Rozsviťte si! Kdy zvolit teplé a kdy studené světlo?

Rozsviťte si! Kdy zvolit teplé a kdy studené světlo?

Není světlo jako světlo a o tom, jaké máme doma, to platí dvojnásob. Chcete-li se ve své domácnosti cítit útulně a dobře, je jeho výběr stěžejní. Paradoxem však je, že si často s osvětlením hlavu nelámeme a pořídíme si takové, co se nám zkrátka líbí. O jeho funkčnosti však nemůže být řeč. A proto náš malý „světelný“ manuál právě začíná.

Může se to zdát jako malicherné a nepodstatné, ale špatné osvětlení v místnosti může mít vliv nejen na naši výkonnost (jsme-li v pracovně), náladu (např. v obývacím pokoji) nebo emoce, ale také třeba na to, zdali nás doma bolí hlava či oči.

Teplota světla má vliv na naše zdraví

Jak je popsáno výše, osvětlení má na naše zdraví velký vliv. Tím nejpřirozenějším zdrojem je světlo přirozené, a proto zapomeňte doma na těžké závěsy nebo žaluzie a raději vpusťte denní světlo dovnitř. Vzhledem k aktuální sezoně je však slunečních paprsků pomálu, a tak je větší prostor pro osvětlení umělé.

Barevná teplota světla ovlivňuje naši aktivitu ze všeho nejvíc.

  • Studené světlo je vhodné v případě, že se potřebujeme dobře soustředit. Díky němu jsme bdělí a připravení na práci. Toto osvětlení je vhodné do místností jako je pracovna, garáž, kuchyně, technické místnosti nebo dílny.
  • Teplé světlo oproti tomu spíše souvisí s pocitem uvolnění, pohody a odpočinkem. A proto je vhodné ho instalovat do ložnice, obývacího pokoje, dětského pokoje, ale také např. na toaletu.

Jak vybrat vhodné osvětlení?

Důležitým parametrem při výběru osvětlení je barva světla neboli teplota chromatičnosti, která se udává ve stupních Kelvina (°K). Světlo, které je zdánlivě bílé, je ve skutečnosti různě barevné. Čím méně stupňů Kelvina, tím teplejší bílé světlo. V místnostech odpočinkových by se stupně měly pohybovat v rozmezí 2700–3400 °K. Pracovní světlo naopak volte ve škále 5000–6000 °K.

Dalším, na co je potřeba se zaměřit, je tzv. světelný výkon. Ten udává poměr mezi spotřebou elektřiny a světelnou energií, kterou zdroj vydává. Nejvýkonnější jsou LED osvětlení. Výhodou této úsporné žárovky je fakt, že se rozsvěcuje pohybem elektronů v polovodičovém materiálu, nemůže vzplanout, zahřát se a ani nepoužívá žádné nebezpečné látky. Oproti standardní žárovce při stejné kvalitě světla déle vydrží, uspoří peníze za spotřebu elektřiny a pro životní prostředí znamená mnohem menší ekologickou zátěž.

V neposlední řadě je třeba nepodcenit ani světelný tok. Ten se udává v lumenech a vyjadřuje, jak moc bude žárovka svítit.

Design nakonec

Výběr designového světla nechte až naposled. Prioritou jsou kritéria uvedené výše. Dávno jsou doby, kdy se v každé místnosti vyjímal jen jeden lustr. Teď se nebojte kombinace závěsných i stojacích lamp, řetězů světýlek na nábytku a svíček. Osvětlení by se mělo hodit do vašeho interiéru, mnohdy se může stát dominantou celé místnosti a důvodem, proč v ní trávit maximum času.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1