Šetřící tipy: umíte využít i staré brambory?

Šetřící tipy: umíte využít i staré brambory?

7 min. čtení Lucie Jankovská
Nevíte, co s bramborami, které Vám zbyly ze včerejšího oběda? Vyhazovat je nechcete, ale servírovat je rodině znovu by Vám neprošlo? I ze starších a ne zcela čerstvých brambor můžete vykouzlit dobroty, na kterých si pochutnají i náročnější strávníci.

V současné době neustálého zdražování zcela jistě oceníte různé možnosti jak ušetřit. Vaše náklady můžete snížit v řadě oblastí, ale pokud bychom měli jmenovat jednu věc z rodinného rozpočtu, na které se dá ušetřit opravdu hodně, je to jídlo. V tomto článku se zaměříme na jednu z nejpoužívanějších potravin a sice brambory. První část je věnována tomu, jak zužitkovat již uvařené brambory a v druhé části si odhalíme několik zajímavých variant využití starých brambor. Šetření peněz jde totiž ruku v ruce s tím, že byste neměli plýtvat.

Co dělat s již vařenými bramborami?

To je otázka, na kterou se možná ptáte častěji než byste chtěli. K obědu uvaříte hrnec brambor a nakonec Vám půlka hrnce zbyde. Podávat je další den opět jako přílohu je samozřejmě možné, ale pokud byste raději změnu, následující tipy by se Vám mohly hodit.

Bramborové šišky

Bramborové šišky s mákem ze školní jídelny určitě důvěrně znáte. A pokud na ně vzpomínáte v dobrém, můžete si je jednoduše uvařit i doma. Stačí, když najemno nastrouháte uvařené brambory, přidáte vejce, hrubou mouku, špetku soli a poté už jen zpracujete těsto, které nebude lepit. Z těsta vytvoříte válečky, které dáte vařit do vroucí vody asi na 7 minut. Uvařené bramborové šišky můžete podávat tradičně s mákem, moučkovým cukrem a máslem, nebo můžete zkusit zaexperimentovat a šišky servírovat třeba se špenátem.

Na bramborové šišky budete potřebovat:

  • vařené brambory
  • hrubá mouka
  • vejce
  • sůl

Selská omeleta

Do selské omelety můžete přidat v podstatě cokoliv, co máte rádi, a právě proto je toto jídlo u lidí velmi oblíbené. Základem jsou vždy vařené brambory, nakrájené na plátky nebo kostičky. Dále budete potřebovat vejce a dovnitř omelety se většinou přidává ještě slanina a cibule, ale fantazii se opravdu meze nekladou. Nejprve na pánvi opečete všechny suroviny kromě vajec a poté přidáte zhruba na 20 sekund i vejce. Nakonec dáte celou omeletu zhruba na 3 minuty do trouby. Selská omeleta Vás zasytí a jistě potěší i Vaše chuťové pohárky.

Na selskou omeletu budete potřebovat:

  • vařené brambory
  • vejce
  • slanina
  • cibule

Co dělat se starými bramborami?

Pokud Vám brambory leží ve sklepě nějakou dobu, tak už s největší pravděpodobností nevypadají úplně vábně. Jsou scvrklé a možná trochu měkčí, než by měly být. Dobrá zpráva je, že se nemusíte hned uchylovat k vyhazování. I takové brambory se totiž dají skvěle využít.

Tatarák z brambor

Jste milovníci tataráku s křupavou topinkou? Bramborová verze Vám tu obvyklou masovou pravděpodobně nenahradí, ale může to být přinejmenším zajímavé zpestření Vašeho jídelníčku. Příprava tataráku z brambor není vůbec složitá, stačí když starší brambory uvaříte, vidličkou rozmačkáte a poté je dochutíte níže uvedenými surovinami. Vzniklou směs necháte vychladit v lednici a nakonec servírujete na topince, tak jak jste zvyklí.

Na 4 porce bramborového tataráku budete potřebovat:

  • 3 vařené brambory
  • 3–4 kyselé okurky
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 50 ml kvalitního rostlinného oleje
  • 5 lžic kečupu
  • 2 lžíce hořčice
  • 1 a 1/2 worchestru
  • 2 jarní cibulky
  • sůl
  • pepř
  • mletý nebo drcený kmín

Bramborové lokše

Měkké brambory oceníte i při přípravě bramborových lokšů. Bramborové lokše jsou v podstatě bramborové placky a jejich příprava je velmi jednoduchá. Těsto zpracujete rychle, pouze ze tří surovin, kterými jsou uvařené brambory, hrubá mouka a vejce. Vařené brambory najemno nastrouháte, smícháte s vejcem, moukou a vypracujete těsto. Z těsta vytvoříte kolečka, která poté opékáte nasucho na pánvi 1-2 minuty.

Na bramborové lokše budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 200 g hrubé mouky

Pomocí brambor můžete zahustit polévku i omáčku

Starší brambory bývají měkčí a to se krásně hodí při zahušťování polévek nebo omáček. Takže pokud nejste zastáncem klasické jíšky, brambory by se mohly stát Vaším skvělým pomocníkem. Po uvaření je stačí rozmačkat a do polévky nebo omáčky přimíchat. Brambory se téměř rozpustí a výslednou chuť jídla tak vůbec neovlivní. 

Jíst nebo nejíst naklíčené brambory?

Je důležité rozlišovat starší brambory od těch shnilých a naklíčených. Co se týče shnilých brambor, tak je jasné že konzumace vhodná není a důvody k tomu jsou zřejmé. Ale jak je to s naklíčenými bramborami? Stačí klíčky jen odříznout nebo ne? Odpovědí je jednoznačné NE. Brambory totiž obsahují látku zvanou solanin, jejíž konzumace může být ve vyšších koncentracích nebezpečná. Solanin se vyskytuje pod slupkou a zejména v okolí poranění bramboru a právě již zmíněných klíčků. Naklíčené brambory tedy rozhodně nejezte, určitě to nestojí za zdravotní problémy, který by mohly případně vzniknout.

 

Foto: Shutterstock

Zdroje: plzen.rozhlas.cz, apetitonline.cz, kucharkaprodceru.cz, youtube.com, ceskatelevize.cz

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1