Stolní hry, které podpoří spolupráci

Stolní hry, které podpoří spolupráci

„Nauč se, přidej, nebreč, makej...“ Tolik známé hlášky rodičů, které se snaží své potomky motivovat k lepším výkonům. Život je často chápán jako soutěž a rady tak směřují k tomu, jak vyhrát. Jenže opravdu to jde vždy jen přes sílu? Neexistuje i jiná cesta, jak dítě něco naučit a přitom si užít vzájemnosti a hlavně hravosti? Ano, řešením mohou být stolní hry, kdy hráči vzájemně nesoutěží, ale spolupracují. Mají dokonce samostatný název - kooperativní hry. Pár jsme jich pro vás vyzkoušeli. Budete překvapeni, že se nejedná jen o dětské stolní hry.

Záchranáři

Cílem této stolní hry je zachránit životy ohrožené ohněm. Jednotliví hráči musí spolupracovat, neboť jedině tak mohou překonat všechny překážky a nástrahy. Je zde několik úrovní obtížností, takže se rozhodně nebudete nudit. Děti tato hra učí logickému myšlení, kombinacím i vzájemnému naslouchání. Ačkoli výrobce uvádí věk 10+, hrát ji zvládnou i děti od 6 let. K dispozici je i rozšíření - 2. podlaží.

Zdroj foto: sarden.cz

Zakázaná poušť

Hra ideálně pro 4 hráče, kteří se po ztroskotání svého létacího stroje ocitnou v poušti. S každým tahem se zvedá vítr, případně teplota vzduchu a ubývá vody, což hráčům znesnadňuje posbírat trosky letadla a uniknout. Jedině vzájemná spolupráce je může zachránit. Každá z postav má své speciální vlastnosti, které jsou prospěšné jak jí, tak celku. Své tahy je nutné pečlivě plánovat, jinak bude poklad i trosky letadla nenávratně zasypán a ztracen. Prvním dílem této hry je Zakázaný ostrov. Hra je vhodná i pro děti.

Zdroj foto: games.tiscali.cz

Hrdinové bez záruky

Tato vtipná deskovka je určena pro nadšené děti od cca 6 let (výrobce uvádí od 8) a nebo jako party hra pro dospělé. Bandička typických fantasy hrdinů přijde o své magické „hračky“ a tak se rozhodne nové opatřit krádeží. Jenže celá akce se zkomplikuje a vy máte za úkol se z této zapeklité situace dostat. To není tak snadné, protože máte omezené možnosti (dané kartou před sebou). Během hry se nemluví ani negestikuluje. Významné zírání je povoleno.

Zdroj foto: hrajeme.cz

God of War: karetní hra

Velmi úspěšná karetní hra, která vychází z oblíbené hry na Playstation. Je určena spíše pro náročného hráče, vydavatel uvádí věk 16+. Nejedná se tedy o typickou dětskou stolní hru. Hráči prostřednictvím svých hrdinů putují různými světy a scénami (složenými z karet), kde musí překonat překážky a splnit často obtížné úkoly. Cílem je zajistit budoucnost své mystické říši. Jak vyhrát? Jedině spoluprací.

Zdroj foto: hry.cz

Únikové hry

Samostatnou kapitolou jsou únikové hry, které se překvapivě nemusí odehrávat mimo domov pod taktovkou nějaké společnosti, ale pěkně u stolu v obýváku. Většina těchto karetních her je určena pro jedno zahrání, ale vězte, že se dají snadno koupit z druhé ruky a víceméně za stejnou cenu zase prodat. A jaké se nám líbili?

  1. Série UNLOCK! (balení obsahuje většinou 3 únikové hry v různé obtížnosti). Za nás rozhodně propracované kousky. Pomocí aplikace na tabletu postupujete skrze úkoly na herních kartách.
  2. Série EXIT od Dino (například Zapovězený hrad, Zapomenutý ostrov či Faraonova hrobka) - v těchto únikových hrách řešíte rébusy a prostřednictvím šifrovacího kolečka ověřujete správnost vašeho odhadu. Často potřebujete i něco víc než jen přiložené karty.
  3. Série Únikovka od Albi. Tyto únikovky ocení zejména řešitelské typy. Jsou spíše jednodušší, proto se hodí i pro mladší děti.
  4. Escape of the room - trošku složitější scénář, který však nabízí řadu překvapení a hlavně nové pojetí hry. Vhodné spíše pro více hráčů.
  5. Procitnutí - vícehodinová únikovka, která se vyplatí hrát minimálně ve 3 lidech. Je poněkud temnější, neboť cílem je zachránit život vaší dceři, která upadla do kómatu. Hra je zajímavá tím, že zde máte několik variant postupu. Jako jedna z mála lze hrát víckrát.

Zdroj foto: hrajeme.cz

Mezi další kooperativní hry patří Mystérium, T.I.M.E. Stories, Zimbie Kidz  nebo Temné znamení, o kterých jsme vám už dříve psali. Tyto stolní hry budou bavit jak děti, tak puberťáky a dospělé.

A jaké stolní hry podpoří motoriku dětí? I o tom si u nás můžete přečíst. Vězte, že se nemusí jednat jen o ty nejmenší, ale ocení je i školáci.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1