Sukně: Základ šatníku už po tisíce let

Sukně: Základ šatníku už po tisíce let

Dnes je symbolem ženskosti. Ale nebylo tomu tak vždy. Nejen ve starověku oblékali sukně i muži.

Na počátku byla sukně

Podle dochovaných důkazů patří právě sukně k vůbec prvním částem oděvů, které lidé vymysleli a oblékali snad již v pravěku. I když v prvních fázích se jednalo spíše o jednoduché roušky z kusů zvířecí kůže. Postupně se ale objevila i sukně v takové podobě, jakou ji známe dnes. Například ve starém Egyptě a Římě se nosili tuniky, ale muži oblékali i sukně, které byly velmi krátké. V této době se již řešilo i zdobení, například otroci měli sukně pouze bílé, ale zámožnější pánové je různě vyšperkovali.

Křesťanství mini nepřeje

V pozdější době, středověku, se sukně naopak prodlužují. Především ženy nesmějí ukazovat nic, co by mohlo muže svádět k hříšným myšlenkám, a tak nosí sukně až na zem. Dochází zde i k rozdělení mužského a ženského odívání. Muži nosí převážně kalhoty či punčochy. Nohavice však nejsou výdobytkem této doby. Podle některých zdrojů nosili kalhoty například Peršané již v 6. století př.n.l. Sukně se ale jevila jako pohodlnější a pro ženy, které musely řešit menstruaci, i praktičtější.  

Móda jako utrpení

Že krása něco stojí, věděly ženy již před dávnými časy. V renesanci přišly do módy krinolíny. Z dnešního pohledu mučící nástroj, který ženy dobrovolně nosily, aby jejich sukně vypadaly bohatší a větší. Jednalo se o dřevěnou či kovovou konstrukci, která se upevňovala k pasu. Ležely na ní ještě vrstvy látky, takže byla opravdu těžká a mnohdy i velmi široká. V některých případech ženy musely dveřmi procházet bokem, aby se do nich vůbec vešly. Nemluvě o tom, jak náročné bylo si sednout. Tyto sukně se nosily ještě v době rokoka, pak už naštěstí vyšly z módy.

Není to však jediný podivný výstřelek. V pozdější době byla například módním hitem sukně, v které se nedalo pořádně chodit, protože byla příliš úzká a ženy v ní spíše jen cupitaly. Podle toho se také zapsala do dějin jako „kulhavá sukně“.

Zkracujeme

Postupem času se sukně zkracovaly a zkracovaly. První „střih“ přichází ve dvacátých letech 20. století, kdy mají délku pod kolena. Opravdová éra zkracování však nastává až v 60. letech – svět objevil minisukně, které se staly velkým hitem. Od té doby přicházejí v módním světě různé vlny, chvíli se opět ke slovu dostávají maxi sukně, pak naopak pod kolena...

Není jen výsadou žen

I když by se tak mohlo zdát, ani v dnešním světě není nošení sukní výhradně jen ženskou záležitostí. V některých kulturách, převážně asijských a afrických, nosí sukně stále i muži. A nejen tam, zřejmě všichni znají Skoty a jejich kostkované kilty, pod kterými nenosí žádné spodní prádlo.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1