Stan a spacák: Základní výbava správného táborníka

Stan a spacák: Základní výbava správného táborníka

Kempování se vrací do módy a vyrazit někam pod stan je stále více populární. Díky takové netradiční dovolené můžete dokonale poznat krásy Čech, naučit děti, jaké to je upéct si buřt na ohni nebo vstávat do ranní rosy. S partnerem si pod stanem zase užijete tu správnou a trochu divokou romantiku. Ale aby se stanování obešlo bez chybičky a vy si jej mohli užít naplno a bez karambolů, nepodceňujte dobrou a kvalitní výbavu.

Spaní v přírodě má něco do sebe. Není to sice tak pohodlné jako domácí postel, ale občas je dobré vykročit ze své komfortní zóny a užít si letní hvězdné nebe nad hlavou. Kempování jako takové je však vhodné dobře naplánovat a vyrazit s pořádnou výbavou. Jak by měla vypadat výbava správného táborníka?

Stan jako váš domov

Zapomeňte na staré známé „áčka“ nebo „bubliny“, kam se vešel stěží jeden člověk s batohem. Výběr dobrých stanů je nyní dokonalá alchymie. Je dobré si uvědomit, že se stane na nějakou dobu domovem, ložnicí, obývákem, kuchyní, ale i „skladištěm“ všech věcí, které si s sebou vezete. Při výběru proto zohledněte pár faktorů:

  • Pro kolik bude lidí?
  • Jak by měl prostorově vypadat?
  • Jakou investici chceme udělat?

„Pokud budete s rodinou na jednom místě zůstávat delší dobu, určitě volte tunelový rodinný stan s co největší obytnou částí. Naopak v případě pouze několikadenního pobytu v přírodě, kdy navíc plánujete strávit většinu dne na výletech, můžete vybírat i z menších kopulových stanů,“ upozorňuje Žák ze společnosti Hannah.

Tip na stan: Rodinný stan Spirit 6 Hannah pro šest osob

Cena stanu se pak pohybuje dle značky, použitých materiálů, technologií a jeho velikosti.

Náš tip: Stan v přírodě postavte ve stínu, avšak ne přímo pod stromy, kdyby přišla bouřka. Pokud by vás déšť přece jen v noci zastihl, nedotýkejte se zbytečně plachty stanu – snížíte tím její voděodolnost.

Nepodceňte výběr spacáku

Výběr spacáku přizpůsobte svým představám o jeho využití. Plánujete-li letní návštěvu kempu, stačí vám tenký, letní spacák. Jestli se však chystáte na venkovní spaní i na jaře nebo na podzim, pořiďte si teplejší spací pytel pro noci, kdy teplota klesne pod nulu. Vybrat dobrý spací pytel není vůbec jednoduché. Při výběru vás bude zajímat nejen jeho velikost po sbalení, váha a samozřejmě cena, ale zamyslet byste se měli i nad tím, co od spacáku očekáváte a jak ho budete využívat, jaký preferujete tvar, případně jakou chcete výplň.

Klíčová je:

  • Univerzálnost
  • Pohodlí
  • Cena

Na výběr jsou nejčastěji spacáky mumiové a dekové. Druhá varianta je výrazně pohodlnější a prostornější, nevýhodou je však rychlejší únik tepla. „Mumiový spacák naopak můžete použít jak v nízkých teplotách, tak i ve vyšších nadmořských výškách. Spacák kopíruje celý tvar těla včetně hlavy – díky tomu máte možnost ho kolem hlavy stáhnout a zabránit tak úniku tepla,“ potvrzuje benefity Žák.

Dalším důležitým aspektem je pak výplň spacáku. Ty jsou plněny buď syntetickým vláknem, anebo peřím. Syntetické vlákno není tolik náročné na údržbu, lépe schne ve vlhku, je lehčí a dobře izoluje. Oproti tomu peří skvěle tepelně izoluje.

Tip na spacák: Třísezonní mumiový spacák Jofree 200 Hannah

Náš tip: Aby se vám dobře spalo, vezměte si s sebou také nafukovací polštářek nebo si pod hlavu složte mikinu. Ráno za slunečného počasí vyvětrejte spacák venku.

Co dalšího si zabalit pod stan?

  • Kvalitní karimatku, která vás ochrání od chladu a vlhka​
  • Malý kempingový vařič nebo gril
  • Ešus a skládací hrnek či sklenice
  • Nůž
  • Nepromokavé oblečení a kvalitní boty
  • Lékárnička
  • Baterka

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1