Recyklovat lze až 69 % plastů, které vytřídíme

Recyklovat lze až 69 % plastů, které vytřídíme

Každou minutu lidé na světě koupí zhruba jeden milion plastových lahví. Ve vodách po celém světě plave podle odhadů až 270 000 tun plastového odpadu… Takových statistik je mnoho. Více ohleduplnosti a lepší přístup k recyklaci odpadů. To je krok, který může udělat každý z nás, aby se daná čísla nezvyšovala, ale naopak klesala. Víte, jak správně recyklovat takové plasty?

Češi třídí odpad velmi zodpovědně, ať už je důvodem snaha ušetřit za poplatky nebo ekologické smýšlení. Za rok 2019 vytřídil každý z nás průměrně 65 kg odpadu, který putoval dál k recyklaci a druhotnému zpracování. Zvlášť u plastového odpadu ale platí, že ne vše, co do žlutého kontejneru v dobré víře vyhodíme, lze zpracovat.

Recyklujte správně!

Kelímky, obaly od nápojů a drogerie, igelitové sáčky… recyklovat lze až 69 % plastů, které vytřídíme. Většina z nich se přetváří do nových plastových výrobků – polystyren najde uplatnění v izolacích, z PET lahví se zase vyrábějí textilní vlákna a oděvy (nějakou tu „plastovou“ mikinu nebo triko budete mít doma pravděpodobně i vy). Některé plasty už ale recyklovat nelze a do kontejneru je tak házíme zbytečně.

Špatně vytříděný plast končí jako alternativní palivo a k recyklaci se už nehodí. Mohou to být drobné obaly od potravin, jako například sáčky od bonbonů či těstovin. „Problematické jsou také veškeré obaly s přitavenou či přilepenou etiketou, případně ty z více druhů plastů. Při třídění se proto vždy řiďte piktogramy na obalech a pokud si nejste jisti, raději obal vyhoďte do směsného odpadu. Pozor si dejte třeba na tuby od zubní pasty nebo obaly od brambůrek a instantních jídel – mívají uvnitř další vrstvu, která recyklaci znemožňuje,“ říká Iveta Motolová, která má na starosti bezobalovou sekci na Košík.cz.

Není plast jako plast

Co do žlutého kontejneru patří?

  • fólie
  • sáčky, plastové tašky
  • sešlápnuté PET láhve
  • obaly od pracích, čisticích a kosmetických přípravků
  • kelímky od jogurtů, mléčných výrobků
  • balicí fólie od spotřebního zboží, obaly od CD disků a další výrobky z plastů
  • polystyren a termo krabičky od jídla

 Jaké plasty se již netřídí?

  • mastné obaly se zbytky potravin nebo čisticích přípravků
  • obaly od žíravin, barev a jiných nebezpečných látek
  • podlahové krytiny či novodurové trubky
  • stavební polystyren

Méně plastu, více přírody

Máte pocit, že vaše domácnost produkuje plastů až příliš a vadí vám množství fólií a krabiček, které už nelze znovu použít? Poohlédněte se po výrobcích balených v recyklovatelných materiálech, sáhněte po velkých baleních potravin nebo vyzkoušejte nakupovat bezobalově. „Nakoupit do vlastních nádob je dnes možné prakticky cokoliv, třeba ekologickou drogerii nebo trvanlivé potraviny. Výhodou je, že si sami určíme, kolik čeho přesně potřebujeme, a díky recyklovatelnému balení nezatěžujeme životní prostředí dalšími plasty, které nelze využít,“ Iveta Motolová.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1