udělat pěkný gejzír. Pokud to napoprvé nepomůže, opakujte celý proces znovu. Vyzkoušet můžete i kypřicí prášek do pečiva v kombinaci s citronovou šťávou. V takovém případě vsypte do odpadu 2 lžíce kypřicího prášku a zalijte půl hrnkem citronové šťávy. Tyto domácí metody fungují jen v případě, že příčinou nejsou primárně vlasy. Bohužel ani soda, kypřicí prášek či ocet nemají chemické vlastnosti vlasy zcela rozleptat.

Na chuchvalce vlasů s chemií

Právě vlasy jsou obvykle to, co dává nejvíce zabrat, protože velice snadno ulpívají na stěnách trubek. Jen si vzpomeňte, jak je těžké setřást jeden vlas z prstu. Po mytí vlasů celé rodiny se část vlasů, nebo pokud nepoužíváte sítko tak všechny vlasy uchytí na stěnách trubek. Mezi chuchvalce vlasů se zamotají ustřižené nehty, sem tam nějaký žmolek z oblečení, běžná špína a odpad přestává odtékat. Zde není jiná cesta, než vyrazit do drogerie a nakoupit chemické přípravky, dokud je čas. Základní čisticí přípravky z drogerie obsahují hydroxid sodný a přídavné chemické látky. Čím jsou koncentrovanější, tím jsou i účinnější, ale o to nebezpečnější na zacházení. I tak, vlasy jsou tvořené keratinem, což je bílkovina, kterou zkrátka nerozpustíte. Zakoupené přípravky ale dokážou vlasy trochu naleptat, oslabit a celé chuchvalce smotané se vším možným rozptýlit. Stačí postupovat podle návodu, poté vzít klasický gumový zvon a trochu si s ním na závěr pomoci.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1