Ruční práce – sociální sítě dřívějška

Ruční práce – sociální sítě dřívějška

Dnes se setkáváme hlavně online, ať už potřebujeme probrat cokoli a s kýmkoli. Přitom ještě před pár desítkami let se ženy vídaly osobě. A skoro vždycky u toho pletly, draly peří nebo vyšívaly.

Umělecké dovednosti jako součást vzdělání

Takové vyšívání bylo jakýmsi ukazatelem, jak je dívka dobře vychována a zda se dokáže zodpovědně zhostit role manželky a matky. Později bylo cílem školního předmětu Pracovní nauka zajistit, aby si každý dokázal doma provádět drobné opravy oblečení, vyrobit háčkované hračky pro radost nebo si uplést svetr. Nepřijde vám škoda, že dnes se místo toho ve škole učí spíš výpočetní technika?

Místo chytrého telefonu jehla a nit

I když povolání našich prababiček a zaměstnání, do kterého chodí ženy v jedenadvacátém století, nelze srovnávat, pořád mají ženy dnes a před sto lety něco společného. Péče o rodinu a chod domácnosti a problémy všedního dne se příliš nezměnily, takže v každé době ženy vyhledávají způsoby, jak se odreagovat. Pokud vás jako první napadá chytrý telefon jakožto schránka plná nekonečných možností, nechte ho pro tentokrát ležet na stole. Ruční práce jsou pro vás daleko důmyslnější způsob relaxace.

Meditační cvičení zadarmo

Pakliže jste ještě nikdy nevyzkoušeli vyšívání, můžu vám zaručit, že už při prvním pokusu v sobě objevíte alespoň jednu věc, o které jste zatím nevěděli. Ruční práce vyžadují trpělivost a fantazii, a až dokončíte svůj výrobek, zaručeně budete mít ze sebe radost. Během rukodělných prací totiž zapojíte svůj mozek jinak než jste zvyklí, a proto si jiná část mozku může odpočinout. Vyšívání, háčkování a všechny ruční práce všeobecně jsou skvělou meditací a chvilkou klidu, kterou si můžete dopřát.

Výsledek jistý

Ruční práce mají hned dvě nesporné výhody – proces vyrábění je skvělá forma odpočinku, a druhým bonusem je výsledný produkt našeho snažení. Háčkování, paličkování, vyšívání nebo třeba drhání byly původně činnosti, při kterých si ženy vlastnoručně vyrobily to, co se nedalo jinak obstarat. Také občas někde vidíte doplněk či dekoraci, která se vám hrozně líbí, ale nedá se koupit? Není nic lepšího, než se pustit do práce! Každý doma vyrobený kousek bude naprostý originál.

Až přestanete být začátečnicí

Uháčkovat dečku už umíte a láká vás větší výzva? Paličkování je metoda se světovou tradicí, která je např. v Belgii ohromně ceněná dodnes. Na vycpaném válci se pomocí špendlíků vytvoří ornament, který se obtáčí nití připevněnou na dřevěných paličkách, které o sebe při práci ťukají krásně uklidňujícím způsobem. Krajkářské umění není zase tak složitou disciplínou – začněte podle jednoduché předlohy a dejte si čas na zdokonalování. 

Drhání zažívá renesanci

Pamatujete si na hit 80. let v podobě drhaných obrazů na zeď, tašek s třásněmi a nejrůznějších bavlnkových náramků? Jestli se vám líbily, mám dobrou zprávu – drhání je zpět, a je to módní trhák! Jen se tomu dnes říká Macramé. Princip je skoro stejný, jako materiál se ideálně hodí silné bavlněné provázky, které už se za tímto účelem přímo vyrábějí. Drhání či Macramé totiž hezky ladí s tzv. Boho stylem, a ten najdeme jak v oblasti módy, tak u bytových doplňků. Výhodou drhání je, že práce jde rychle od ruky a výrobek máte hotový dřív, než skončí oblíbený film.

Zapomeňte na myšlenky typu "Tohle já nemůžu zvládnout!" Každý v sobě máme kousek kreativního ducha, tak ho pusťte ven a pomozte udržet krásnou tradici ručních prací.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1