Zpestřete si den piknikem. Jak na to, abyste si ho užili?

Zpestřete si den piknikem. Jak na to, abyste si ho užili?

Vypadá to, že se pomalu ale jistě blíží léto, a to nahrává tomu, abyste vyrazili na oběd někam ven. A nejen do restaurace, ale prostřít si můžete rovnou na voňavé a svěží trávě.

Výběr místa

Kde si piknikovou deku rozprostřete, záleží samozřejmě i na tom, kde bydlíte, nebo třeba právě dovolenkujete. Na vesnici můžete vyrazit třeba k řece, na nejbližší louku, nebo se skrýt do chládku lesa. Ve městě to bude trochu komplikovanější. Je potřeba vybrat správný park, kde není příliš rušno, nebo kde nemají sídlo pochybné existence. Některá města jsou již na to vybavena a v některých parcích najdete piknikové stoly, či se zde smí grilovat a rozdělávat oheň. Jestliže ale chcete něco víc, můžete si jako místo pro piknik zvolit třeba zámeckou zahradu (většinou zpoplatněno, zakoupíte si hotové menu).

Myslete prakticky

Piknik, to je romantika. Při chystání však zapojte i trochu toho rozumu. Volte pohodlné oblečení a nezapomeňte ani na nějakou čepici či klobouk. Samozřejmostí je deka, na které budete sedět. Hodí se však i deka navíc, kdyby vám bylo chladno. Při výběru místa myslete nejen na hezký výhled, ale i na to, co se nachází v trávě. Psí exkrement či hnízdo mravenců na romantice nepřidají. Na ty zabírá třeba levandule nebo rozmarýn. Co se týče nádobí a vybavení, zvolte raději plastové, které je lehké. Dále se budou hodit vlhčené ubrousky.

Co si naservírovat?

Do trávy je ideální například ovoce, zelenina, ale i tousty (například tuňákový), wrapy, sýrové či masové rolády, řízečky, paštiky ve skleničce, sýry, sušenky či muffiny. Zvolte raději takové potraviny, u nichž nehrozí rozmačkání, vylití zálivky či jiné znehodnocení při přepravě. Rovněž myslete na to, aby to bylo jídlo, které rychle nepodléhá zkáze a na sluníčku se hned nezkazí. K pití se samozřejmě nabízí osvěžující víno. K doplňování tekutin ale také nezapomeňte na minerálku, ledový čaj či domácí limonádu.

Pozor na nezvané hosty

Radost z pikniku nám mohou kazit hosté, kteří dokážou pořádně potrápit. Řeč je především o komárech a klíšťatech. Jestliže si nechcete kazit atmosféru chemickým odérem z nějakého repelentu, zkuste na to jít trochu jinak. Co budete potřebovat? 30 kusů hřebíčku, 1 skořici a Alpu či stoprocentní líh. Hřebíčky i skořici naložte do lihu a nechte louhovat, dokud se tekutina nezbarví dohněda. Pak si potírejte ruce a nohy. To odradí především klíšťata. Komárům pak nevoní například rozmarýn či levandule. Tyto bylinky stačí rozetřít v rukách a nechat provonět. A když vás přeci jen něco bodne? Rady, jak si s hmyzím bodnutím poradit jsme vám sepsali v dalším článku.

A tip na závěr pro opravdové romantičky? Zkuste noční piknik osvětlený pouze světlem svíček.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1